Skip to main content

Belediye sudan zarar ediyor

Muş Haber Fotoğrafı

Belediyelerin sudan gelir elde ettiğini ancak Muş Belediyesinin içme suyundan zarar ettiğini kaydeden Dede, yaşanan içme suyu ihtiyacını gidermek için Hamurpet ve Karakele Beldesindeki membalardan su getirmeyi düşündüklerini söyledi.

Belediye Başkanı Necmettin Dede, Belediye Meclisi toplantısında yaptığı konuşmada Muş’un su sorununu Hamurpet Gölü veya Karakale Beldesi’ndeki membadan getirilecek sularla halledilebileceğini ifade etti.

Muş Belediye Meclisi’nin 51. toplantısı dün gerçekleştirildi. Belediye meclis toplantı salonunda Belediye Başkanı Necmettin Dede’nin başkanlığından gerçekleştirilen toplantı saygı duruşu ile başladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Necmettin Dede, bütün belediyelerin sudan para kazandığını ama kendilerinin ise aylık 140 bin YTL zarar ettiğini belirtti. Muş’un su sorunun çözümünün Hamurpet Gölü veya Korkut’a bağlı Karakale Beldesi’nde bulunan membadan getirilecek su ile çözüleceğini söyleyen Başkan Necmettin Dede, bunun maliyetinin ise 12 milyon YTL olduğu dile getirdi.

Yağışların az olmasından dolayı Kaniya Denge’deki suyun azaldığını vurgulayan Başkan Dede; “Kaniya Denge istikametinde bu kuraklık nedeniyle su seviyesi çok düştü ve bu su da maalesef Muratpaşa Mahallesi’ni, Dere Mahallesi’ni ve yukarı çarşıyı bir hayli hırpaladı. Hemşerilerim 4-5 gün sıkıntı çekti. Bunun yanında Kızılziyaret’in alt tarafında bulunan kayalıklardan uzatma ile su aldıysak dahi ufak bir yağmurda çamur geldiği için maalesef o suyu veremedik. Hemşerilerimiz de sıkıntı çektiler ama sonra yapılan takviyelerle bu sıkıntı giderildi, yaklaşık bir haftadır bahsettiğimiz yerlerde vatandaşlarım suyunu alıyor. Her ne kadar su sıkıntısı olsa da belediye tankerler bu mahallelere su takviyesi yapmaya devam etti. Bu hoş bir manzara değildi ve de bir belediyeye yakışan bir konu değildi ama belediyenin imkanları varken de bu kusuru işlemedi, bu kusur tabiatın vermiş olduğu konudur. Keşke daha fazla su olsa daha fazla takviye etsek” dedi.

Kış mevsiminde suyun fazla olduğunu ancak açık bırakılan musluklar nedeniyle su sorunun devam ettiğini söyleyen Dede; “Öyle tahmin ediyorum Kaniya Denge 10-15 gün sonra kendisini toparlar ve suyumuz bollaşır. Ama kış gelecek, vatandaşlarımız don tehlikesi ile musluklarını açık bırakacak ve su sıkıntısı devam edecek. Başından da belirttiğimiz gibi Muş’un istikbali Karakale’nin üzerindeki su membaının alınması ve Hamurpet Gölü’nden buraya içme suyunun alınması. Hamurpet’ten buraya saniyede 300-400 litre su alındığı zaman Hamurpet göllerinin ne kadar gölü beslediği çok önemlidir. Ama Karakale’nin üzerindeki membadan su alırsak ve saniyede 350-400 litre su gelirse o Kale Mahallesi’ne kadar çıkar ve Muş bedava suya elektriksiz suya kavuşacak. Şu anda aylık 130-140 bin YTL civarında elektriğe para veriyoruz. Eğer bu 140 bin YTL verilmezse belediye bugün o parayla hizmetlerini çok rahat yapar. Ve eğer ben su parası 60 bin YTL topluyorsam her ay 100 bin YTL sudan zarar ediyorum. Başka yerlerde belediyeler sudan para kazanırken biz maalesef zarar ediyoruz, sudan para kazanamıyoruz. Yine belediyenin imkanları olduğu müddetçe Kızılziyaret veya Kaniya Denge’nin yukarısına ufak bir baraj yapılırsa masraf yarıya düşürülerek oradan bir iki ay bol su verilebilir. Tabi bunlar küçük projeler, asıl büyük proje ise Karakale veya Hamurpet’ten su getirilmesi. O proje 12 milyon YTL’ye yapılırdı. Bugün her ay biz 140 bin YTL biriktirseydik bir yıl 1,5 milyon YTL paramız birikmiş olurdu ki o zaman su kendisini kısa sürede amorti etmiş olurdu” dedi.

İşçilerle 6 aylık sözleşme imzalayacaklarını belirten Dede yaptığı açıklamada; “Bu ay işçilerle zam konusunda görüştüm ve onlarla altı aylık sözleşme yapacağımı söyledim. Kısmet olursa biz tekrar gelirsek biz, biz olmazsak bizden sonra gelecek olan belediye başkanının önünü tıkamamış oluruz. Giderayak gelecek belediye başkanını da müşkül duruma düşürmek istemiyorum. Herkesin önünü açık bırakıyoruz, geldiği zaman işçisiyle yeniden oturur, imkanına göre zamlarını verir ve onlarla anlaşmasını yapar. Bu benim gelecek belediye başkanına olan saygımdır, o gelsin önün açık bulsun” ifadelerine yer verdi.

 Muşun Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri