Skip to main content

Tarım`ın desteği bitmiyor

Muş Haber Fotoğrafı

Toprak analizinin önemli olduğunu belirten Tarım İl Müdürlüğü, her 50 Dekar için bir numunenin şart olduğunu duyurarak, Tahlil yaptıran çiftçilere dekar başına 2,5 TL destekleme ödemesi yapıldığını açıkladı. İl Tarım Müdürlüğü tarafında çiftçilere yönelik uyarılarda bulunularak, toprak analizi yaptırmanın önemine vurgulayan bir açıklama yapıldı. Açıklamada; Toprakta bulunan bitki besin maddesi miktarlarının belirlenmesi ve o toprakta yetiştirilecek bitkinin gübre cinsinin ve miktarlarının tespit edilmesi için analiz yapmamız gereklidir. Toprak analizi maliyeti düşük ve kaliteli bir tarım için mutlak şarttır. Bitkinin isteği olan gübre cinsini ve miktarını bilmek, en uygun zamanda ve ne şekilde toprağa verilmesini bilmek demek üretici açısından maliyeti düşüren en önemli özelliklerdendir. Toprak analizinin önemi burada vurgulanır, analizi yapılan toprağa ekilecek bitki, gübre miktarı ve cinsi hatta gübreleme şekli analizler sonucu ortaya çıkar” denildi. Farklı tarlalarda değişik oranlarda bitki besin maddesi bulunduğu ifade edilen açıklamada “Toprak analizi sayesinde toprakta eksik olan dolayısıyla bitkinin büyümesini engelleyen bitki besin maddelerinin hangileri olduğu tespit edilir ve böylece üreticiye gübre için harcadığı paradan en çok yarar sağlamak için yardım eder. Toprak analizi yapılmadan toprağa gübre verilmesinden dolayı ortaya çıkan zararlar; Gerekli olandan daha çok gübre kullanılabilir, doğal olarak buda masraf demektir. Ayrıca fazla gübre kullanımı toprağa zarar verir. Bitkinin isteğinden az gübre kullanılabilir, buda bitkinin gelişememesi demektir. Yanlış zamanda ve yanlış gübreleme bitkinin gübreyi bünyesine katamaması demektir Yanlış cins gübre kullanılabilir, buda bitkiden istenilen verimin aksine verim düşüşlüğü oluşturabilir. Bu hatalara düşmemek için toprağımızı mutlaka analiz ettirmeliyiz. Ancak toprak analizlerinden beklenen faydaların sağlanabilmesi için, analiz edilen toprak numunelerinin usulüne uygun olarak alınmış olması gerekir. Uygun olmayan numunelerin analizleri sonucu, üretici yanlış yola sevk edilebilir. Ayrıca para ve zaman kaybına da neden olur” denildi.

TOPRAK NUMUNESİ ALIMI VE TOPRAK DİLİMİ
Toprak örnekleri tarlanın, meyve bahçesinin veya seranın bir ucundan diğerine uzanan düz bir hat üzerinden alınmayıp, zig-zag bir hat üzerinde 15–20 adımda bir alınmalıdır. 10 da (dönüm)’e kadar olan alanlardan en az 4-5 noktadan, daha büyük parsellerden her iki dönüme 1 nokta eklenerek numune alınmalıdır. Tek yıllık tarla bitkileri veya sebze yetiştirilecek alanlardan toprak örneği alınırken zig-zag hattın köşelerindeki her noktadan V harfi şeklinde 30 cm. derinliğindeki çukur açılır, daha sonra bu çukurun bir yüzeyi düzeltilerek bu yüzeyden 3–4 cm. kalınlığında bir toprak dilimi alınır. Alınan topraklar bir plastik kovada biriktirilir.8-10 yerden bu şekilde alınan topraklar harmanlanır ve içinden 1-1,5 kg.lık toprak örneği alınarak bir bez veya naylon torbaya etiket bilgileri ile birlikte konularak Muş Ovası Toprak Yaprak Gübre ve Su laboratuarımıza getirebilirsiniz. Meyve bahçeleri ve bağlardan 0-30cm. ve 30–60 cm. olmak üzere iki farklı derinlikten toprak örneği alınır. Alınan bu topraklar farklı kaplarda biriktirilir. Yeni kurulacak tesislerde ise; 0–30/30–60/60–90 cm. olmak üzere 3 ayrı derinlikten numune alınmalıdır. Alınan toprak numunesi İl Tarım Müdürlüğümüz laboratuarına getirilir. Numune ücreti 25 TL dir. Tahlil yaptıranlara dekar başına 2,5 TL destekleme ödemesi yapılacaktır. Her 50 dekar için bir numune şarttır.

TOPRAK ÖRNEKLERİNİN ALINMAMASI GEREKEN YERLER
Daha önce kireç, ticari ve çiftlik gübresi konulmuş yerler, Eğimin değiştiği noktalardan, Fazla ağaçlık yerler ve ağaç dipleri (meyve bahçeleri hariç), Dere, orman, kanal, su arkı, çit veya yollara yakın olan kısımlar,  Tarla hudutları ve bunlara yakın yerler,  Arazi veya tarlanın, çukur veya tümsek kısımları, Sıraya ekim yapılan yerlerde sıra üstleri, Su biriken kısımlar, akarsu ve sel basmış yerler, Sap, kök ve yabani otların yığıldığı veya yakıldığı yerler, Çakıllı ve fazla kumlu yerler, Tuzluluğun bariz olarak görüldüğü yerler, Hafriyat veya arazi tesviyesi yapılan yerler. Hayvan gübrelerinin bulunduğu yerlerden, Harman yeri ve hayvan yatmış yerler, Karınca ve köstebeklerin toprak yığdığı yerler,

Toprakta bulunan bitki besin maddesi düzeylerini belirleyerek o toprakta yetiştirilecek bitkilerin gereksinim duyduğu gübrenin cinsinin ve miktarının belirlenmesi ve bu gübrelerin en uygun zaman ve şekilde toprağa uygulanması ile mümkündür. Toprak Analizlerinden umulan yararın sağlanabilmesi için toprak örneklerinin doğru alınması birinci koşuldur. Örneklerin doğru alınması demek, örneklerin temsil ettiği alandaki toprakların özelliklerine sahip olması anlamına gelmektedir. Doğru alınmayan bir toprak örneğinin analizi ile ortaya çıkan yanlış ve yararsız sonuçlar emek, gübre ve ürün kaybına neden olmaktadır.
  Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta toplu taşımaya zam geldi

Muş Alparslan Üniversitesi ulaşımını yapan özel halk otobüslerine zam geldi. 2024-2025 Eğitim öğretim…

Çiftçilere 1.9 Milyar Liralık Destek

Bakan Yumaklı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “1 milyar 962 milyon 46…

Muş’ta Metan Gazı Çıkarıldı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA)…

Eğitim Haberleri

Muş’un Köklü Tarihine Işık Tutan Kitap Tanıtımı Gerçekleşiyor

Muş’un derin tarihini ve kültürel zenginliklerini mercek altına alan “Geçmişten Geleceğe Muş” adlı…

Köy Okulu Boyama Etkinliği Gerçekleştirildi

Muş Alparslan Üniversitesi Bulanık Meslek Yüksekokulu Turna Sosyal Gelişim Topluluğu, “Bir Hayal Bir…

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti: Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir’den…

Kültür Sanat Haberleri

1071 Halk Oyunları Spor Kulübü Miniklerde Türkiye Şampiyonasına Hazırlanıyor

Muş’u Türkiye Halk Oyunları Federasyonu (THOF) Kulüpler Arası Grup Birinciliği müsabakalarında başarıyla temsil…

Muş’un Köklü Tarihine Işık Tutan Kitap Tanıtımı Gerçekleşiyor

Muş’un derin tarihini ve kültürel zenginliklerini mercek altına alan “Geçmişten Geleceğe Muş” adlı…

Sezgin Hatipağaoğlu Yeşilay’ın 2024 Uluslararası Bağımlılıkla Mücadele Fotoğraf Yarışması’nda Ödül Kazandı

Muş Fotoğraf ve Sanat Derneği Başkanı Sezgin Hatipağaoğlu, Yeşilay’ın 2024 yılında düzenlediği Uluslararası…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri

 
Muş Haber Tanıtım