Skip to main content

İlk çare eğitim projesi tanıtıldı

Muş Haber Fotoğrafı

Hotel Diyar Paris Restoranında gerçekleştirilen İlk Çare Eğitim adlı proje tanıtım toplantısına Belediye Başkanı Feyat Asya, Milli Eğitim Müdürü Cevdet Arslan, Muş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdulbari Aksoy, Valilik İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Bülent Solmaz, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Metin Aksu, Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Turan Güler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Projenin özellikle kız çocuklarının okullaştırılma oranının arttırılmasına yönelik olduğunu belirterek toplantının açılış konuşmasını yapan Muş Alparslan Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi Ayşe Çiftçi, hedef kitleye ulaşmak için gayretle çalışacaklarını söyledi.

Projenin Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edildiğinin altını çizen Çiftçi, uygulamış olduğumuz Toplumun Kanayan Yarası Kadına Şiddeti Engelleme adlı projemizden sonra, bugün geleceğimizin kadınlarını oluşturacak olan eğitim çağındaki kızlarımızın, eğitim hayatlarına devam etmelerini sağlamayı hedefleyen İlk Çare Eğitim adlı projemizi hayata geçirmenin tarifsiz mutluluğunu yaşıyoruz. Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde hakim olan feodal yapının etkisiyle kız çocuklarımızda eğitim hayatına katılım oranı Türkiye ortalamasının altında kalmaktadır. Bu proje ile dezavantajlı bir grup olan kızlarımızın eğitim hayatına katılımını ve devamını sağlamak derneğimizin kuruluş felsefesinin temelini oluşturmaktadır dedi.

İlk Çare Eğitim adlı projesi kapsamında il genelinde ilk, orta ve lise eğitimine devam eden bin kız çocuğu olduğunu kaydeden Çiftçi, şunları söyledi: 4. ve 8. sınıftan sonra eğitimini yarıda bırakmış olan 100 kız çocuğu, okula devam eden veya etmeyen 500 kız çocuğu velisi, kadın erkek 500 kursiyer ve topluma etki edebilen öğretmen, kanaat önderleri, imam ve muhtarlardan 300 kişi olmak üzere toplamda 2400 kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. Uygulama sırasında sizlerin de desteğiyle alacağımız olumlu geri dönüşler sayesinde, toplumda farkındalık yaratmayı, eğitim bilincini arttırmayı ve bu sayede doğrudan veya dolaylı olarak on binlerce kişiye ulaşmayı temenni ediyoruz. Bu çalışmalar neticesinde çocuk gelin probleminin çözümüne etki etmeyi amaçlıyoruz. Muş Alparslan Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi ben Ayşe Çiftçi sosyal sorumluluk anlayışıyla gönüllü olarak görev yapmaktayım. Bu katkı zincirine kamu kurum ve kuruluşlarının da dâhil olacağına olan inancımı sizlerle paylaşıyorum.

Avrupa Birliği projesinde Muş ilinin göstermiş olduğu performansın kendilerini gerçekten çok mutlu ettiğini belirten Valilik İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü ve Proje İl Koordinatörü Bülent Solmaz, Ben Muş, Hakkari, Bitlis, Van illerinin bölgesel hibe izleme uzmanıyım. Yani o projelerin hepsini teftiş eden biri olarak Muş iliyle daima gurur duydum. Muş ili büyük bir performans gösterip daima cazibe merkezlerinin önünde geldi. Muş Milli Eğitim Müdürlüğünün proje Koordinasyon Ofisi daima bu bölgesel cazibe merkezlerinden daha çok proje çıkardı. Bunun için başta Mili Eğitim Müdürü ve Proje Koordinasyon Merkezi ekibine teşekkür etmeyi borç bilirim. Her ne kadar hedef kitle 2 bin 800 görünüyor olsa bile bizim katma değer proje uzmanları olarak katma değer hesabına göre doğrudan doğruya bu rakam 10 bin kişiyi bulur. 10 bin kişi bu projeden doğrudan etkilenici olduğunda zaten bu proje spesifik nokta atışıdır dedi.

İlk ve tek çarenin okumak olduğunu ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Cevdet Arslan, İlk çare okumak, tek çare okumak. Okumak kadar önemli bir konumuz yok. Bu kadar önemli bir konuda herkesin duyarlı olması lazım. Bir söz vardır, eğitim eğitimciye bırakılmayacak kadar önemlidir. Yani eğitim sadece okulda olmaz. Aile, çevre, herkes, tüm paydaşlar ortak çalışmakla bir başarı edilir. O anlamda hiç kimse bir başkasını suçlamadan herkesin çalışması lazım. Sivil toplum örgütleri, ailelerimiz, bireyler, kamu kuruluşları hep beraber inşallah Muşta güzel sonuçlar almamız gerekir. Muşta hala devam etmeyen çok sayıda öğrencimiz var. Yani şuanda ortaokullardaki okullaşma oranımız yüzde seksen yedi. Liseye devam etme örgün öğretime devam etme oranımız yüzde elli. Bu demektir ki, lise çağındaki her 100 öğrenciden 50 kişisi okula devam etmiyor. Ya açık öğretime ya da hiç okula gitmiyor. Bu rakamlar Türkiye ortalamasının çok gerisinde olan rakamlar. Dolayısıyla bizlere çok iş düşüyor. Geçen aylarda bizim beş okulumuz proje yapmıştı Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) bölgesinde 21 milyon Euroluk bir bütçe vardı bunun 1milyon Eurosu sadece Muşta ki okullarımız kazandı ve şuanda çalışamaya başladılar. Bazı köylere giderek muhtarlarla görüştüm söz aldım. Velilerimizin ben çocuğumu okula göndermiyorum deme mazereti yok artık. İster YBO ister taşıma hangi alternatifi seçmek isterse biz o alternatifleri sunuyoruz ki hiçbir mazeret üretmesinler. Çocuğun geleceğini önemsememek veya bilememek ya da öngörüsü olmamaktan kaynaklanır. Bu tür projelerle biz bunu aşacağız, geliştireceğiz ifadelerini kullandı.

İlk emrin Oku olduğunu ve erkek ile kadın Müslümanın eğitime gereken önemi vermemesinden duyduğu üzüntüyü dile getiren Belediye Başkanı Feyat Asya ise Özellikle mensubu olduğumuz dinin ilk emri olan okumanın ve okumanın muhatabı sadece erkekler ya da kadınlar olarak değil insanlar olarak muhatap aldığını daha sonra Peygamber Efendimizin ilim talep etmek her Müslümanın kadın ve Müslüman erkeğin özüne de farzdır emri yıllarca ihmal edildi, yıllarca ötekileştirildi. Şuanda herkesin kendi özgür yaşantısıyla, kendi duruşuyla okuma fırsatını bulduğu bir dönemde bir derneğimizin kızlarımızın okullaşmasında yaşanan sorunları gidermek adına proje yapmış olmanın ve bu projenin toplumun bütün katmalarına ulaştırmanın taahhüdüyle özellikle sunumunuzdan dolayı sizleri tebrik ediyorum. Biz bu projenin, bu çalışmanın önemini bilerekten geç kalmış olmanın özrünü beyan ediyorum şeklinde konuştu. Yapılan konuşmalardan sonra program katılımcılara verilen yemek ikramı ile son buldu.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri