Skip to main content

Bu durumların hepsi geçtiğimiz yıl yaşandı

Muş Haber Fotoğrafı

  Türk Eğitim Sen Muş Şube Başkanı Ümit Çolak, yazılı basın açıklaması yaparak çok önemli iddiaları gündeme taşıdı.

İlimizde zaman zaman dile getirdikleri sorunların halen devam etmekte olduğunu ifade eden Çolak, Bulanık´ta görev yapan bir şube müdürünün, okuluyla ilgili taleplerini ileten bir öğretmene sendikasını değiştirmediği takdirde taleplerinin karşılanmayacağı tehdidinde bulunduğunu ileri sürdü.

Çolak, sendika yönetim kurulu adına yaptığı yazılı basın açıklamasında: 2015 – 2016 eğitim – öğretim yılı başlayalı yaklaşık bir ay oldu. Her yıl olduğu gibi bu yaz döneminde de 2 bine yakın öğretmen tayin isteyerek ilimizden ayrıldı. Eylül döneminde ilimize yapılan bin 429 öğretmen ataması ile şu anda 5 bin 700 civarında öğretmen eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.  

Zaman zaman yaptığımız basın açıklamalarımızda; çevremizdeki bazı illere göre birçok konuda daha avantajlı imkânlara sahip olmamıza rağmen öğretmenlerimizin Muş´tan tayin istemelerine neden olan durumları kamuoyuyla paylaşıyoruz. Maalesef görüyoruz ki hiçbir şey değişmediği gibi sorunlar da her geçen gün artmaktadır.

Elbette ki eğitim öğretimin birçok sorunu vardır. Ama mesleğe yeni başlayan bir öğretmeni korkutup sindirmenin falan sendikaya üye olmazsan adaylığını kaldırmam demenin kime ne faydası var hala anlamış değiliz. Bu durumların hepsi geçtiğimiz yıl yaşandı. Hatta Bulanık´ta bir şube müdürü  daha yüksek makamlara gelmeyi kafasına koymuş olmalı ki´ okulunun en temel ihtiyaçlarını talep eden bir köy okulunun müdür yetkili öğretmenine Sendikanı değiştirmezsen sana hiçbir şey yok´ diyebilmiştir. Yani devletin imkânları tıpkı makam mevki gibi yandaş sendikanın çıkarına peşkeş çekilmiştir ifadelerine yer verdi.  

Keyfi bir tutum içine girmişlerdir Okullarda açılan destekleme ve yetiştirme kurslarıyla ilgili de önemli açıklamalarda bulunan Çolak: Bugünkü açıklamamızda da farklı iki konuya değinmek istiyoruz. Bunlardan ilki; okullarda açılan destekleme ve yetiştirme kurslarıyla alakalı. MEB kursların nasıl açılabileceğiyle alakalı kılavuzu yayınlamasına rağmen bazı okul müdürleri ve ilçelerdeki şube müdürleri anlamsız bir şekilde keyfi bir tutum içine girmişlerdir.

Bazı dersleri tercihlere açmamak, öğrencilerin şifreleriyle giriş yaparak okul dışından kendi yakınlarına kurs ayarlamak ya da öğrencileri tehditvari bir üslupla belirli öğretmenlere yönlendirmek gibi. Bu okullardan biri de merkezde bulunan Fatma Aliye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi´dir. 9. ve 10. sınıflarda hiçbir dersten kurs açılmamasının sebebi nedir?

Diğer sınıflarda da neden tüm dersler duyuruya açılmamıştır? Şube yönetim kuru üyemiz dahil bir çok branş öğretmenin dersi yeterli sayıda öğrenci tarafından istenmesine rağmen bu inadın anlamı nedir?

Kurs ücretlerini herhalde cebinden verecek okul idaresi. Öğrencilerin şifreleriyle giriş yaparak istedikleri kursları açtırmak ne kadar ahlakidir? Bizim merak ettiğimiz konu; bu duruma yandaş sendika müdahil olsaydı bin bir türlü engeli aşarak okul müdüresi olan Sayın Selma Arı ve kurslarla ilgilenen müdür yardımcısının cevabı ne olurdu? ifadelerini kullandı.  

Öğretmenlerimiz, can güvenliği tehlikesiyle karşı karşıyadır Geçtiğimiz yıllarda Yaygın Beldesi´ndeki köylerde görev yapan okul öğretmenlerine servisle ilgilenen bir kişi tarafından tehditte bulunulduğunu ifade ederek açıklamasını sürdüren Çolak: Dikkat çekmek istediğimiz çok daha önemli diğer bir konu da öğretmen arkadaşlarımızın okula ulaşımlarıyla alakalıdır. Okul müdürlerinden tutun da milli eğitim yöneticilerine kadar herkesin sindirmeye korkutmaya çalıştığı öğretmenlerimiz bu kez de can güvenliği tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Geçtiğimiz yıllarda Yaygın Beldesi´ndeki köylerde bazı öğretmenlerimize yapılan tehdit bu kez Hasköy Çok Programlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi´nde görev yapan öğretmenlerimize yapılmıştır. Okulun servis işlerini yürüten bir zat, kendi araçlarıyla okula gelen bayan öğretmenlerimizi hem de okulun içinde tehdit etmiştir. Başlatılan adli soruşturma neticesinde umarız ki bu kişi hak ettiği cezayı alacaktır.

Aslında bu olay, toplum içerisinde öğretmene olan bakış açısının geldiği noktayı göstermektedir. Adeta bir hükümet politikasıyla öğretmenin itibarını, yetkisini, saygınlığını sıfırlarsan eğitimde geldiğin nokta da bu olur. Adını yazamayan öğrenciye lise diploması verirsen adam niye okula gelsin? Kendisine kızan öğretmeni elini kolunu sallayarak okulun içinde öldürebiliyorlarsa ve hala yasal caydırıcı bir düzenleme yapılmıyorsa, bakanımız çıkıp velimi üzeni ben de üzerim´ derse öğrenci okulda öğretmeni sözlü ve fiili taciz de eder; servisçi de okulun içinde tehdit eder.

Aslında durum çok açık; imam cemaat meselesi. Aslında hükümetin aleyhimize attığı adımlardan tutun da yerel düzeydeki sıkıntılarımıza varıncaya kadar bir çok sıkıntının çözümü gene bizlerin elindedir. Birlikte onurlu ve şahsi menfaatimizi düşünmeden vereceğimiz mücadeleyle kaybettiğimiz her değeri geri kazanabiliriz. Bu da ancak sendikal mücadeleyle mümkünüdür ifadelerini kullandı. 

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri