Skip to main content

14 yıllık özlem sona eriyor..

Muş Haber Fotoğrafı

Alparslan 1 Barajının yapım çalışmalarında son aşamaya gelindiğini dile getiren Vali Erdoğan Bektaş, Kasım ayından itibaren barajın su tutmaya başlayacağını söyledi.

Alparslan 1 Barajının yapım çalışmalarının 1994 yılından beri devam ettiğini belirten Vali Erdoğan Bektaş, “14 yıllık bir macera inşallah bu sene sonu itibariyle bitiyor.
Fidan dikim töreni için gittiği Alparslan I Barajında Devlet Su İşleri Bölge Müdürü Mahmut Dündar ile birlikte barajda incelemelerde bulunan ve bilgi alan Vali Erdoğan Bektaş, “İstimlâk bedelleri şu anda ödenmeye başlandı. Bunların birçoğu bitti. Hoşgeldi köyü de bu hafta içinde bitecek. Ondan sonra Demirkapı, Doğantepe ve Uludere köyleriyle ilgili çalışmalar devam edecek. Eğer bu sene içerisinde bu arzu ettiğimiz, çevrede ki kamulaştırma çalışmalarımızı yaparsak Kasım ayı içerisinde barajda su tutulmaya başlanılacak” dedi.

Vali Bektaş, “Şimdi bunlar tabi köy bazında yürütülüyor. Bizim şu anda 8 köy direk etkileniyor. Bunlardan 6 tanesi tamamen sular altında kalıyor. Köylerimizle ilgili olarak zaten Dokuzpınar ile ilgili demin bahsettik, tamamen bitti. Şu anda hoş geldi köyü ile ilgili çalışmalarımız bitme aşamasında. Bu hafta içerisinde inşallah onu da bitireceğiz. Ondan sonra Doğantepe ve Demirkapı köyleri ile ilgili çalışmalar yer görecek. Akabinde de Olurdere köyü buna paralel olarak yerleşim birimlerini yapıyoruz. Bu minimum stontuna kadar olan yerleşim birimleri ve onun üzerinde yerleşim alanında ki yapıların kamulaştırılması kapsamı birinci etapta 1430 ve 1450 maksimum stontu arasındaki kamulaştırma çalışmaları yapılacak. Bunları ayırmamızın sebebi; yer kaynağının uygun değer bir şekilde kullanılması ve vatandaşlarımıza, hak sahiplerine adaletli bir şekilde kamulaştırma paralarını ödenmesidir” diye konuştu.

“İSTİMLÂK BEDELİ ÖDENEN KÖYLER SU GELDİĞİNDE KALKACAK”
Barajda incelemelerde bulunan Vali Bektaş, “Parasını alan suyu gördüğünde bırakıp kaçacak. Bununla ilgili Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü bünyesinde yeniden yerleşim ile ilgili çalışma yapıldı. Bunlar köylülerimize soruldu. Bunlar için yeniden yerleşim alanları belirleniyor. Vatandaşlarımızın talep etmesi halinde kamulaştırma bedeli karşılığında onlara orada evler yapılmak suretiyle iskânları sağlanıyor. Ancak vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğu yeni belirlenen iskân alanlarında iskan etmek yerine kendilerini Muş’a, başka yerleşim birimlerinde yerleşme yönünde bir ilerleme kaydettiler. Kendi rızaları doğrultusunda bu çalışmalar yürütülüyor” dedi.

ALPARSLAN 2, KISA SÜREDE KURULACAK
Vali Erdoğan Bektaş, Alparslan 1 Barajının devlet ihalesiyle yapılması nedeni ile 14 yıllık bir süre zarfında yapıldığını, ancak Alparslan 2 barajının daha kısa sürede yapılacağını söyledi.

Alparslan 1 Barajının devlet ihalesiyle yapıldığını kaydeden Vali Bektaş, “dolayısıyla ödenek buldukça yapılmış ve çalışma 14 yıldır devam etmiş durumda. Alparslan 2 öyle olmayacak onda enerji üretimi daha yoğun olduğu için bir yabancı firmaya belirlenmiş durumda. Yani yerli yabancı bir konsorsiyuma verilmiştir. Onun proje çalışmaları sürüyor. Yani onlar yap, işlet, devret olunca o bizim ödeneklere bağlı değil. İşi alan kişiler bir an önce bitirecek ki enerji elde etsin ve parasını kazansın. Onun için daha kısa bir zamanda başlanıp biteceğini umuyoruz” dedi.

Alparslan 1 barajının müteahhidinin aynı zamanda Alparslan 2 konsorsiyumun da üyesi olduğunu belirten Vali Bektaş, “kendilerinden aldığımız bilgiye göre bu işle ilgili başvurularını yapma aşmasına geldiklerini belirtti. 6 yıl gibi bir süre içerisinde bu barajın tamamlanıp faaliyete sokulması gerektiğini belirten Bektaş, “Çünkü bu firma lehine bir durumdur. Dolayısıyla bir an önce enerji üretip kredilerini geri ödemeleri gerekmektedir. O doğrultu da orada ki özel sektör bunu bir an önce tamamlaması için bir gayret içerisinde olacaktır. Bu da Muş’umuza, buradaki vatandaşlarımızın istihdamına ve gelirine bir katkı sağlayacağını zaten biliyoruz. Yarım milyon dolardan fazla para buraya harcanıyor. Toplamda bakarsanız 200 milyon dolarlık bir kamulaştırma parası var. Bu kamulaştırma parasının çok yoğun olduğu barajlarımızdan bir tanesi Alparslan 1 barajıdır” şeklinde konuştu.

 Muşun Sesi Gazetesi

Bu Haftanın En Popüler Haberleri..

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

İçişleri Bakanlığı Muş’a Personel Alıyor

İçişleri Bakanlığı çeşitli illerde görevlendirilmek üzere 1608 sözleşmeli personel alımı yapacağını duyurdu. Başvurular…

Eğitim Haberleri

Muş’tan TÜBİTAK Bölge Finallerinde Büyük Başarı

Muş’tan gönderilen 16 proje, TÜBİTAK 2204/B Ortaokul Araştırma Projeleri Bölge Finallerinde dikkat çekici…

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi

“İlimizde Millî Eğitim Bakanlığı’nın Düzenlediği Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi” Millî Eğitim…

Muşlu Öğrenciler Proje Yarışmasında Bölge Birincisi Oldu

Muş’taki ortaokul öğrencileri, bilimsel çalışmalarıyla büyük bir başarıya imza attı. TÜBİTAK 2204-B Ortaokul…

Kültür Sanat Haberleri

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Atık Kartonlarla işlediği resimlerin sergisini açtı

Dekoratif El Sanatları Öğretmeni Mükerrem Sur tarafından atıl durumdaki kartonlardan hazırlanan resim ve…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri