Skip to main content

Yıllık 29 Milyon TL zirai gelir artışı sağladık

Muş Haber Fotoğrafı

Muş ilinin içme suyu sorununu kökünden çözdük diyen Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, Muş ilinde son dönemde yapılan su yapılarının artmasının bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamakta olduğunu ifade etti. Müdür Murat Acu, ilimize yıllık 29 milyon TL zirai gelir sağladıklarını söyledi.  

DSİ´nin Muş´ta yapılan faaliyetleri hakkında bilgi veren Acu, şunları dile getirdi: DSİ Muş´ta yaptığı yatırımlarla Muş ilimizin mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Muş ilimizde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır.   

DSİ olarak son 15 yılda; Muş şehir merkezinin içme suyu problemini çözdük. Alpaslan 1 Barajı´nı inşa ettik. 72 bin 230 dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yıllık 29 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. 3 adet sulama tesisinin yapımı hızla devam ettiriyoruz dedi. Takriben 270 Milyon TL Katkı Sağlanmıştır Tamamlanan Alpaslan 1 Barajı: 2,9 milyar m³ su haznesine sahip olup 160 MW kurulu gücündeki bu barajımızın yıllık enerji üretimi 488 milyon kilowatt saat olduğunu belirten DSİ Müdürü Acu: Alparslan1 Barajı ile bugüne kadar toplam 1 milyar 365 milyon kilowatt saat enerji üretilmiş olup, bunun karşılığında milli ekonomiye takriben 270 milyon TL katkı sağlanmıştır. İnşaatı devam eden Alpaslan 2 Barajı: 2 milyar m³ su haznesine sahip enerji ve sulama amaçlı olup, 280MWe kurulu güce sahiptir. Yılda ortalama 862 bin 27 GWh enerji üretecektir.

Ayrıca Barajın bitmesiyle birlikte Muş Ovası´nda 782 bin 100 dekar tarım arazisi sulanacaktır. Bereketli topraklara sahip olan Muş´umuzun münbit topraklarını daha verimli hale getirmek için büyük gayret gösteriyoruz ifadelerine yer verdi. Muş´u İçme Suyu Konusunda Rahatlattık 2011 yılında tamamlanan tesislerle Muş´u içme suyu konusunda rahatlattıklarını dile getiren Acu, değerlendirmesine şöyle devam etti: 2011 yılında tamamladığımız tesislerle Muş´u içme suyu konusunda rahatlattık. Şimdi de Muş şehir merkezi ile Hasköy ve Korkut ilçelerinin uzun vadeli içme suyu ihtiyacını karşılamak için proje geliştiriyoruz. Muş için taşkın koruma tesislerinin önemini biliyoruz ve bu doğrultuda son 15 yılda 33 adet dere ıslah tesisi yaparak 57 meskûn mahal, 15 bin dekar araziyi taşkınlardan koruduk. Ayrıca 9 adet taşkın koruma tesisinin yapımı devam etmektedir diye kaydetti. Toplam 62 Tesis Açılacaktır Müdür Acu, ´Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu´nun talimatı ile başlayan Doğu Anadolu Bölgesi için, Doğu Anadolu Projesinin (DAP) hayata geçileceğini söyledi. Acu: Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu´nun talimatı ile başlayan Doğu Anadolu Bölgesi için Doğu Anadolu Projesi (DAP)´ı hayata geçiriyoruz.

DAP Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Sivas, Tunceli ve Van illerini kapsamaktadır. Bu proje kapsamında Muş ilimizde hak ettiği hizmetleri alacaktır. DAP kapsamında Muş´ta 2003-2019 yılları arasında yapılan ve yapılacak tesisler ile 3 adet içme suyu tesisi, 4 adet baraj ve gölet, 5 adet sulama tesisi, 46 adet taşkın koruma tesisi, 4 adet HES olmak üzere toplam 62 tesis açılacaktır. Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan´a, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım´a ve Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu´na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum dedi. 

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri