Skip to main content

Solgun; hedef 5 bin ton

Muş Haber Fotoğrafı

Muş’ta tütün üretimi artıyor. Tekel Tütün İşletmesi kapanmandan önce, getirilen kotalarla 8 bin 100 tütün üreticisi bin 600 ton tütün üretirken, Tekel İşletmeleri kapandıktan sonra üretim artarak 2 bin ton civarına ulaştı. Muş İli ve Civarı Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Şehmus Solgun’un çabalarıyla, özel firmaların Muş’a gelmesiyle birlikte artan tütün üretimi sayesinde, beklenenin aksine Muş’ta tütün üretimi canlanmaya başladı.

Özel firmaların Muş’a gelmesiyle, üreticilerle sözleşme imzalayan firmalar, tütün üreticisinin yüzünü güldürmeye başladı. Muş İli ve Civarı Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Şehmus Solgun, tütünden oldukça umutlu olduğunu söyleyerek, hedefin 5 bin ton olduğunu açıkladı. Solgun: “Yıllar yılı Tekel İşletmesi ilimizde tütün alımı yapıyordu. Tekel İşletmeleri özelleştiğinde, özel firmalar Muş’ta tütün alımı yapmaya başladılar. Şu anda  özel şirketler bölgemizde yaklaşık 2 bin ton civarında tütün alıyorlar. İlimizin ekonomisi tütün üzerindeydi. Bir zamanlar Muş ilinin en büyük ekonomisi Muş tütünü idi. Tütün özelleştikten sonra, tütün firmaları ilimize akın edecek, firmalar arasında rekabet oluşacağı, üreticinin de yüzünün güleceğinden çok umutluyum. Tütünümüz kaliteli olduğu için, bugüne kadar bulunduğu sigaralar içinde, bugünden sonra da bulunması lazımdır. Bizim yaklaşık 8 bin 100 tütün üreticimiz var. Biz Tekel İşletmeleri döneminde bin 600 ton tütün üretiyorduk. Şu anda ise yaklaşık 2 bin ton tütün üretiyoruz. Eğer bizim bu tütünümüz kaliteli olmasaydı, sigaraya uygun olmasaydı, bugün firmalar gelip burada 2 bin ton tütünün sözleşmesini yapmazlardı. Biz geçen sene Kırgısiztan, Kazagistan’ın tolgar tütünlerinin denemelerini yaptık. Hangi tütünü ilimizde yapıyorsak, topraklarımız bu tütüne uygundur. Çok güzel tütünler üretiyoruz. Hem devlete vergimizi kazandırıyoruz, hem de üreticimizin kazancını sağlıyoruz. Ancak yıllar yılıdır üreticimizin cüzdan bedelleri verilmedi. Yaklaşık 16 tarım ürününün desteklemesi var, neden tütünün desteklemesi yok. Biz defalarca bunu dile getirdik. Ekonomiye katkısı olan tütünümüzün, bugünden sonra da katkı vermesi için çalışıyoruz. Muş Ovası, Türkiye’nin üçüncü büyük ovasıdır. 6 ayı karın altında geçiriyoruz. Çiftçilerimize alternatif ürünler kazandırmaya çalışıyoruz. Biz buraya daha fazla şirketleri çekmeye çalışıyoruz. Arazimiz bol, çalışan işçimiz bol, başka bir ilde gidip çalışmaktansa kendi arazimizde, kendi memleketimizde çalışmak istiyoruz. Tekel döneminde 8 bin 100 üreticimiz bin 600 ton tütün üretiyordu. Ancak Tekel İşletmeleri özelleştikten sonra şu anda 2 bin ton civarında tütün üretiyoruz. Tekel döneminden daha fazla sözleşmemiz var. Bu ilde 5 bin tona yaklaşan bir tütün üretimini hedefliyoruz” dedi.  
 
“DEVLETTEN DESTEK BEKLİYORUZ”
Muşlu tütün üreticileri, tütün üretiminin de tarım olduğunu belirterek, tarım ürünlerine uygulanan desteğin, tütüne de uygulanmasını istediler. Üreticilerden Heybet Özmen: “Tütün üreticiliği yapmaktayım. Devleti Tekeli kapatmasıyla birlikte, tütün üretimi belli bir süre askıda kaldı, üretimimiz düştü. Yalnız Başkanımızın çabalarıyla özel şirketler geldi. Devlet kota uygularken, özel firmalar kotayı sınırsız olarak kaldırdı. Ekebildiğimiz kadar tütün ekiyoruz. Üretimimiz arttı. Belirlenen bir fiyatta firmalara teslim ediyoruz ve paramızı da en geç bir hafta içerisinde alıyoruz. Beklentimiz, Muş’a daha fazla firmanın gelmesidir. Biz üreticilere de nasıl bir buğday, arpa eken çiftçi devletten destek alıyorsa, tütün üreticisi de destek alsın” dedi.

 Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri