Devlet Su İşleri (DSİ) Emlak Kamulaştırma Daire Başkan Yardımcısı Nesim Gültekin, Muş’un Bulanık ilçesinde yapımı süren Alparslan I Barajı havzası içerisinde daha önce mera, hazine ve boşlukta yapılan yapılara ödeme yapılacağını söyledi.
Alparslan I Barajı havzasında hazine arazisine ev yapanlara ödeme müjdesi. DSİ Emlak Kamulaştırma Daire Başkan Yardımcısı Nesim Gültekin, beraberinde Değerlendirme Şube Müdürü Hüseyin Ercan, Yeniden Yerleşim Şube Müdürü Ali Özbek ve kalabalık bir heyetle birlikte Alparslan 1 Barajı havzasında su altında kalacak köyleri dolaşarak vatandaşlarla bir araya geldi. Vatandaşların mağdur olmaması için ne gerekiyorsa yapılacağını ve mera, hazine ve boşlukta yapılan yapıların levazım bedellerinin ödeneceği müjdesini veren Nesim Gültekin en geç 15 Kasım 2008 tarihine kadar suyun tutulacağını da söyledi. Gültekin; “Bizim ziyaretimizin asıl amacı su altında kalan köylerimizi dolaşarak vatandaşlarımızın dertlerini dinlemek ve ona göre çözüm yolunu aramak, baraj konusunda vatandaşlarımızı bilgilendirmek ve isteyen vatandaşlarımıza yeni yerleşim yeri tahsilinde bulunmak ve bu konuda kendilerine yardımcı olmak içindir. Bildiğiniz gibi Alparslan 1 Barajı’ndan 19 köy etkilenecek, bu köylerden 5 tanesi tamamen su altında kalacak. Bu köylerimizdeki vatandaşlarımızın mağdur olmaması için bugüne kadar çalışmalarımız oldu, bundan sonra da olmaya devam edecek. Bu köylerimizdeki en büyük problem mera arazisi, devlet hazinesi ve boşlukta yapılan yapıların mevcut olması ve bunların bedellerinin ödenmemesidir. Bildiğiniz gibi bu yapıların çoğu daha önce yapılmış ve daha öncede devlet tarafından bu insanlara yol, su gibi hizmetler yapılmıştır. Bütün bunlara dayanarak vatandaşlarımızın mağdur olmaması için bu yerlerin tahsis amacı değiştirilerek bu araziler üzerinde yapılmış yapıların levazım bedelleri ödenecektir. Başta belirttiğim gibi ziyaretimizin amaçlarından birisi de vatandaşlarımızın istemesi halinde yeni yerleşim yerlerinin tahsisi için kendilerine yardımcı olmamızdır. Bu konuda tamamen su altında kalacak bazı köylerde uzman arkadaşlarımız birkaç tane güzel yer bulmuşlardır. Gerçi bu işle direk Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü ilgileniyor ama biz de bu konuda vatandaşlarımıza yardımcı olabiliriz” dedi.
En geç 15 Kasım 2008 tarihinde suyun tutulmaya başlayacağını da söyleyen Gültekin, buna göre vatandaşların tedbirlerini almalarını isteyerek; “1995 yılından beri barajın inşaatı devam etmektedir. Bu süre çok uzun bir süre ve devlete zararı çok fazla. Baraj inşaatı ufak birkaç iş dışında bitmiş durumda. Kimileri diyor ki devlet bütün istimlâk bedellerini ödemeden su tutamaz. Hayır, böyle bir şey yok. Zaten devlet bugüne kadar belli bir kota kadar istimlâk bedelleri ödemiş. Bu kota kadar suyu tutar. Su tutma işlemi de en geç 15 Kasım’da gerçekleşir. Ama ne olur su seviyesi ödenen kotun üzerine çıkarsa vatandaş hakkını aramak için DSİ’yi mahkemeye verebilir. Buna göre vatandaşların tedbirlerini almaları gerekir” Şeklinde konuştu.
Alparslan 1 Barajı inşaat alanında da incelemelerde bulunan Gültekin ve beraberindeki heyet burada İnşaat Şefi Mehmet Ali Özdemir’den inşaatın son durumu ile ilgili brifing aldı. İnşaat Şefi Mehmet Ali Özdemir Alparslan 1 Barajın % 99’undan fazlasının bittiğini belirterek istendiğinde suyun hemen tutulabileceğini dile getirdi. Topkan Haber Ajansı