Skip to main content

Enerji kimlik belgesinde son süre 2017 sonu

Muş Haber Fotoğrafı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinasyonunda, birçok bakanlık, belediye ve kurumun ortaklığı ile hazırlanan Enerji Verimliliği Strateji Belgesi, Türkiyenin enerji verimliliği yol haritasını çiziyor. Binaların enerji taleplerini ve karbon emisyonlarını azaltmayı ve yenilenebilir enerji kaynakları kullanan, sürdürülebilir, çevre dostu binaları yaygınlaştırmayı hedefleyen Enerji Verimliliği Strateji Belgesinde ısı yalıtımı için önemli düzenlemeler yapıldı.

Mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi 2017 yılından itibaren zorunlu olacak. Dolayısıyla 2017den itibaren binanın Enerji Kimlik Belgesinde yer alan karbondioksit salınım miktarları, o tarihte yürürlükte olan mevzuatta tanımlanan asgari değerlerin üzerinde olanlara idari yaptırım uygulanacak. Yani mevcut binaların bu sürece hazırlanması için bir an önce yalıtılması gerekiyor.

2011 yılı başından bu yana yeni yapılan binalarda Enerji Kimlik Belgesinin ve dolayısıyla ısı yalıtımının zorunlu olduğunu hatırlatan uzmanlar, Türkiyede mevcut yapı stoğunun yalıtımı konusunda başlatılacak bir hareketin, hem enerji israfını önleyerek maliyetleri azaltacağını ve binaların konfor şartlarında iyileşme sağlayacağını hem de inşaat sektörünün canlanması ve binlerce kişilik yeni istihdam oluşturulmasını sağlayacağını belirttiler.

Kamu kesimine ait bina ve tesislerde de yalıtım uygulamalarını içeren verimlilik artırıcı uygulamalar söz konusu. 2017den itibaren Enerji Kimlik Belgesi olmayan ve Enerji Kimlik Belgesindeki enerji etiket sınıfı, yeni binalar için tanımlanmış asgari sınır değeri karşılamayan yalıtımsız binalar, kamu kurum ve kuruluşları tarafından kiralanmayacak.

Türkiye’de ki konutların yüzde 90ının yalıtımsız olduğunu ifade eden Uzmanlar, Avrupa Birliği ülkelerinin ise neredeyse hiç enerji harcamayan ve karbon emisyonunu sıfırlayan Pasif Evlerde yaşamaya başladığını belirterek, Türkiyede yalıtımsız binaların Pasif Evlere göre 20 kat daha fazla enerji harcadığını vurguladılar. Uzmanlar, bu noktada ısı yalıtımı konusunda Avrupanın çok gerisinde kalan Türkiye için Enerji Verimliliği Strateji Belgesinin çok önemli olduğunun ve gerekli yaptırım ve teşviklerin acilen hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdiler.

Gündemdeki düzenlemeler gereğince ısı yalıtımı uygulamalarının artış gösterdiğini ve daha da artacağını belirten Uzmanlar, müteahhit firmalar, mimarlar, mühendisler ve tüketicileri ürün seçimi konusunda dikkatli olmaları için uyardılar. Isı yalıtımının ancak Avrupa Birliği standartlarında, CE Belgeli ürünlerle ve doğru bir işçilikle uygulandığında fayda sağladığını söyleyen Uzmanlar, yalıtımı olmayan binaların 2017 yılı sonuna kadar ısı yalıtım çalışmalarının tamamlanması gerektiğini söylediler.

MUŞ’TA ISI YALITIM İŞLERİNDE ÖNEMLİ ARTIŞ

Dış cephe yalıtım uygulamasının kanunen zorunlu hale getirilmesinin ardından Muşta da dış cephe kaplama işinde artış yaşandığı bildirildi. Yeni yapılan binaların dış cephe kaplama sistemi ile yapıldığı Muşta yasa çıkmadan önce yapılan eski binalarda hızla mantolanıyor.

Dış cephe yalıtımı ile ilgili olarak uyarılarda bulunan uzmanlar, ısı yalıtımı olmayan yapılar için cezai işlem uygulandığını kaydederek, binalardın enerji kimliğini çıkarılması içinde 2017 yılına kadar süre tanındığını söylediler.

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Meyve Ağaçlarında Aşılama Dönemi Başladı

Muş’ta baharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerde aşılama çalışmaları hız kazandı. Kentte kendi…

Muş’ta Dere Islah Seferberliği: 4 Köyde Çalışmalar Sürüyor

Muş’ta taşkın riskini azaltmak ve su akışını düzenlemek amacıyla başlatılan dere ıslah çalışmaları…

Muş’ta Araç Sayısı 43 Bini Aştı: Mart Ayında Trafiğe Kayıtlar Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Mart ayında ülke genelinde toplam 159 bin 931…

Eğitim Haberleri

Muş’ta Okul Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Muş’ta okul çevrelerinde güvenliğin artırılması amacıyla önemli bir toplantı düzenlendi. Muş Valisi Avni…

Öğretmenlere Silah Değil, Çikolata Layık

Son günlerde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan acı olay, Muş eğitim camiasında…

Okul çevrelerinde denetimler artırılacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla okullar ve…

Kültür Sanat Haberleri

Gençler arası kültür ve sanat yarışmalarında başarı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 11. Gençler Arası…

Kocaeli’de Muş Halk Oyunları Rüzgarı

Kocaeli’de gerçekleştirilen folklor yarışması, Muş kültürünün görkemli bir başarısına sahne oldu. Kocaeli’de yaşayan…

Yarım Asırlık Bir Ses: Mehmet Ciğer, Türküleriyle Muş’un Hafızasını Yaşatıyor

Fırat Demir Muş Kent Haber Gazetesi 1959 doğumlu olan Ciğer, küçük yaşlardan itibaren…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri