Skip to main content

Eğitim-Bir-Sen eğitime değindi

Muş Haber Fotoğrafı

Muş Eğitim Bir Sen Şubesi, yeni eğitim öğretim yılı ile ilgili olarak basın açıklaması yaptı. Eğitim Bir sen Muş Şube Başkanı Bayram Güler tarafından yapılan basın açıklamasında: “Yeni Bir Öğretim Yılı Başlarken, yaklaşık 16 milyon öğrenci ve 650 bin öğretmen için 2010-2011 eğitim-öğretim yılı aydınlık, demokratik, özgürlük alanlarının alabildiğine genişlediği bir Türkiye umudunu doruğa çıkaran ağırlıklı gündemin oluşturduğu beklenti ve heyecanla başlıyor. Eğitimin pek çok sorunu çözüm bekliyor; eğitimcilerin kendilerini eğitim hizmetine odaklamasına engel olan pek çok sorunu devam ediyor, ancak sorunsuz bir Türkiye’ye giden yolda milletin belirleyiciliğiyle atılan güçlü adımlar, eğitimin ve eğitimcinin sorunlarının çözümüne ilişkin umut vaat ediyor. Anayasa değişikliği paketinin milletimizce kabul edilmesinin hemen ardından milletin tayin ettiği istikamet doğrultusunda, geleceğimizi birlikte şekillendirmenin heyecanı içerisinde, hiç vakit kaybetmeden Anayasa değişikliği paketinin gerektirdiği ikincil mevzuat çalışmalarıyla eş zamanlı olarak yeni Anayasa çalışmalarına başlanması gerektiğini düşünüyoruz.
12 Eylül 2010 tarihinde kabul edilen Anayasa değişikliği paketiyle kamu çalışanları başta ‘toplu sözleşme hakkı’ olmak üzere ciddi kazanımlar elde etmiştir: Kamu çalışanlarının fişlenmesine son verilmiş, Kamu çalışanları da Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkına kavuşmuş, Kamu çalışanlarına, kınama ve uyarı cezalarının iptali için yargıya başvuru hakkı verilmiştir. Sınav Sisteminden Kaynaklanan Sorunlara Çözüm Üretilmelidir
Eğitim sistemimiz, ana sorunlarının gölgesinde, anlık müdahalelerle yürütülmeye çalışılmaktadır. Eğitim sistemimizin en önemli problemi sınav ve dershane odaklı oluşudur. Şu an dershane sayısının ortaöğretimdeki okul sayısını geçmiş olması oldukça düşündürücüdür. Sınav ve dershane odaklı olmaktan kurtulmanın yolu, okullardaki yönlendirme çalışmalarının güçlendirilmesinden geçmektedir. Bireyin en önemli gelişim aşaması olan meslek seçimi, hayatı boyunca vereceği en önemli kararlardan biridir. Meslek seçiminin bilinçli bir yöntemle yapılması, hem kişi ve ailesi açısından hem de ülkenin geleceği açısından önem arz etmektedir. Meslek seçiminde öğrencinin bireysel özellikleri yanında ilgi, yetenek ve değerlerinin önemli olduğu, ailelerin ve öğretmenlerin bu noktayı göz önünde bulundurarak mesleki yönlendirme yapmaları önemlidir. 30 Bin Öğretmenin Atamasının Ertelenmesi Ciddi Sıkıntılar Oluşturacaktır. Sınav sistemi, adaletin terazisi gibidir. Sistemin birikimi ölçme ve ölçütler çerçevesinde yerleştirme işleminde bulunma işlevine hangi ölçüde olursa olsun, bir müdahalede bulunulması kabul edilebilir, affedilebilir değildir. ÖSYM’nin sınavlarıyla belirlenen; iştir, aştır, ekmektir, yaşamdır. Bu hususta terazinin diline müdahalede bulunmak büyük ihanettir, emek hırsızlığıdır. Sınavlara hazırlanmak için ekonomik yük altına giren, gece gündüz ders çalışarak emek sarfeden ‘hak etmiş’lerin emeğinin birileri tarafından soruların sızdırılması suretiyle ‘hak etmemiş’lere aktarımı son derece aşağılık bir faaliyettir. Bugüne kadar ÖSYM’ye güvenilmiş, herkes, ağabey-dayı arayışına girmeden, ancak sınavlara hazırlanmak suretiyle emeline ulaşabileceğinin bilincine varmış ve sistem oturmuştu. Bugün gelinen noktada yitirilen en önemli şey güvendir. Güvenin yitirilmiş olması kaosa davetiye çıkarmaktadır. ÖSYM yeniden organize edilmelidir. Bunun için de ilk olarak, bu kadar skandala rağmen hala o koltukta neden oturduğunu anlayamadığımız ÖSYM Başkanı derhal görevden alınmalıdır. KPSS sonuçları üzerindeki tartışma yüzünden 30 bin öğretmenin atamasının ertelenmesi, eğitim-öğretimin başlamasıyla öğretmen ihtiyacı olan okullarda ciddi sıkıntılar oluşturacaktır. Bu sıkıntıları az da olsa giderecek olan ve 18-27 Ağustos 2010 tarihleri arasında başvuruları kabul edilen 3 bin civarındaki “kurumlar arası ilk atama/kurum içi atama, kurumlar arası yeniden atama, açıktan ilk atama, açıktan atama ve milli sporcuların ataması”, KPSS ile ilgili soruşturmanın sonucu beklenmeden hemen yapılmalıdır” dedi.
 
“149 BİN ÖĞRETMENE İHTİYAÇ VAR”
Eğitim Bir Sen Muş Şube Başkanı Bayram Güler, 149 bin öğretmene ihtiyaç olduğunu vurgulayarak: “149 Bin Öğretmene, 76 Bin Dersliğe, 30 Bin Hizmetliye İhtiyaç Vardır
Tespitlerimize göre, Türkiye genelinde 149 bin öğretmen açığı bulunmaktadır. Bununla birlikte 250-300 bin öğretmen adayı da atama beklemektedir. Öğretmen açığının giderilmesi için en az 100 bin öğretmen hemen atanmalıdır. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde öğretmen açığı oldukça fazladır. Bu yörelerde çalışan öğretmenlere ücret anlamında pozitif ayrımcılık yapılarak, illerin durumuna göre tazminat ödenmelidir.
Derslik başına ortalama 28 öğrenci düşmesi için toplamda 76 bin dersliğe ihtiyaç bulunmaktadır. Bu açığın giderilmesi yönünde çaba gösterilmesi gerekmektedir.
Eğitim kurumlarında, hizmetli yetersizliğinden dolayı temizlik ve hijyen yeterince sağlanamamaktadır. Okulların birçoğunda hizmetli bulunmamakta, her yıl açılan yüzlerce yeni okula yeterince hizmetli verilememektedir. Okullarda bulunan mevcut hizmetliler de verimli çalıştırılamamaktadır. Anadolu’nun birçok yöresinde temizlik konusunda durum bütünüyle içinden çıkılmaz bir haldedir. Bu nedenle, Bakanlık okulların temizlik sorununu çözmek için en az 30 bin hizmetli alımı yapmalıdır. İlimizde Öğretmen açığı 2.000 civarında olup; En son atanacak öğretmenlerin atanmamasıyla bu açık ücretli öğretmenlerle giderilmeye çalışılmaktadır. Ataması yapılacak Ücretli öğretmenlere en azından bakanlık tarafından Vekil öğretmenlik kadrosu tahsis edilmesi gerekmektedir. Ücretli öğretmenlik sadece yüksek okul mezunları için uygulanmalı. Okullardaki Hizmetli sorunlarının da çözülmesi gerekmektedir. Okullarımızda hizmetli eksiği çok fazladır. Bu da okulların temizliğinin yapılamamasına neden olmaktadır. Okullardaki hijyenin sağlanamamasından dolayı çocuklarımızda birçok hastalıklar meydana gelmektedir. Bu da idarecilerimize ve Milli Eğitim Müdürlüğüne sıkıntı yaratacaktır. Okullardaki hizmetli açığının bir an önce kapatılması gerekmektedir. Okulların Temizliği Yeterince Yapılamıyor
Öğrencilere göre okulların yüzde 33,8’inin koridor ve sınıfları bazen temizlenip bazen temizlenmezken, yüzde 12,1’inin ise çok nadir temizleniyor veya hiç temizlenmiyor. Öğretmenlere göre ise, okulların yüzde 28’inin koridor ve sınıfları bazen temizlenip bazen temizlenmiyor, yüzde 3’ünün ise çok nadir temizleniyor veya hiç temizlenmiyor. İlimizde ise birçok okulda öğretmen ve öğrenciler ile yapılan temizlik hizmetinin pedagojik olmadığını, yanlış olduğunu düşünüyoruz” dedi.
 
KANTİNLER YETERİNCE SAĞLIKLI DEĞİL
Öğrencilerin hijyenik ortamlarına da dikkat çekilerek: “Öğrencilerin yüzde 20,3’ü okullarındaki kantinin yeterince sağlıklı olmadığını, yüzde 30,2’si ise kısmen sağlıklı olduğunu düşünüyor. Sağlıklı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 49,5. Öğretmenlerin ise yüzde 14,4’ü okullarındaki kantinin yeterince sağlıklı olmadığını, yüzde 33,7’si ise kısmen sağlıklı olduğunu düşünüyor. Sağlıklı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 51,9. Okul Servis Araçlarının Denetimi Artırılmalıdır. Okula servisle gelen öğrencilerin yüzde 11,9’u servis aracında kendini güvenli hissetmiyor. Öğrencilerin yüzde 13,7’si servis şoförünün kendine kaba davrandığını belirtiyor. Servis şoförünün trafik kurallarına uymadığını söyleyen öğrencilerin oranı yüzde 8,6. Öğrencilerin yüzde 78,4’ü servis aracında emniyet kemeri takmadığını belirtiyor. Okulların Ortamı Güvenli ve Sağlıklı Hale Getirilmelidir
Türkiye’deki okulların ortamının eğitim ve öğretim açısından güvenli ve sağlıklı mekânlar haline getirilmesi, şiddetten, tehlikeden ve sağlığa zararlı durumlardan uzak tutulması gerekir. Bu durumlar sağlanamadığı takdirde, sadece okullarda öğrenciler ve öğretmenler değil, eğitim süreci, okulun yakın-uzak çevresi ve bütün toplum olumsuz etkilenir.
Okullarda etkili öğrenmenin gerçekleştirilmesi ve öğrencilerin kendi potansiyellerini geliştirebilmeleri için, okulun öğrenci ve öğretmenler açısından güvenli ve sağlıklı bir mekan olması gerekmektedir. Güvenli ve sağlıklı bir öğrenme ortamı olmadan öğretmenler öğretimde, öğrenciler de öğrenmede sıkıntı yaşar. Bunun önüne geçilmesi için okulların güvenli ve sağlıklı hale getirilmesi bir zorunluluktur. Her okulda bir güvenlik görevlisinin istihdamı, öğrencilerimizin kendilerini daha güvende hissetmelerine, eğitimde şiddetin bir nebze olsun azalmasına ve ayrıca oluşturacağı istihdam ile toplumsal huzura vesile olacaktır. Okullara Bütçe Ayrılmalıdır. Her kayıt döneminde ‘bağış’ adı altında velilerden para toplanması, başta maddi durumu iyi olmayan veliler olmak üzere toplumda rahatsızlığa neden olmaktadır. Bakanlık, bunun önüne geçmek için okullara belli bir bütçe ayırmalı, ihtiyaçlar bu bütçeden karşılanmalıdır. Özellikle ilimizde velilerin duyarsızlığı nedeniyle Okul Aile Birlikleri işletilememektedir. Okul Aile Birliklerinin işlememesi nedeniyle okullarımızın sıkıntıları giderilememektedir. Bunun için okullara Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrenci başına bir ücret tahsil edilip okul bütçesi oluşturulmalıdır. Ek Ders Ücretleri Vergiden Muaf Tutulmalıdır. Kurum İdari Kurulu’nda alınan karar gereği olarak ek ders ücretlerinin vergiden muaf tutulması ve vergi matrahına dâhil edilmemesinin sağlanması yönünde çalışma yapılmalıdır. İkili Eğitim Okul Yöneticilerinin Ek Derslerinde İyileştirme Yapılmalıdır. Bir devlet memurunun haftalık çalışma süresi 40 saat olup, 40 saatten fazla yapılan mesaiye ücret ödenmemektedir. İkili eğitim yapan okulların yöneticileri 07:00-18:00 saatleri arasında görev yaparak haftada 40 saatten fazla çalışmaktadır. İkili eğitim yapan okul yöneticilerinin çalışma süreleri dikkate alınarak ek derslerinde iyileştirme yapılmalıdır” dedi.
 
KBYS İLE İLGİLİ YASAL DEĞİŞİKLİK BİRAN ÖNCE YAPILMALIDIR
Açıklamada: “Kariyer Basamaklarında Yükselme sınavlarında başarılı olup ancak kontenjan sınırlamasından dolayı değerlendirme sonucunda uzman öğretmenlik sertifikası alamayan öğretmenlere Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı dikkate alınarak, uzman öğretmenlik sertifikası verilmelidir. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı gereği Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınavı ile ilgili yasal değişiklik yapılarak uzman öğretmenlik sınavı bir an önce yapılmalıdır. Parasız Yatılı ve Burslu Öğrenci Okutma Hakkı
Parasız yatılı ve burslu öğrenci okutma ve onlara yapılacak sosyal yardımlara ilişkin mevzuata “eğitim çalışanları” ifadesi konularak, memur ve yardımcı personel çocuklarının da bu haktan yararlanması sağlanmalıdır. Unvan Değişikliği Sınavı Hemen Yapılmalıdır
Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında görev yapan tekniker, teknisyen, mimar ve mühendis kadroları için ihtiyaç durumu da dikkate alınarak unvan değişikliği sınavı hemen yapılmalıdır. İdarecilerin ‘6 Saat Derse Girme Zorunluluğu’ Kaldırılmalıdır. Kurum İdari Kurulu’nda alınan kararın gereği yapılarak eğitim kurumları yöneticilerinin aylık karşılığı haftada 6 saat derse girme zorunluluğunun kaldırılması için başlatılan süreç tamamlanmalıdır. Sözleşmeli Öğretmenlerin Kadroya Geçirilmesi Çalışmaları Sonuçlandırılmalıdır. Sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesi konusunda verilen sözler bir beklenti oluşturmuştur. Bu beklenti bir an önce karşılanmalı, sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesine ilişkin çalışmalar sonuçlandırılmalıdır. Öğretmen Dışındaki Eğitim Çalışanlarının Görev Tanımları Yapılmalıdır. Toplu Görüşme ve Kurum İdari Kurulu kararları gereği öğretmen dışında kalan eğitim çalışanlarının görev tanımları yapılarak, bu personelin atama ve yer değiştirme işlemleri öğretmenlerde olduğu gibi bir sisteme bağlanmalıdır. Ek Ödeme Almayan Eğitim Çalışanlarının Ücretlerinde İyileştirme yapılmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı birimlerdeki Genel İdare Hizmetleri Sınıfı çalışanları (il ve ilçe milli eğitim müdür ve yardımcıları, şube müdürü, müfettiş ve şef) ek ödeme almadıkları için idari hiyerarşide ücret dengesizliği yaşanmaktadır. Bu dengesizliğin giderilmesi için bu yöneticilerin de ücretlerinde iyileştirme yapılmalıdır.
İLKSAN’ a Zorunlu Üyelik Uygulaması Sona Erdirilmelidir. İLKSAN’ a zorunlu üyelik uygulaması sona erdirilerek, üyelikten ayrılmak isteyenlerin mağdur edilmemesi için aidatları İLKSAN Sosyal Yardımlar Yönetmeliği’nin emeklilik yardımı kapsamında hesaplanarak iade edilmelidir. Eğitimi Boykot Çağrıları Çocuklarımıza Haksızlıktır
Bir siyasi partinin, eğitimi boykot çağrılarına destek vereceğini açıklaması tehlikeli bir yaklaşımdır. Çocuklarımızın bir hafta okula gönderilmemesi, onlara yapılacak en büyük haksızlıktır. Onların eğitimlerinden geri kalmalarının vebali ağırdır. Bundan kimse siyasi rant devşirmeyi aklından geçirmesin ve hiç kimse siyasal atraksiyonlarına çocukları alet etmeye kalkışmasın. Yeni eğitim-öğretim yılının eğitim çalışanları, öğrencilerimiz ve velilerimiz için huzurlu ve başarılı bir yıl olmasını diliyor” dedi. Muş Ovası Gazetesi

Bu Haftanın En Popüler Haberleri..

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

İçişleri Bakanlığı Muş’a Personel Alıyor

İçişleri Bakanlığı çeşitli illerde görevlendirilmek üzere 1608 sözleşmeli personel alımı yapacağını duyurdu. Başvurular…

OGM personel alımı

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde Orman Genel Müdürlüğü tarafından Orman mühendisi, Orman muhafaza…

En az lise mezunu personel alınacak

Muş Alparslan Üniversitesi tarafından, üniversite bünyesinde istihdam edilmek üzere sözleşmeli personel alımı yapılacağı duyuruldu. En…

Eğitim Haberleri

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi

“İlimizde Millî Eğitim Bakanlığı’nın Düzenlediği Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi” Millî Eğitim…

Muşlu Öğrenciler Proje Yarışmasında Bölge Birincisi Oldu

Muş’taki ortaokul öğrencileri, bilimsel çalışmalarıyla büyük bir başarıya imza attı. TÜBİTAK 2204-B Ortaokul…

Alpaslan Üniversitesi’nde TÜBİTAK Projesi Heyecanı

“TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2023/2 Dönemi Bilimsel Değerlendirme Sonuçları…

Kültür Sanat Haberleri

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Atık Kartonlarla işlediği resimlerin sergisini açtı

Dekoratif El Sanatları Öğretmeni Mükerrem Sur tarafından atıl durumdaki kartonlardan hazırlanan resim ve…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri