Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tandır geleneği devam ederken, tandır yaparak geçimini sağlamaya çalışan vatandaşlarda yaz mevsimini hummalı bir şekilde çalışarak geçiriyorlar. Kırsal kesimlerde tandır geleneği sürerken, bazı vatandaşlar tandır yapıp satarak para kazanmaya çalışıyorlar. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tandır geleneği devam ederken, tandır yaparak geçimini sağlamaya çalışan vatandaşlarda yaz mevsimini hummalı bir şekilde çalışarak geçiriyorlar.
Kırsal kesimlerde ekmek pişirmek için kullanılan tandırlar, büyük bir zahmet ve özveri sonucu yapılarak satışa sunuluyor. Muş’un Güzeltepe köyünde tandır yaparak satan vatandaşlar, kırsal kesimlerde tandıra büyük rağbet gösterildiğini ve kendilerinin bu işi kısıtlı imkanlarla yaptıklarını anlattılar.
Bazı vatandaşların tandır yapım işini geniş kapsamlı yaptığını anlatan vatandaşlar, kendilerinin teknoloji kullanmadan kısıtlı imkanlar kullanarak tandır yapıp sattıklarını söylediler.
Yaptıkları tandırları il dışına da pazarladıklarını kaydeden vatandaşlar, “tandır yapmak için kırmızı toprak şarttır. Her toprak ile tandır yapılmaz. Biz kısıtlı imkanlarla tandır yaparak az da olsa para kazanıyoruz” dediler.
Muş’un Güzeltepe köyünde tandır yaparak geçimini sağlayan vatandaşlar, her yıl yaz mevsiminde tandır yaparak sattıklarını ve para kazandıklarını söyledi. Tandır yapımının bir sanat olduğunu ve herkesin yapamadığını söyleyen vatandaşlar, “Bir yaz mevsimi süresince yaklaşık olarak yüz tane tandır yapıp satıyoruz. Bazen perakende olarak bazen de toptan satıyoruz. 30 ile 40 YTL arasında sattığımız tandırlar tamamen kendi emeğimizdir” dediler.
Muş’ta Pazar sıkıntısı yaşadıklarını kaydeden vatandaşlar, yaptıkları tandırları kamyonlara yükleyerek, çevredeki vilayetlerde sattıklarını kaydettiler. Doğu ve Güneydoğu’da hala revaçta olan tandır ekmeği, kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşları tandır yapımına sevk ediyor.
Muşun Sesi Gazetesi
Yorum Yapılmamış