Skip to main content

Adana Salnamesini Muşlu tarihçi Türkçe`ye çevirdi

Muş Haber Fotoğrafı

Muş Alparslan Yatılı İlköğretim Bölge Okulunda Sosyal Bilgiler öğretmeni olarak görev yapan Muşlu öğretmen Güven Aykan Adana Salnâmesi adlı kitabın Türkçeye çevirisini yaptı.

Adana Büyükşehir Belediyesi Altınkoza Kültür Sanat Etkinlikleri tarafından bu ay içerisinde bastırılan Adana Salnâmesi adlı kitabı tarih felsefecisi Güven Aykan Türkçeye çevirdi. Kitapta Muşlu tarih felsefecisi Güven Akyan ile ilgili olarak aşağıdaki bilgilere yer verildiği görüldü:

“Tarih Felsefecisi Güven Aykan, 01.10.1974 yılında Muş/Merkez’de doğdu, ilk ve orta öğrenimini burada tamamladıktan sonra, 1995 yılında, Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü’nü kazandı ve 1999 yılında bu okuldan mezun oldu. Genellikle “Tarih Felsefesi” ile meşgul olmuş çok az sayıdaki bilim adamlarımızdan biridir. Aykan’a göre,”tarihin çoğu tahmin, geri kalanı ise peşin hükümden ibarettir.” “Tarih Felsefesi’nin ise, meşakkatli ve yeteneğe bağlı bir ilim dalı olduğu, geçmişte ne oldu sorusundan yola çıkarak gelecekte bizleri nelerin beklediği” sorusuna verilen cevap olarak tanımlamıştır. Tarif Felsefesi’nin, “tarih metodolojisi’ni iyi bilerek ve ancak zengin bir ruh anlayışına bağlı olma” anlayışıyla yapılabileceğini savunmuştur. Sürekli olarak “tarihçi olmayıp, felsefeden veya diğer bilim dallarından bu dala geçenlerin yaptıkları ilmi bilmedikleri için başarı şansları olmamıştır,” ifadesini kullanmış ve dolayısıyla modern Türkiye’de tarih düşüncesi ve eğitiminin geliştirilmesi gerektiğine inanmıştır.

Güven Aykan, bilimsel çalışmalarda ilk olarak, Ankara Gazi Üniversitesi’nin düzenlemiş olduğu “Türk Ulusu’nun Ortak Değerleri Paydasında Hacı Bektaş Veli Düşüncesinin Türk inanç ve Kültür Yaşamı’na Etkileri” adlı makale yarışmasında derece yaptı ve bu makale çalışması, Hacı Bektaş Veli Araştırma Merkezi’nin Güz 2000 1 5. sayısında yayınlandı. Mart 2002’de 6179 yerli ve yabancının da katıldığı, “Uluslararası Türkoloji ve Türk Tarihi Araştırmaları Sempozyumu”na davet edildi. 2003 yılında, “Bir Dönem Osmanlı Kazaskeri Şeyh Bedreddin ve Sözde Varidat Adlı Eserinin Tenkidi” isimli makale çalışmasını yaptı. 2006 yılında yaptığı “Malazgirt Meydan Savaşı ve Sultan Alp Arslan (Ebu Suca)” isimli film senaryosu ile ülkemizde adeta ihmal edilen “ecdada saygı” kavramını dile getirdi. Ermeni Meselesi üzerine bir çok konferans sundu.

2 Aralık 2006’da Adana Seyhan Oteli’nde “Türk Projesi Tanıtım Konferansı; Medeniyetlerin Çatışması mı Yoksa Sonu mu? Ve Fransızların Maara Bölgesi’ndeki Türk Katliamı ve Kanibalizmi (Yamyamlığı)” adlı konferansını sundu. 2007 yılında yayınlanmamış “Adana ili Aladağ ilçesi” adlı akademik kitap çalışmasını tamamladı. “Fransızların, Maara’daki Türk Yamyamlığı (Kanibalizm’i)” adlı makale çalışması, ulusal ve uluslararası basında yer aldı. Yerel ve ulusal basında birçok programa davet edildi. Son olarak ise, “Adana tarihini araştıranlar için, bir rehber ve kaynak özelliğine sahip elinizdeki “Adana Almanağı” adlı çalışmasını tamamladı. Şu an ise, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı’nda master programına devam etmektedir.

 Muşun Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri