Skip to main content

MŞÜ’de insan hakları ve anayasa yargısı konferansı

Muş Haber Fotoğrafı

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Türkiye Buluşmaları etkinlikleri kapsamında düzenlenen İnsan Hakları ve Anayasa Yargısı konulu konferansa Anayasa Mahkemesi üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım konuşmacı olarak katıldı.

MŞÜ Kampus alanında bulunan Sabahattin Zaim Konferans salonunda düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, yeni anayasa oluşturmak için çalışan bir komisyonun iflas ettiğini söyledi.

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, ülkede bir sorun olduğunu ve bu sorun çözülmeden tartışmaya nokta konulmayacağını belirterek, İnsan hakları ve Anayasa konusu aslında iki farklı husustur. İnsan hakları dediğimiz zaman daha düne kadar 3üncü dünya ülkesi olarak tanımlanan hatta 3üncü dünya ülkeleri arasında 3üncü sınıf diye tanımlanan bir Türkiye vardı. Yani insan hakkı kavramının olmadığı bir Türkiye vardı. İnsanın yok sanıldığı, tahkir edildiği, aşağılandığı ve her türlü kötü muameleye maruz kaldığı bir Türkiye vardı. Ama hamdolsun ki son 10 yıldır bizler artık insan hakkını savunma noktasına gelebildik diye konuştu.

İnsan haklarının anayasal güvence altına alındığı ve Anayasanın daha ötelere gittiği bir tablo ile insan haklarında ilerleme olacağını kaydeden İnanç, Bunu da üzülerek ifade etmek zorundayız ki bu parlamento döneminde yaklaşık 3 yıldır çalışan bir komisyonun iflasını maalesef hep birlikte görmüş olduk. Bu demektir ki bizim beklediğimiz Anayasa bir başka bahara kaldı. Ama bu durum hiçbirimizi olumsuzluk ve ümitsizliğe kaptırmamalıdır. Çünkü hiçbirimiz yamalı bohçaya dönmüş bir darbe anayasası ile yönetilmeyi hak etmiyoruz. Türkiyenin hiçbir ferdi bunu hak etmiyor. Bu mutlaka ama mutlaka değişmeli, ama bugün ama yarın, ama şu partinin ama bu partinin eli ile değişmelidir. Aklıselim bu konuda ittifak halindedir, müttefiktir . O açıdan bize yakışan bir Anayasanın gerçekleşeceği, yeniden yazılacağı ve bize sunulacağı bir güne kadar hepimiz özgürlük mücadelemize devam edeceğiz ifadelerini kullandı.

Daha sonra konferansa başlayan Anayasa Mahkemesi üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım ise insan hakları konusunun anayasalara yansımasının 2inci dünya savaşından sonra gerçekleştiğini kaydetti. Yıldırım, Bu konuda insan hakları evrensel beyannamesi var. Onu takip eden Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyası Haklar Sözleşmesi var. Bunlar 1966da imzalanıp taraf devletlerin onayına açılmıştır. Bu sözleşmeler küresel ve evrenselliği olan sözleşmelerdir. Bunların dışında küresel insan hakları enstrümanları vardır şeklinde konuştu.

Yıldırım, Anayasanın insan haklarını yürütmece çıkarılan yasaların uygun olup olmadığını denetlemesi ile koruyabileceğine dikkat çekti.

Konferansta Rektör Prof. Dr. Nihat İnanç, tarafından Yıldırıma plaket takdim edildi. Konferansa; Muş Valisi Vedat Büyükersoy, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Kaya, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ahmet Hamdi Bayar, öğretim görevlileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri