Skip to main content

TAPDK`nın kararı sevinçle karşılandı

Muş Haber Fotoğrafı

Muş İli ve Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Şeyhmus Solgun, Muş tütününün ülke standartları arasında yer almasından dolayı mutluluk duyduklarını kaydetti.
 
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK), Resmi Gazete”de yayımlanarak, yürürlüğe giren “”Tütün Üretimi, İşlenmesi, İç ve Dış Ticareti İle İlgili Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”” ile tütün üretimi, alım satımı, tütünlerin işlenmesi, depolanması, tütün işleme tesislerinin kurulması, tütün iç ve dış ticareti ve denetimi ile üretici ve alıcının hak ve yükümlülüklerini düzenledi. Yapılan açıklamaya göre TAPDK tarafından ülke standartları arasında yer alan Muş tütününün kalitesinin bu tütünler arasında dahi en kalitelil tütünlerden olduğunu belirten Muş İli ve Civarı Tütün Kooperatifi Başkanı Şeyhmus Solgun, Muş tütününün ülke standartları arasında yer almasından dolayı mutluluk duyduklarını kaydetti.

Hafta sonu Resmi gazetede yayınlanan standartlara uygun tüün çeşitlerinin belirlenmesine ilişkin yapılan açıklamada; “Buna göre, üreticilerin menşe özellikleri Türk Standardında belirlenmiş tütün çeşitlerini üretmesi esas olacak. Ancak alıcının talebi halinde Türk Standardında yer almayan tütün çeşitleri de yazılı sözleşmeli üretim esasına göre üretilebilecek.Yönetmelikte, tütün ürünleri standardında tanımlanmış menşeler de “”İzmir, Düzce, Bursa, Agonya, Edirne, Artvin, Trabzon, Samsun-Maden, Samsun-Evkaf, Samsun-Canik, Bafra, Gümüşhacıköy, Taşova, Basma, Bucak, Yayladağı, Adıyaman, Silvan, Mardin, Bitlis, Muş ve Şemdinli”” olarak belirlendi. Bu menşelerin üretim merkezleri de düzenlemede tek tek sıralandı.Türk Standardında yer almayan tütün tipleri ise, “”Hasankeyf, Tömbeki, Virginia, Burley ve Puroluk”” tütün şeklinde tespit edildi.Yönetmelik uyarınca üreticiler, tütün üretimi aşamalarında kullanılan bitki koruma ürünleri ve diğer kimyasallarla ilgili olarak Üretici Kayıt Defteri tutacak. Yazılı sözleşme usulüyle yapılan üretimde, defterin tutulmasından alıcı da müteselsil sorumlu olacak.Tütün tohumu ve fideleri, yurt dışına çıkarılması yasak olacak. Bunların ithali ise Kurumun uygun görüşü ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığının izni ile yapılabilecek.TAPDK, menşe dejenerasyonunu önlemek amacıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından tescil edilmiş tohumların kullanımı zorunlu hale getirebilecek.Üreticilerin, alım-satıma konu teşkil eden tütünleri, tam mahsul olacak ve denk haline getirilecek. Bu çerçevede el ve kalite özellikleri aynı olan tütünler birlikte denklenecek ve denklerin içinde yabancı madde, dip, filiz, kırıntı, yanık, karayeşil ve çürük tütün bulunmayacak.Türkiye”de üretilen üretici tütünleri, yazılı sözleşme esası veya açık artırma yöntemiyle alınıp, satılacak. Alım-satım, taşıma, depolama, işleme ve ihracat aşamasında şekli ve içeriği TAPDK tarafından belirlenen belgeler, alıcı tarafından düzenlenecek, muhafaza edilecek ve bir örneği süresi içinde Kuruma verilecek.Tütünlerin, yazılı sözleşme esasına göre üretimi, alım ve satımı da, Kurum tarafından tütün ticareti yetki belgesine sahip alıcıya bedeli karşılığında verilen Tütün Üretim ve Alım-Satım Sözleşmesine göre yapılacak.Yazılı sözleşmeler, tütünlerin tarlaya dikiminden önce ve en geç Nisan ayının sonuna kadar alıcı ve üretici ya da bunların temsilcileri arasında akdedilmiş olacak. Üretici ile alıcı arasında yazılı sözleşmeye göre yapılan tütün alım-satımında, alıcının tütün eksperi tarafından yapılan ekspertiz sonucuna üretici veya temsilci tarafından itiraz edilebilecek.Yazılı sözleşme yapılarak üretilen tütünler dışında kalan üretici tütünleri, tütün satış merkezlerinde açık artırma yöntemiyle alınıp, satılacak” şeklindeki açıklamalara yer verildi.

TÜTÜNÜMÜZ TOPRAĞIMIZDAN ÖTÜRÜ KALİTELİDİR
Muş tütününün ekimi gerçekleştirilen kırsal alanın kırmızı topraklarındaki yetişen kalitesi tütün dünya’ya nam yapmış bir tütün çeşididir. Buda bizim için büyük mutluluktur. TAPDK’nın kararını sevinçle karşıladık. Alınan bu kararlar sonucu tütün yetiştiriciliğine bir kalitenin gelmesi söz konusudur. Muş tütünü belirtilen noktalarda gerçekten kalitesini ispat etmiş bir tütün çeşididir. Buradan tüm tütün üreticilerim adına TAPDK ‘nın kararını sevinçle karşıladığımız belirtmek istiyorum. .” dedi. Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri