Skip to main content

Başarılı proje değerlendirildi.

Muş Haber Fotoğrafı

Bedensel Engelliler Derneği tarafından hazırlanan Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve başarıyla sonuçlanan Sağlık Toplum Projesinin değerlendirilmesi yapılıp, ilde görev yapan yerel ve yaygın basın mensuplarına teşekkür belgesi verildi.

Muş Bedensel Engelliler Derneği Tarafından Yürütülen ve Avrupa Birliği (AB) ile Sağlık Bakanlığı Tarafından Desteklenen ‘Sağlıklı Toplum Projesi’ Kapsamında yürütülen çalışmaların tamamlanmasından sonra değerlendirme toplantısı düzenlendi.

Yükseliş İktisadi ve Stratejik Araştırmalar Vakfı tarafından geçen hafta Antalya’da düzenlenen kongreye Sağlık Toplum Projesi temsilcisi olarak ilimizden katılan Bülent Solmaz kongrenin ve projenin tamamlanması hakkında bilgi verdi. Valilik toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Vali İbrahim Özçimen Proje Koordinatörü Nezahat Özçimen, Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Bedri Korkmaz katıldık.

Basın mensuplarına proje kapsamında yapılan çalışmalar ve proje hakkında bilgi veren Bülent Solmaz, işe okuma yazma kurslarını açarak başladıklarını söyledi. Projenin Türkiye’ye model olduğunu ve bu nedenle Antalya’ya davet edildiklerini kaydeden Solmaz, 6 merkezde okuma yazma kursları açacaklarını hedeflediklerini ancak proje koordinatörünün ücret almamasından dolayı il genelinde toplam 33 okuma yazma kursu açtıklarını söyledi.
İlçelerde kaymakamlarla, beldelerde belediye başkanları ile köylerde muhtar ve imamlarla bir araya gelip projeyi anlatarak işe başladıklarını belirten Solmaz, anket çalışmaları yaptıklarını ve cinsel sağlık üreme sağlığı konusunda vatandaşların bilgilendirilmesi için Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Meslek Okulu ile ortak çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

PROJE’NİN GENEL HEDEFİ:
Yaklaşık bir yıl süre ile il genelinde devam eden Sağlıklı Toplum Projesinin hedefleri hakkında Bülent Solmaz şunları söyledi: “Muş İli Merkez ilçe ve diğer ilçelerde yaşayan kadınların CSÜS (Üreme Sağlığı) durumlarının iyileştirilmesidir. Proje, eğitim programları (erkek ve kadın faydalanıcıların eğitimi), yerel halkın bilgilendirilmesi, “Bilgilendirme, Eğitim ve İletişim” sağlamak.

Projemiz, politika yapıcılar, yerel yönetimler ve din görevlilerine yönelik tanıtım/savunuculuk faaliyetleri ve sosyal pazarlama/seferberlik aracılığıyla güvenli annelik, aile planlaması ve ilgili müdahale alanlarında yer alan konuları ele almaktadır.

Proje, bölgenin sosyo-kültürel yapısı nedeniyle ortaya çıkan akraba evliklerini de konu alarak, katma değer sağlayacak sosyal müdahalelere de yer vermek.
Proje üreme sağlığı, kadın ve çocuk hakları konuları ile ilişkili olarak yenilikçi amaçlar gütmektedir. CSÜS ( Üreme Sağlığı ) konusunda arzu edilen “Bilgi, Davranış ve Uygulama”nın elde edilmesi için sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler aracılığıyla okuma-yazma kursları, köy toplantıları, çocuk bakım merkezleri, görsel iletişim aktiviteleri ve tiyatro gösterileri düzenlenecektir”.

Proje kapsamında zaman zaman köy gezilerine katılan ve projenin amacına ulaşması için vatandaşlarla bire bir ilgilenen Koordinatör Nezahat Özçimen basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Yaptığımız bu proje bölge için çok önemli bir projeydi. Tabi muş valiliği ve sağlık bakanlığının simgesiyle yaptık. Bu bölgeye yarayan bir projeydi, çünkü bu bölge genç nüfusa sahip. Bu sonlardaki raporlara baktığımızda baya hareketli görünüyor. Bir taraftan da sağlık kuruluşundan destek almak hala çok düşük seviyede bu nedenle benim en çok üzerinde durduğum konu kadın eğitimidir. Kadın eğitimine de ulaşabilmemiz için ne yazı ki babalardan izin almamız gerekiyordu. Kapalı bir topluma sahip olduğumuz için tabi ulaşım oldukça zor oluyor. Halbuki en değerli varlığı yani evlatlarımızı anneye teslim ediyoruz. Anneye emanet ettiğimiz zaman geri gelme riskini yaratıyoruz. Bu nedenle ben bu konuyu her zaman dile getirdim. Eğer bir ülkede kalkınma olacaksa ve kadınlar dış plana atılırsa o zaman kalkınma adına hiçbir şey olmaz. Bu nedenle projenin asıl önemi yaptığımız bu proje cehalete atılan bir tokattı. Amacımızın % 100’e ulaşamasak da yapmak istediğimiz çalışmaların birçoğuna varabildik” diye konuştu.

Projeye her türlü desteği vereceğini ilk günden itibaren açıklayan Vali İbrahim Özçimen, “Avrupa birliği tarafından finanse edilen üreme sağlığı projesinde arkadaşlarımızın çalışmaları sonucunda istediğimiz sonuçlara varabildik. Kadınların babalarından veya ailelerinden izin almamız baya zor oldu. Kuran kurslarına gittikleri zaman izin alabiliyordular, ama okula gitmek istediklerinde aileleri kesinlikle izin vermiyordu. Kuran kursunda hem okuma yazma kursu verdik. İmkanlarımızı topladık ve başardık. Yani düzgün bir çalışma yaptık. Yaptığımız bu işten çok memnunuz. Sonuca ve neticeye ulaştık” şeklinde konuştu. Muşun Sesi Gazetesi

 NULL

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri