Skip to main content

Buğdayda rekor kırdılar

Muş Haber Fotoğrafı

  Çiftçinin yüzü bu yıl hiç olmadığı kadar gülüyor. İlkbahar yağışlarının ardından bereketi artan Muş Ovası, çiftçiye altın bir yıl yaşatıyor. Uzun yıllardır istediği verimi alamayan ilimiz çiftçisi, bu yıl yaşadığı bereketi her yıl yaşayabilmek için dua ediyor.

Ülkemizin en bakir topraklarına sahip Muş Ovası´nın yanı sıra Bulanık, Liz ve Malazgirt Ovası´nda da çiftçi geçen yıllarla göre yüzde 30 oranında daha yüksek bir verim alıyor. Ancak ilimizde bir işletme var ki; Muş´un ve beklide bölgenin rekorunu elinde tutuyor. Karasu Nehri kenarında bulunan Dizdaroğlu Tarım ve Hayvancılık İşletmesi´ne ait arazide ekilen buğday, genel ortalamanın çok üzerinde bir verim sağlıyor. Arpa hasadının ardından buğday hasadına başlanan işletmede, bir dönümlük buğday ekili alandan yaklaşık bir ton civarında mahsul elde ediliyor.

Dededen, babadan kalan toprakları ilin ekonomisine katkı sunmak amacıyla hiç yorulmadan işleyen Dizdaroğlu Tarım ve Hayvancılık İşletmesi, bu emeğinin karşılığını almanın mutluluğunu yaşıyor. İl genelinde ortalama 450-500 kilo civarında alınan dönüm başı ürünün 2 katına çıkmayı başaran işletmede, hasat sona ermek üzere. İşletme çalışanları tarafından ekimi yapılan buğdayın dönümünden alınan yaklaşık bir tonluk verim, işletme yetkililerinin yanı sıra Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerini de sevindirdi.

Buğday hasadını denetleyen ekipler, yaptıkları inceleme sonucunda dane kaybının çok az olması ve verimin ortalamanın çok üstünde olması nedeniyle İşletme Yetkilisi Haluk Dizdaroğlu´nu ve çalışanları tebrik ettiler. İlimizde Örnek Teşkil Ediyor Dizdaroğlu Tarım ve Hayvancılık İşletmesi´ni ziyaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Samet Aşkın, buğdaydan alınan verimin Muş ortalamasının çok üstünde olduğunu belirtti. Buğdaydaki dane kaybının üst sınır olan yüzde 2´nin çok altında, neredeyse yüzde 1´in bile altında olduğunu ifade eden Aşkın, İşletme Yetkilisi Haluk Dizdaroğlu ve çalışanlarını tebrik etti.

Muş´ta genel olarak buğdaydan dönüm başına 450-500 kilo verim alınabildiğini ifade eden Aşkın, bazı yerlerde bunun 700-750´lere kadar çıktığını, ancak Dizdaroğlu Tarım ve Hayvancılık İşletmesi´ndeki bir tonluk verimin ortalamanın çok üzerinde olduğunu vurguladı. Bunun ilimiz için çok mutluluk verici olduğunu da kaydeden Aşkın, bu bereketin önümüzdeki yıllarda daha da artmasını temenni ettiğini belirtti.

Çiftçinin büyük bir emek vererek hem kendi geçimini sağlamaya çalıştığını hem de il ekonomisine büyük katkı sağladığını ifade eden Aşkın, buğday tanelerinin de tam olarak istenilen düzeyde olduğunu ifade etti. Dizdaroğlu, Verimden Mutlu Olduklarını Belirtti Dizdaroğlu Tarım ve Hayvancılık İşletmesi Yetkilisi Haluk Dizdaroğlu, gösterdikleri çabanın karşılığını almanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Bugüne kadar Muş´a birçok farklı sektörle yatırım getirdiklerini ifade eden Dizdaroğlu, Muş´un tarım ve hayvancılığa dayalı bir il olduğunu ve bu nedenle çiftçinin mutlak suretle desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Bu yıl ilkbahar yağışlarının kendilerine çok yaradığını dile getiren Dizdaroğlu, yağışların yanı sıra profesyonel tarım uygulamalarıyla buğdayda iyi bir rekolteye imza attıklarını vurguladı. Dizdaroğlu, önümüzdeki yıllarda bu verimliliğin devam etmesinin, zor şartlar altında çalışan çiftçiye büyük katkı sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Meyve Ağaçlarında Aşılama Dönemi Başladı

Muş’ta baharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerde aşılama çalışmaları hız kazandı. Kentte kendi…

Muş’ta Dere Islah Seferberliği: 4 Köyde Çalışmalar Sürüyor

Muş’ta taşkın riskini azaltmak ve su akışını düzenlemek amacıyla başlatılan dere ıslah çalışmaları…

Muş’ta Araç Sayısı 43 Bini Aştı: Mart Ayında Trafiğe Kayıtlar Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Mart ayında ülke genelinde toplam 159 bin 931…

Eğitim Haberleri

Muş’ta Okul Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Muş’ta okul çevrelerinde güvenliğin artırılması amacıyla önemli bir toplantı düzenlendi. Muş Valisi Avni…

Öğretmenlere Silah Değil, Çikolata Layık

Son günlerde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan acı olay, Muş eğitim camiasında…

Okul çevrelerinde denetimler artırılacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla okullar ve…

Kültür Sanat Haberleri

Gençler arası kültür ve sanat yarışmalarında başarı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 11. Gençler Arası…

Kocaeli’de Muş Halk Oyunları Rüzgarı

Kocaeli’de gerçekleştirilen folklor yarışması, Muş kültürünün görkemli bir başarısına sahne oldu. Kocaeli’de yaşayan…

Yarım Asırlık Bir Ses: Mehmet Ciğer, Türküleriyle Muş’un Hafızasını Yaşatıyor

Fırat Demir Muş Kent Haber Gazetesi 1959 doğumlu olan Ciğer, küçük yaşlardan itibaren…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri