Samanyolu Haber Televizyonu’na konuk alan Tarihçi-Yazar Mustafa Armağan, o döneme ait bazı belgeleri canlı yayında açıkladı. Başbakanlık arşivinden alınan bir belgeyi açıklayan Armağan, izleyenleri şoke etti.
İlk defa bir Başbakan düzeyinde bunun kamuoyuna açıklandığını vurgulayan Armağan, “3500 parça tarihi eser devlet eliyle satılmış. İlk böylesine vahim bir tabloyu resmi bir ağızdan biz dinlemiş olduk. Bunlar sadece o buzdağının görünen bir kısmıydı.” dedi.
Mustafa Armağan, Samanyolu Haber ekranlarında açıkladığı 13 Ağustos 1936 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi’nde, “listede yazılı cami ve mescidlerle arsalarının Vakıflar kanunun 10. maddesi gereğince satılmalarına izin verilmesi” diye yazıldığını aktardı.
CAMİYİ DİNAMİTLE HAVAYA UÇURMUŞLAR
Muş’ta Muratpaşa Camii ‘nin yıkamadıklarını belirten Armağan, “Klasik mimarimizin önemli eserlerinden birisi. Yıkamıyorlar, o kadar kuvvetli, o kadar sağlam yapmışlar ki bunun tanıkları var, yazılı kaydada geçmiş bunlar, dinamitle havaya uçuruyorlar. Bir caminin dinamitle havaya uçurulmuş örneğini biz orada görüyoruz” dedi.
“SULTAN AHMET CAMİİ KAPATILMIŞTI”
Bunun tanıkları var ben bizzat onlardan dinledim diye Armağan şöyle devam etti: “Sultan Ahmet Camii ‘nin 1939-45 arasında 6 yıl asker alma dairesi yapıldığını göreceksiniz. İstanbul da başka binamı kalamadı başka bir metruk bir yer mi kalmadı da koskaca Sultan Ahmet Camii asker alma dairesi yapıldı. İçeride orada kalan insanlarla ben konuştum. İçeriye askerleri alıyorlar yatakhane yapmışlar ve dışarıya bırakmıyorlar, tuvalete gitmeye afedersiniz caminin içine ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Şimdi böyle bir uygulama, bu “paraya ihtiyaç vardı” şuydu buyduyla açıklanacak bir tarafı yok. Sultan Ahmet Camii gibi bir cami eğer asker alma dairesi yapılıyorsa söylenecek bir söz kalmıyor”
Muş`un Sesi Gazetesi