Muş Özel Eğitim Uygulama Merkezi 1. ve 2. Kademe Müdürlüğü´nde eğitim-öğretim gören engelli öğrenciler için oluşturulan Yaşam Evi´ ve Spor Salonu´nun açılışı açılışında konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, devlet olarak her türlü bireyin yanında olduklarını söyledi. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla öğrenciler doyasıya eğlendirildi.
Bölgemizde 3 ilde hayata geçirilen ve ilimizde de oluşturulan Yaşam Evi´ Projesi ve Spor Salonu´nun açılış törenine; Muş İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, Şube Müdürü Enver Kıvanç, okul müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı. Okuldaki yeniliklerin, öncelikle öğrenciler adına hayırlara vesile olmasını temenni eden Müdür İlci, eğitimde olmazsa olmazın, yaşamın kendisi olduğunu ve eğer bir öğrenci eğitilecekse, onun doğal ortamda, kendi yaşam ortamında eğitilmesi gerektiğini sözlerine ekleyerek, Okulumuzdaki yeniliklerin, öncelikle öğrencilerimiz adına hayırlara vesile olmasını diliyorum. Okulumuz için gerçekten bir gerekliliktir. Eğitimde olmazsa olmazımız, yaşamın kendisidir. Eğer bir öğrenci eğiteceksek, onu doğal ortamda, kendi yaşam ortamında öğretmemiz gerekiyor. Okulumuzdaki eksikliklerin giderilmiş olması bizleri son derece mutlu etmiştir. Bir kez daha emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle de toplumumuzda, evinde engelli çocuğu bulunan ailelerimizin, geçmişte çocuklarını sakladıkları, geçmişte çocuklarını gün yüzüne çıkarmadıkları evlerden gönüllü mahkum hayatı yaşattıkları çocuklarımız, bireylerimiz söz konusuydu. Bugün Allah´a hamdolsun bunların tamamı ortadan kalkmıştır dedi. İlci, Ailelere Seslendi Ailelerden sadece çocuklara sahip çıkmaları, çocuklara kol, kanat germeleri ve eğitimcilerle birlikte hareket etmelerini isteyen Müdür İlci, Devlet olarak her türlü bireylerimizin yanındayız. Onların sosyal, kültürel, sanatsal ve sporsal faaliyetlerle birlikte eğitimlerini alabilmesi adına her türlü çabayı göstermekteyiz. Ailelerimizden sadece isteğimiz; çocuklarımıza sahip çıkmaları, çocuklara kol, kanat germeleri ve bizim eğitimcilerimizle birlikte hareket etmeleridir. Bu anlamda her bir çocuğun bizim zenginliğimiz olduğunu bilerek, eğitimlerini sürdürmeleri gerektiğine inanıyoruz. Buradaki çocuklarımızın ellerinden tutup, onları omuz olmak, onlara eğitimlerini sürdürebilecekleri bir ortam hazırlamak bizim temel hedefimizdir. Bir kez daha emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür eder, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü´nü tekrar, tekrar hayırlı olmasını diliyorum şeklinde konuştu. Yoğun Bir İlgiye İhtiyaç Duydukları Ortada Muş Özel Eğitim Uygulama Merkezi 1. Ve 2. Kademe Müdürü Mahmut Yıldırım ise, İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci´nin konuşmasından sonra değerlendirmelerde bulundu.
Eğitimin her bireyin hakkı olduğunu ancak bu bireylerin daha özel bir ortama, daha yoğun bir ilgiye ihtiyaç duyduklarını belirten Yıldırım, Eğitim her bireyin hakkı ancak bu bireylerin daha özel bir ortama, daha yoğun bir ilgiye ihtiyaç duydukları ortada. Muş ilinin Engelli bireylere yönelik tek devlet okulu olarak her bireyi ayrı ayrı özellikleri itibariyle düşünüp yıl içindeki plan ve programları ona göre belirlenip uygulanan bir okul. Özel eğitim zor ve meşakkatli ve sabır isteyen bir iş ancak bu sabır ve ilgi ile aşılmayacak ve halledilmeyecek hiçbir durumun olmayacağını da bilmemiz gerekir. İlimiz birkaç yıl öncesine kadar ilgisiz olduğu bu alana ilgi göstermeye başladığını ve bu durumunda bizleri çok mutlu ettiğini söylemek isterim diye konuştu. Türkiye´de 25Okuldan Birisiyiz Okulun orta ağır düzey zihin engelli öğrencileri ve otistik öğrencilerin bünyesinde bulunduran bir okul olduğunu ve 3 yaşından başlamak üzere 22 yaşına kadar öğrencilerin devamlılık sağladığı bir okul olduğuna da değinen Yıldırım, son olarak şöyle konuştu: Okulumuz orta ağır düzey zihin engelli öğrencileri ve otistik öğrencilerini bünyesinde bulunduran bir okul. 3 yaşından başlamak üzere 22 yaşına kadar öğrencilerin devamlılık sağladığı bir okul. Burada gerçekten de bugün, yaşam evimizi, uygulama evimizi görmüş oldunuz. Bir ev ne varsa burada aynı şey var. Oturma odası, tuvaleti, banyosu ve mutfağı her şey var. Amacımız bu çocuklar tek başlarına kaldıklarında kendi ihtiyaçlarını görebilsinler. Ders programında ne varsa her gün bir iki sınıf buraya gelip eğitim alıyorlar. Bu çocuklar zekâlarına göre öğretmenlerinin verdiği eğitimler sayesinde anne ve babaları olmadan ihtiyaçlarını görebilirler. Dolayısıyla bir hastalıkta veya Allah korusun ölüm sırasında, bu çocuk yalnız başına kalabiliyor. Dolayısıyla buradaki bu yaşam evlerinin temel amacı gerçekten de kendini idame ettirebilecek, günlük yaşam becerilerini yapabilecek bir duruma getirtmektir. Biz bunu bir programa dönüştürdük.
Bu Türkiye´de gerçekten de şanslı olduğumuz okullardan birisi. Çünkü Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi´ndeki üç okuldan birisi. Ayrıca, Türkiye´de 25 okuldan birisiyiz. Muhtemelen bu bir pilot uygulama olarak başladı. Bunun verimliliğini ve işe yararlılığını gördükten sonra, sonraki yıllarda bütün okulların altyapısında bu gibi bir bölümün kurulacağını düşünüyorum. Çünkü olmazsa olmazımız olarak görüyorum ben bu yaşam evini. Bizim şuanda 94 kayıtlı öğrencimiz, 8 tane de kursiyer öğrencimiz var diye konuştu. Son olarak öğrenciler kendilerini eğlendirenlere teşekkür ettiler.
Muş Ovası Gazetesi