Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün raporuna göre mart ayında Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu’nun orta ve güneyinde kuraklık artışı ciddi boyutlara ulaştı. Meteoroloji’nin “Normalleştirilmiş Yağış İndeksi Metoduna Göre 2008 Mart Ayı Kuraklık Durumu” raporu, Türkiye’deki kuraklık gerçeğini gözler önüne seriyor. Raporda, mart ayında Türkiye’de yağışlar, kuzeybatı bölgelerde normallerinin civarında ve üzerinde, diğer bölgelerde ise genellikle normalin altında gerçekleştiği belirtildi.
Özellikle Akdeniz Bölgesi’nin doğusu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu’nun orta ve güneyinde kuraklık artışının ciddi boyutlara ulaştığı vurgulandı.
Bu bölgelerin dışında raporda, kuraklık yaşanan yerler şöyle sıralandı: “Rize ve Hopa’da da mart ayı etkili kurak geçti.
Muş, Ağrı ve Malazgirt’te çok etkili, Kozan, Mersin, Silifke, Diyarbakır, Batman, Rize ve Hopa’da etkili kuraklık varken, Bartın çok nemli, Kastamonu, Zonguldak, Karabük, İzmit, Yalova, Bursa, Bilecik ve Nallıhan çevrelerinde ise orta derecede nemli dönem yaşanmıştır.
2008 yılının ilk 3 aylık döneminde ise kuraklık rapor şu şekilde: “Doğu Anadolu’nun kuzeybatısı, İç Anadolu’nun kuzeydoğusu, Batı Karadeniz kıyıları ile Ünye, Ordu, Tokat, Kayseri, Kars, Başkale, Bursa, Kocaeli ve Sakarya çevrelerinde nemlilik varken yurdumuzun diğer tüm kesimleri kuraklığın etkisi altındadır. Çanakkale, Akhisar, Dikili, İzmir, Milas, Antalya, Burdur, Isparta, Kulu, Kırşehir, Diyarbakır, Batman, Ağrı, Malazgirt ve Mardin’de çok şiddetli kuraklık varken, nemli olan bölgelerde nemlilik derecesi hafif olmuştur.”
2007 yılının Ekim, Kasım ve Aralık aylarındaki yağışlarla Türkiye’deki kuraklıktan etkilenen alanlar da daralma yaşanmıştı. Batı Karadeniz kıyıları, Samsun ve Çorum hariç Orta ve Doğu Karadeniz Bölümleri, kuzeyi ve orta kesimleri hariç İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeyi ve kuzeybatısı, Trakya’nın güneyi, Marmara Bölgesi’nin güneyi ve doğusu ile Aydın ve Fethiye çevrelerinde nemlilik diğer kesimlerde de kuraklık vardı.
Diyarbakır, Batman, Şanlıurfa ve Mardin’de çok etkili, Muş, Elazığ, Ağrı, Siirt, Şırnak ve Antalya’da etkili kuraklık oluşmuştu. Gümüşhane ve Kars çok nemli, Niğde, Tokat, Sivas, Pınarbaşı, Erzincan, Ünye, Bayburt, Trabzon, Ardahan, Zonguldak, Bartın ve Bursa çevrelerinde orta nemli bir dönem yaşanmıştı.
Son bir yıllık tabloya bakıldığında ise Diyarbakır, Batman, Şanlıurfa ve Mardin çok etkili kurak, Kırıkkale, Kırşehir, Antalya, Elazığ, Muş, Siirt ve Malazgirt etkili kurak geçerken, Niğde, Konya Ereğli, Gemerek, Tokat, Giresun, Trabzon, Rize, Gümüşhane, Bayburt, Erzincan, Suşehri, Iğdır ve Sarıkamış çevreleri orta nemli oldu.
Türkiye’nin büyük bir bölümü kuraklığın etkisi altında olmakla beraber, İç Anadolu’nun Doğu ve Güneydoğusu, Samsun ve Çorum hariç Orta ve Doğu Karadeniz Bölümleri, Doğu Anadolu’nun orta ve kuzeyi ile Eskişehir, Bursa, Balıkesir, Edremit, İpsala, Malkara, Zonguldak, Bartın, Aydın, Finike, Başkale ve Gevaş nemli. Antalya, Karabük, Şanlıurfa, Batman ve Mardin’de çok etkili kuraklık, Ankara, Kırıkkale, Çankırı, Kızılcahamam, Düzce, Kırşehir, Aksaray, Diyarbakır ve Elazığ’da etkili kuraklık vardı.
Yorum Yapılmamış