Bölgemize özgü bir tat olan tandır ekmeği ilimizde olduğu kadar farklı illerde ikamet eden hemşerilerimizce de çokça tercih ediliyor.
Doğallığı ve lezzetiyle fırın ekmeğine göre daha çok tercih edilen tandır ekmeği, özellikle sabah kahvaltılarında neredeyse sofralardan eksik olmuyor. Kalabalık nüfuslu ailelerin genellikle kendi evlerinde kurdukları tandırlarda pişirdikleri tandır ekmeği, son birkaç yıldır özel tandır ekmeği fırınlarında da yapılmaya başladı. Siteleşmeyle birlikte evlerin avlusuna kurulan tandır fırınları azalırken bu durum en çok da fırın sahiplerine yaradı.
Evlerinin ihtiyacı kadar tandır ekmeği alan vatandaşlar, aynı zamanda İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Mersin gibi illerde yaşayan yakınlarına da tandır ekmeği gönderiyorlar. Kurban Bayramı öncesi evlerine fazla miktarda tandır ekmeği alan vatandaşlar, fırınlarda koliledikleri ekmekleri kargo veya otobüslerle diğer illerde yaşayan akrabalarına gönderiyorlar. Bu nedenle iş yoğunluğunun arttığı tandır ekmek fırınlarında vardiyalar artırıldı. 3 Vardiya olarak çalışmaya başlayan fırınlar, ilimizdeki ve dışarıda ikamet eden vatandaşların ekmek ihtiyacını karşılamak için geç saatlere kadar çalışmalarını sürdürüyorlar. Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle yoğunluğun arttığı fırınlarda satışlarda normal günlere göre 2, 3 kat artış yaşanıyor. Ortalama olarak 25-20 tane tandır ekmeği alan vatandaşlar, hemen fırında ekmekleri kolilere doldurup akrabalarına gönderiyorlar.
Satışlarda yüzde yüz artış var Kurban Bayramı dolayısıyla işlerin iyice açıldığını belirten tandır ekmeği fırını işletmecisi Ahmet Arme, vatandaşların kendi ihtiyaçlarının yanı sıra akrabaları için de ekmek aldığını ifade etti. Vatandaşların normal zamanda da tandır ekmek tüketiminin fazla olduğunu belirten Arme, il dışına da çok sayıda ekmek gönderildiğini söyledi. İşlerinde yüzde yüzlük bir artış olduğunu kaydeden Arme: İlimizde çok eski zamandan kalma bir alışkanlıktır tandır ekmeği. Bizde özellikle büyüklerin önemli bir kısmı sadece tandır ekmeği tüketir. Tandır ekmeğinin unu doğaldır, onun dışında katkı maddesi kullanılmaz.
Bu nedenle hem sağlıklı bir ekmektir hem de odun ateşinde piştiği için çok lezzetlidir. İlimizde hala daha gerek il ve ilçe merkezlerinde, köylerde insanlar tandır ekmeklerini kendileri yaparlar. Bizde fırınımızda kurmuş olduğumuz tandırlarda uzun bir süredir tandır ekmeği yapıyoruz. Hijyenik bir ortamda yapılan bu tandır ekmeğini bir yiyen bir daha unutmaz dedi. Bayram öncesi yoğunluğa ilişkin de konuşan Arme: Kurban Bayramı´na az bir süre kala satışlarımız iyice arttı. Şu anda 3 vardiya halinde çalışmaktayız. Burada 10 kişi çalışmaktayız. Hamurun hazırlanması, ekmeğin pişirilmesi ve paketlenmesi tamamen sağlıklı koşullarda yapılmaktadır.
Müşterilerimiz gelir, hem kendilerine hem de akrabalarına tandır ekmeği alırlar. İstanbul, Ankara, Bursa, Mersin gibi illere ekmek gönderilir. Ekmekleri burada kolilere dolduruyoruz, sonra paketleyip müşteriye veriyoruz. Onlarda kargo veya otobüsle ekmeklerini yolluyorlar. Türkiye´nin birçok ilinde Muşlular yaşadığı için tandır ekmeği sevkiyatı çok olur ilimizden.
Biz normal zamanlarda bin tane ekmek çıkarırken şimdi 2 bin taneye yakın ekmek çıkarıyoruz. Bu da bizim için bir bayram bereketi ifadelerini kullandı. Tandır ekmek fırını çalışanları ise siparişleri yetiştirebilmek için 3 vardiya halinde çalıştıklarını belirttiler. İlimizde 7 adet tandır ekmek fırını olduğunu ifade eden çalışanlar, tüm fırınlarda iş yoğunluğunun çok olduğunu ve bu durumun her bayram öncesi yaşandığını belirttiler. 50 tane tandır ekmeği göndereceğim Bursa´da ikamet eden akrabalarına tandır ekmeği almaya gelen vatandaşlardan Ömer Koç, evlerinde tandır ekmeği dışında ekmek tüketilmediğini belirtti. Tandır ekmeğinin küçük büyük herkes tarafından daha çok tercih edildiğini belirten Koç: Biz aile olarak genellikle tandır ekmeği tüketiyoruz. Muş´un tandır ekmeği kepekli olduğu için çok sağlıklı olduğu söyleniyor.
Aynı zamanda tadı da çok iyi. Özellikle kahvaltıda tandır ekmeği çok fazla yenir. Bugün hem bayramlık ekmeğimizi hem de akrabalarımıza göndermek üzere tandır ekmeği almaya geldim. Bayram için yarın biraz daha ekmek alırım. Bursa´da yaşayan akrabalarımıza 50 tane tandır ekmeği göndereceğim. Tandır ekmeklerini burada koliye koyup kargoya vereceğim dedi.
Muş Ovası Gazetesi
Yorum Yapılmamış