Skip to main content

Günde 400 kamyon kar taşınıyor.

Muş Haber Fotoğrafı

Kışın Altı Ayını Kar Altında Geçiren Muş’ta Belediye Ekipleri, Şehir İçerisindeki Karları Temizlemek İçin Eksi15 Derece Soğukta Çalışmak Zorunda Kalıyor. 24 saat Gece,gündüz  Çalışan Karla Mücadele Ekipleri, Şehirdeki Tonlarca Karı Kamyonlarla 8 km uzaktaki Kent Dışına Taşıyor. Bu Çalışma Belediye’ye Gecelik 8-10 Bin Ytl’ye Mal Oluyor.

Muş Belediyece Tahsis edilen 30 dönümlük arazide her gece yaklaşık 400 kamyon kar dökülüyor,dökülen karlar bir araya toplanınca Dağ gibi görünüyor.

 
            Belediye Tarafından Oluşturulan 40 Kişilik Bir Ekip ile  Akşamdan Başlayıp Sabaha Kadar,Sabahtan Akşama kadar Kar Temizleme Çalışması Yapıyor. Şehir merkezinde Kepçelerle Oluşturulan Kar toplama merkezleri dağ gibi oluşan kar yığınları Daha Sonra Kamyonlara Yüklenerek, Şehir Dışına Taşınıyor.
 
     Yılın Önemli Bölümünü Kar Altında Geçiren Muş’ta, Bazen Araçlar Günlerce Trafiğe Çıkamıyor. Yıllarca Bu Nedenle Çile Çeken Muşlular, Artık Gece ve gündüz Yapılan Karla Mücadele Çalışmaları Sayesinde Oldukça Rahat.
 
       Ancak Gündüz Trafiğinin Rahatlaması İçin Gece Yapılan Bu İşin Maliyeti De Oldukça Yüksek. Sezonluk Kar Temizleme Çalışmalarında Belediyeye Maliyeti Ortalama Şimdiye Kadar 400 Milyar Para Harcandığı 15 Mart, 2007  Kadar Bir Trilyon Para Harcanması Bekleniyor.
       Kar Taşımada sorumlu Muş Belediye Saha Amiri Mehmet Yıldız” Belediye ekipleri olarak kar taşımada iki vardiya halinde çalışıyoruz. Sabah Saat 7 Akşam 5 ,Akşam 5 sabah 7 günlük ortalama 400 kamyon 8 km uzaktaki kar toplama merkezine taşıyoruz. Bu toplama merkezinde ise her gece 400 kamyon dökülürse bir dağ görünümü verir.”Dedi.
       Belediyede 15 yıldır. Kamyon şoförlüğü yapan 15 yıldır Kar taşıyan Necmettin Gözcü”Muş Belediyesinde hayatım kar taşımak ile geçti günlük ortalama 40 kamyon kar taşıyorum kar taşımaktan dolayı çocuklarımızın ailemizin yüzünü göremiyoruz.En çok zorumuza giden çalışmak değil ,”tam işi bitirdik derken” ,Şehri kardan temizledik gönül rahatlığı ile eve gidiyoruz. sabah kalktığımızda gene kar yağmış sil baştan tüm emekler boşa gidiyor bu da bizi kahrediyor.”dedi.
       Zabıta Memuru Rahmi Karakaya Karla mücadele sıkıntılıyız ana caddeler üzerine park eden araçlar bizleri çok sıkıntıya sokuyor. Zaten kardan dolayı caddeler geçilmiyor.Park eden araçlar tamamı ile trafiği alt üst ediyor.ve kar çalışması yaptığımızda park eden araçların sürücülerini bulamıyoruz.ve vatandaş zamanında çatı karını indirmiyor.Ana caddelerin karlarını Temizledikten sonra cadde üzerinde bulunan binaların karlarını indirirken tüm çalışmalar boşuna gidiyor bu konuda vatandaşların duyarlı olmasını istiyoruz.” dedi.
        Şehrin 8 km dışında Kar toplama merkezinde kato(kazıcı kepçe)  operatörü Şirin Aslan” Belediye tarafından tahsis edilen 30 dönümlük kar toplama   merkezi günlük olarak 400 kamyon kar dökülüyor. Bende bu karları Kato ile bir araya topluyorum. Biriken karlar bir dağı geçti bile”Dedi.
 
         Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede “Muş Belediyesi İlk Karın Yağdığı 24 Aralık’tan Bu Yana Şehir Dışına Tonlarca Karı Taşıdı. Başka Yerde Kar Bulunmaz İken Bizler Artık İkra Etmiş Durumdayız. Ama Bizler Şükür Ediyoruz İnşallah Ekinlere Faydalı Olur.Ama Belediye Olarak Çok Sıkıntı Çekiyoruz.Son İki Günde 70 Cm Kar Yağdı. Günlük Olarak Veya İki Günde Bir 400 Kamyon Kar Taşıyoruz Bu Karları 30 Dönümlük Bir Arazi Üzerine Yığmışız. Karla ilgili çalışmada Şimdiye Kadar 400 Milyarın Üzerinde Para Harcadık Her Kamyon Günde 100 Litre Mazot Harcıyor.Tüm araç ve iş makinesı,işçi yevmiyesi vb gibi  Günlük Maliyet 8 İla 10 Milyar Arası karla mücadele’de para harcaması  Değişiyor. Bu Para İle 4 Mahallenin Sıcak Asfalt İle Fosebtik,Kanalizasyon,Park Bahçeleri,Halk Pazarları İle Semt Pazarları Bunları Gibi Hizmetleri Yaparım Ama Yıllar Önce Bu Kardan Dolayı Çok Kafası Kırılan Ve Otomobil Kazası Vardı.Ama Şimdi İse Bu Sıkıntı Yok İlimizde Mart 15 2007’ye Kadar Kar Yağar O Güne Kadar ortalama Bir Trilyon Harcama Yaparız Buda Bizim İçin Büyük Bir Paradır.Dedi. Haber/Fotoğraf: Mikail Gökarslan

 NULL

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

İçişleri Bakanlığı Muş’a Personel Alıyor

İçişleri Bakanlığı çeşitli illerde görevlendirilmek üzere 1608 sözleşmeli personel alımı yapacağını duyurdu. Başvurular…

OGM personel alımı

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde Orman Genel Müdürlüğü tarafından Orman mühendisi, Orman muhafaza…

Eğitim Haberleri

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi

“İlimizde Millî Eğitim Bakanlığı’nın Düzenlediği Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi” Millî Eğitim…

Muşlu Öğrenciler Proje Yarışmasında Bölge Birincisi Oldu

Muş’taki ortaokul öğrencileri, bilimsel çalışmalarıyla büyük bir başarıya imza attı. TÜBİTAK 2204-B Ortaokul…

Alpaslan Üniversitesi’nde TÜBİTAK Projesi Heyecanı

“TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2023/2 Dönemi Bilimsel Değerlendirme Sonuçları…

Kültür Sanat Haberleri

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Atık Kartonlarla işlediği resimlerin sergisini açtı

Dekoratif El Sanatları Öğretmeni Mükerrem Sur tarafından atıl durumdaki kartonlardan hazırlanan resim ve…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri