Skip to main content

Tütünden anlayan bir tane uzmanımız yok

Muş Haber Fotoğrafı

Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, bir yıllık görev süresini değerlendirdi. Muş basını ile genel merkezlerinde bir araya gelen Başkan Solgun, Muş basınına çok teşekkür ediyorum buradaki basın sayesinde sadece Muş veya bölge basını değil bütün Türkiye hatta dünya basını bizden bahsediyor. 

Ben bir yılı aşkın bir süredir Türkiye tütün üreticileri birliğinin başkanlığını yapıyorum. Bu bir sene içinde neler yaptık, ülkemizdeki üreticiye, ülkemizin ekonomisine neler kazandırdık bir kaç örnek vermek gerekirse biz öncelikle tütün firmalarını bir bir gezdik malum bizim tütünümüz dünyada oryantal tütün olarak tanınıyor dedi.

113 İLÇEDE TÜTÜN ÜRETİMİ YAPILMAKTADIR Dünya sigara sıralamasında 7. ülke olduklarını hatırlatan Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, Türkiye tütününün daha fazla kullanılmasıyla ülke ekonomisine de katkı sunulacağını ifade etti. Başkan Solgun, Dünya lideri olan bir tütünden bahsediyorum.

Dünyada 8 ülkeye gidip tütün satışı yapan firmalarla istişareler de bulunduk. Bu firmalardan 3 tanesini ülkemize kazandırdık bunun yanında ülkemizdeki tütün firmaları ve genç sigara sektörlerini bire bir ziyaret ettik. Biz dünya sigara sıralamasında 7. ülkeyiz bizim bu ziyaretlerimizin amacı bu firmaların bizim tütünümüzü kullanmalarına yönelikti.  Bu vesileyle ülkemizin tütününü daha fazla kullanılsın, ülkemiz ekonomisine daha fazla fayda sağlasın diye çiftçimizi ziyaret ettik. Türkiye´nin 26 ilinde tütün üretimi yapılıyor. 113 ilçede tütün üretimi yapılmaktadır. 102 ilçemizi ziyaret ettim. Durmayacağız hep üreticiyle birlikte olacağız. Bunun sözünü verdik bugünde bunu yapmaktayız bizim çiftçilerimiz mağdur, unutulmuş, köşe bucak köylerde , çiftçilerimiz alın teri sahipleridir. Çiftçilerimiz alın teri sahibidir. Biz bu alın terlerinin yanında olacağız diye konuştu.

MUŞ´TA BİR İLK GERÇEKLEŞTİRDİK Tütün çalıştayı gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Solgun, çalıştayda katkısı bulunanlara da teşekkür etti. Temennilerinin ülke üreticilerinin kazanması olduğunu kaydeden Solgun, emek verenlere şükranlarını sunarak şöyle devam etti: Türkiye´deki çiftçimin alın teriyle ilgili bütün sivil toplum kuruluşlarında çağrıda bulunuyorum aidat almayan örnek bir sivil toplum kuruluşu olarak tüm tütün üreticimizi gezerek bürolarımız, Ankara Denizli, Muş´ta Samsun ve İzmir´de var ve ben iki gün aynı büroda kalmadım çünkü masa başı işi yapmıyoruz. 

Çiftçilerimizle tarla başlarında olmamız gerekir. Tarla başındaki çiftçilerimizin ekinlerine nasıl daha fazla katkı sağlayıp alın terlerine nasıl daha fazla katkı sağlayabiliriz bunları düşünmemiz gerekiyor. Sivil toplum kuruluşları derken bizim çiftçimizin aklına aidat geliyor bu algıyı düzeltmemiz lazım onlara faydalar sağlamamız lazım. Çiftçi diyecek ki ben bu kurumdan bu birimden bu faydayı elde ettim. Biz Muş´ta bir ilk gerçekleştirdik. Tütün çalıştayı gerçekleştirdik bu çalıştaya katkıda bulunan başta valimiz Seddar Yavuz´a üniversite rektörümüze doğu Anadolu Kalkınma ajansımıza ve emek veren bütün vatandaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Bizim amacımız temennimiz tamimiyle ülkemiz üreticisinin kazanması için çiftçimizle gecemizi gündüzümüze katmamız gerekiyor. Bizim çiftçimiz helal kazanç sahibidir bizim de bu alın terine katkıda bulunmamız lazım

BİR MÜDÜRLÜĞÜMÜZ YOK Tütünün öneminin tartışılmaz bir seviye de olmasına rağmen bakanlık bünyesinde bir tane uzman olmadığını hatırlatan Başkan Solgun, Bizim tarım bakanlığından beklentilerimiz var, bu bakanlık binası çatısı altında 2 tane binamız var bu binaların içinde 70 bin tütün üreticisi ailesi, 80 bin ton tütün üretmiş bu ailelerin bir tane tütünden anlayan uzmanı yok. Bunu kabul etmiyoruz vergi olarak en fazla vergiyi tütün getiriyor, bu ülkede ihracattan fındıktan sonra tütün ikinci sıradadır. tarım müdürlüğünde. Dünyada en kaliteli tütün üretiminde başlardayız sigara sektöründe 7. sıradayız ama tarım bakanlığında bir müdürlüğümüz yok. Ben çiftçimi dinledim dertlerini dinledim bunların hepsini aktaracağım yetkililere.  Birçok ülke sigara fabrikalarına diyor ki ne kadar tütün mamulü ürün satıyorsan o kadar benim ürünümden alıp satacaksın bu bizim ülkemizde niye yok şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİMİN ALIN TERİNE MENDİL OLACAĞIM İl il bütün üreticilerini ziyaret eden Başkan Solgun, her gün birkaç il ziyaretinde çiftçilerin sorunlarını dinlediğini kaydetti. Başkan Solgun, çiftçilere müjde de vererek şunları aktardı: Bugüne kadar hep çiftçilerimiz için çalıştık bundan sonrada çalışacağız vaat ettik ne gerekiyorsa yapacağız masa başında olmayacağız. Her gün bir ilde ya da ilçede çiftçimin alın terine mendil olacağım inşallah. Çiftçimin bu sene kazandığının iki katını seneye kazanacaklarının müjdesini veriyorum üretecime. 

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri