Skip to main content

TKDK ilana çıktı

Muş Haber Fotoğrafı

  Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) 2014-2020 yılları arasını kapsayan Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) II. programının 1. çağrı ilan´ını yayımladı.

18 Aralık´ta yayımlanan ilanda belirlenen tedbir konularında; IPARD II Programı kapsamında sağlanan destekten yararlanmak isteyen üretici ve işletmeler hazırlayacakları projelerle belli oranda hibe desteklemelerinden yararlanabileceği belirtildi. Çağrı kapsamında Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş-finansmanı ile oluşturulan yaklaşık 230 milyon avro, Muş da dahil olmak üzere 42 ilde uygun projeler karşılığında kullandırılması planlanıyor. IPARD II programında desteklenecek alanlar şunlar: Süt üreten tarımsal işletmeler, kırmızı et üreten tarımsal işletmeler, kanatlı et üreten tarımsal işletmeler, yumurta üreten tarımsal işletmeler, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, kırmızı et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, kanatlı eti ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi ve bitkisel ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması, arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve pazarlanması, zanaatkarlık ve yerel ürün işletmeleri, kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri, su ürünleri yetiştiriciliği, makine parkları, yenilenebilir enerji yatırımları olarak belirlendi. Hibe Oranı % 50 ile % 70 Arasında Değişiyor IPARD) II programı kapsamında, 1. başvuru çağrı ilanına çıkan TKKDK´ın desteklediği alanlarda hibe oranlarının % 50 ile % 70 arasında değiştiği açıklandı.

Konuyla ilgili yapılan duyuruda şu ifadelere yer verildi: Hibe oranı % 50 ile % 70 arasında değişiyor, 40 yaş altındaki genç yatırımcılar ve dağlık alanlardaki yatırımlarda destek oranı artıyor. Hayvancılık sektöründe destek oranı en az % 60, ancak başvuru sahibi 40 yaşın altında ve yatırım arazisi dağlık alanda ise hibe oranı % 70 olarak uygulanacaktır.

İşleme sektörü için tüm alanlarda hibe oranı yüzde 50, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme alanında ise destek oranı yaş ve yatırım arazisinden bağımsız olarak % 65 şeklinde belirlenmiştir. Hibe oranlarının yanında uygun harcamalar için KDV muafiyeti uygulaması devam etmektedir denildi.

Önce Hayvancılık Destekleri Başvuruları Alınacak TKKDK´in IPARD II programına ilk olarak hayvancılık destekleri başvurularının alınacağı belirlendi. Yapılan açıklamada: Dolayısıyla hibe oranı artmaktadır. Her sektör için başvuru tarihleri farklı, önce hayvancılık destekleri başvuruları alınacak. Proje başvuru tarihleri her sektör için farklı tarihlerde yapılması planlanmaktadır.

Buna göre süt, et, kanatlı et ve yumurta tavukçuluğu için başvurular 25 Ocak – 26 Şubat 2016 tarihleri arasında yapılabilecekken, İşleme ve pazarlama sektörü başvuruları, 29 Şubat – 25 Mart tarihleri arasında yapılabilecektir. Son sektör olan çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi için ise başvurular 28 Mart-22 Nisan 2016 tarihine kadar kabul edilecektir. Belirtilen tarihlerden önce yatırımlar isterlerse, randevu alarak ön başvuru yaparak, projelerinin başvuru öncesinde kontrol edilmesini talep edebilirler ifadelere yer verildi.

Yatırım Süreleri Birinci başvuru çağrı ilanı kapsamında hazırlanacak başvurularda yatırım süreleri maksimum 9 ay olarak planlandığı açılamada: Taksitlendirmenin nasıl yapılacağıyla ilgili bilgiler başvuru çağrı rehberlerinde yer almaktadır. TKDK´ya proje başvurusu yapmak isteyen çiftçi ve yatırımcıların doğru bilgilendirilmesi amacıyla TKDK Muş İl Koordinatörlüğünde proje yardım masası oluşturuldu.

Başvuru şartları, projelerde aranan nitelikler gibi konularda bilgi almak isteyenler yardım masasından detaylı bilgi alabilirler denildi. 

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri