Skip to main content

Çiftçilere öncülük ettiler..

Muş Haber Fotoğrafı

Muşlu çiftçilere öncülük etmek ve ürün yelpazesine yeni ürünler katmak için deneme amaçlı pirinç, şeker darısı ve sorgun ekimi gerçekleştirdiklerini kaydeden Sayın, çiftçilere öncülük yapmak istediklerini söyledi.

Muş Alparslan Tarım İşletmesi Müdürü İbrahim Sayın, boş arazilerinin bulunmadığını ve 38 bin 750 dekar alanda ekim yapıldığını söyledi. Sayın, Muşlu çiftçilere öncülük etmek ve ürün yelpazesine yeni ürünler katmak için deneme amaçlı pirinç, şeker darısı ve sorgun ekimi gerçekleştirdiklerini söyleyerek tek isteklerinin Muşlu çiftçilere örnek olmak olduğunu belirtti.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki kuraklık ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Alparslan Tarım İşletmesi Müdürü İbrahim Sayın, çalışmalarının düzenli bir şekilde devam ettiğini ve Muş’ta yağışa ihtiyaç olduğu dönemde yağmurların etkisini gösterdiğini söyledi. Yağış oranının geçen yıllara oranla az olmasına rağmen buğday veriminde büyük bir artış beklediklerini söyleyen İbrahim Sayın, Muş’un kuraklıktan çok fazla etkilenmediğini belirterek, “Geçen yıl 22 bin dekar alanda buğday ekimi yapmış ve yaklaşık 4 bin ton mahsul almıştık. Bu yıl da 29 bin 500 dekar alanda buğday ekimi yaptık. Ancak bu yıl ekim alanının fazla olması ve ürünümüzün iyi olması sebebiyle yaklaşık olarak 10 bin ton buğday beklentimiz var” dedi.

İbrahim Sayın, amaçlarının çiftçilere öncülük yapıp yol göstermek olduğunu ifade ederek, yaptıkları deneme ekimleri ile çiftçilerin ufkunu açmayı ve fikir vermeyi hedeflediklerini söyledi. Sayın, “İşletmemizin arazilerinde her yıl mutat olarak ektiğimiz ürünlerin yanında bu yıl yeni ürün ekimi de yaptık. Bu yeni ekimini yaptığımız ürünler az bir alanda ve deneme amaçlı ekilmiştir. Sorgun, şeker darısı ve pirinç ekimini yaparak bu ürünlerin Muş’ta yetişip yetişmeciğini ve nasıl verim alınacağını öğreneceğiz. Bu ürünlerden verim alınması halinde çiftçilerimiz için yeni ürün alternatifi oluşmuş olacaktır.

OVA SULARA TESLİM OLMADI
Muş Ovası’nda drenaj problemi bulunduğunu anlatan Muş Alparslan Tarım İşletmesi Müdürü İbrahim Sayın “Bu yıl kar yağışı az olunca ve yağışlar ilkbahar mevsiminin başlangıcında çok olmayınca ova sular altında kalmadı. Yani taban suyu seviyesi çok yüksek olmadı. Bu şartlarda ekimlerimizi yaptık. Daha sonra yağışların olmaması sebebiyle oldukça tedirgin olduk. Ürünümüzün tam suya ihtiyaç duymaya başlamasının ardından yağmurlar etkili oldu. Yani bu yıl bizim için çok verimli bir yıl olacak gibi görünüyor” şeklinde konuştu.

Deneme akimi yapılan ürünler hakkında bilgiler aktaran Sayın, “Şeker darısı mısır büyüklüğünde bir bitkidir. Bu bitki Güney Amerika’da yaygın olarak ekilmektedir. Bitki hasat dönemine geldikten sonra toplanarak suyu sıkılarak elde edilen sudan şeker elde ediliyor. Bitkinin suyu alındıktan sonra posasından 4 bin 500 kalorilik bir yakıt elde ediliyor. Bu bitkinin posasından kömüre yakın bir enerji taşıyan yakıt elde edilmektedir. Arazilerimizde 10 dönümlük bir bölgede şeker darısının deneme ekimi yapılmıştır. Ayrıca bir yem bitkisi çeşidi olan sorgun bitkisini de 10 dönümlük alanda ektik. Sorgunun üç beş çeşidini ektik. Hangi çeşidin verimli olacağını deneyeceğiz. Sorgun da mısır ile darı arası bir bitkidir. Yaklaşık olarak iki metre boyu yükselen ve biçildikten sonra tekrar kendiliğinden yetişen bir bitki türüdür. Ancak Muş’ta mevsim kısa olduğu için çok hasat yapılır mı yapılmaz mı belli değil. Ayrıca pirinç ekimi yaptık. Pirinç Ekimini 1 dönümlük alanda yaptık. Normalde deneme ekimi 5-10 metrekare alanda yapılır ama biz deneme ekimini daha geniş alanlarda yapmayı tercih ettik” şeklinde konuştu.

450 BÜYÜKBAŞ HAYVAN
Hayvancılık faaliyetleri ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Sayın, “İşletmemizde esmer sığırcılığın 200 baş ana kadro ve toplam 450 büyükbaş hayvanla hayvancılık faaliyetleri sürdürmektedir. Yılda ortalama sığırcılıktan 700 bin kilogram süt üretimi yapılmakta ve yaklaşık 200 buzağı üretimi bulunmaktadır” dedi.
Alparslan Tarım İşletmesinde boş arazı bulunmadığı kaydeden Sayın, toplam 88 eğitilmiş personelimle gece gündüz çalışarak Bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacak hedeflere ulaşmak için gayret göstermeye çalıştıklarını belirterek şöyle devam etti; “60 bin 570 geniş bir dekar alana sahip işletmemizde boş arazımız yok. 29 bin 476 dekar alanda buğday ekimi, 894 dekar alanda Tritikale, 900 dekar alanda silajlık mısır, 300 dekar alanda fiğ, bin 542 dekar alanda fiğ (Macar), 4 bin 806 dekar alanda çayır, 600 dekar alanda Yonca, 232 dekar alanda ise nohut ekimi yapılmıştır. Toplam 38 bin 750 dekar alanda ekim yapılmıştır. 2 bin 320 dekar alanı kira ile vatandaşlara verilmiş şu anda 19.500 dekar alan nadas yapılara önümüzdeki döneme ekime hazır hale getirilmiştir. Biz TİGEM olarak burada çiftçimizi yardımcı olmak istiyoruz. Tarım ve hayvancılık konusunda bilgi almak isteyen çiftçilerimize her zaman kapımız açıktır. Bölgede düzenli ekimi yapıldıktan sonra olmaz diye bir şey yok.”

 Muşun Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri