Skip to main content

Kışlık peynire rağbet arttı

Muş Haber Fotoğrafı

Yaz aylarında hayvancılığın yoğun olarak sürdürüldüğü yaylalardan gelen kışlık peynirler tezgahlarda yerini almaya başladı. Kış hazırlığı yapan vatandaşların stok yapmaya başlayan peynirler, yaylalarda otlatılan keçi ve koyunların sütünden yapılıyor.

Oldukça lezzetli ve doğal olan bu peynirler, ilimiz Yukarı Çarşı mevkiindeki peynircilerde satışa sunuluyor. Sabah erken saatlerde yaylacılar tarafından katır ve atlarla getirilen peynirler, ilk olarak tartıldıktan sonra süzülüyor ve sonrasında tezgahlara bırakılıyor.

Kış mevsiminde bolca tüketilen hatta farklı illerdeki Muşlulara kargo yoluyla gönderilen peynirler, belirli bir süre bekletildikten sonra brusella hastalığından arınmış olarak gönül rahatlığıyla tüketilebiliyor.   9 Liradan Başlıyor Kışlık peynirler 9 ila 12 lira arasında satışa sunuluyor.

Uzun bir süredir işlerinde durgunluk olan esnaf, satışlardan ve fiyattan memnun. 30 yıldır peynir işiyle uğraşan Erhan İrgin, Eylül ayı sonuna kadar devam etmesini bekledikleri peynir satışının şu sıralar iyi düzeyde olduğunu söyledi.  Yaylalarda otlatılan keçi ve koyunların sütünden elde edilen kışlık yerli peynirin oldukça lezzetli olduğunu ifade eden İrgin; Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa gibi büyük şehirlerde yaşayan Muşlulara da peynir gönderdiklerini belirtti.

Sipariş alıp hazırlamaya başladıkları peynirleri tuzladıktan sonra bir süre beklettiklerini ve ardından bidonlara doldurduklarını söyleyen İrgin: Özellikle köy ve yaylalarda elde edilen peynirler çok yağlı ve sağlıklıdır. Daha önce sağılan sütleri makineden geçirip sütteki yağı aldıktan sonra peynir yapılıyordu ve peynir yağsız olarak satılıyordu. Şu anda makine yok ve kadınlar tamamen ilkel yöntemlerle peynir yaparak biz esnaflara getirip satıyor şeklinde konuştu.  

Yaylacıların Peynir Yolculuğu At, katır ve eşeklerle yaylalarda yükledikleri peynirlerle yola çıkan yaylacılar, mola vermeden geldikleri Muş´ta peynirleri bıraktıktan sonra tekrar yaylalarına dönüyorlar. Zorlu olsa da ekmek parası için katlanılan bu yolculuk ve peynir hazırlıklarını anlatan İsmet Güler At, katır ve eşeklerle ulaşımlarımızı daha rahat bir şekilde sağlıyoruz. Biraz yorucu olsa da kazancımızı bu işten sağladığımız için her gün şehre geliyoruz.

Yaylada yaptığımız peynirleri her gün sabah erken saatlerde şehre getirip toptan peynir satıcılığı yapan esnafa satıyoruz dedi.   Ankara´daki Akrabalarıma Gönderiyorum Yerli kışlık peynirin satışına başlanmasıyla birlikte vatandaşlardan Metin Yıldız, hem kendi ihtiyaçları hem de Ankara´da bulunan akrabalarına peynir almaya geldiğini ifade etti. Hazır peyniri neredeyse hiç tüketmediklerini, çok lezzetli olan yerli peyniri tercih ettiklerini ifade eden Yıldız: Her yıl bu zamanlarda bizim yerli peynirimiz satışa çıkar. Yaylalardaki hayvanların sütünden yapıldığı için bizim peynirimiz çok lezzetli oluyor. Kalabalık bir aileyiz o nedenle tüketim de fazla oluyor.

Ben hem kendi ailem için hem de Ankara´da bulunan akrabalarım için peynir almaya geldim. Fiyatlar uygundur bence. Bu peynir doğal ve lezzetli olduğu için açıkçası çokta fiyata bakmıyoruz dedi.

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş TSO’da bilgilendirme toplantısı düzenlendi

Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Koç, devlet destekleri ve hibe programları…

KOSGEB’den KOBİ’lere istihdamı koruma desteği

KOSGEB İl Müdürü Kenan Mergen, programın emek yoğun sektörlerde istihdamın korunması açısından önemli…

Elektrik faturalarında yeni dönem başlıyor

Elektrik faturalarında yeni uygulama 1 Şubat itibarıyla hayata geçecek. 417 kWh’ı aşanların faturaları…

Eğitim Haberleri

Türkiye Şampiyonası’nda Muş Alparslan Üniversitesi’nden Büyük Başarı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) öğrencileri, Türkiye Büyükler Grekoromen Güreş Şampiyonası’nda sergiledikleri üstün performanslarla…

Muş’ta 104 Bin 641 öğrenci karne aldı

Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde eğitim gören 104 bin 641 öğrenci…

Muş Valisi Çakır’dan Karne Dönemi Mesajı

Muş Valisi Çakır, mesajında öğrencilerin karne heyecanını paylaşırken, tüm öğrenci ve öğretmenlere iyi…

Kültür Sanat Haberleri

Muş Gençlik Merkezi Türk Müziği Korosu’ndan unutulmaz konser

Muş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Gençlik Merkezi Türk Müziği…

Muşlu Genç Yetenek Esmanur Asi, Türkiye Genelindeki Yarışmada İkinci Oldu

Kütahya Belediyesi’nin düzenlediği Hisarlı Ahmet Türk Halk Müziği Ses Yarışması’nın finali büyük bir…

1071 Halk Oyunları Spor Kulübü Miniklerde Türkiye Şampiyonasına Hazırlanıyor

Muş’u Türkiye Halk Oyunları Federasyonu (THOF) Kulüpler Arası Grup Birinciliği müsabakalarında başarıyla temsil…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri

 
Muş Haber Tanıtım