Skip to main content

Krizden sonra zamda esnafı vurdu

Muş Haber Fotoğrafı

Ekonomik krizden dolayı bir türlü rahat nefes alamayan MUTİM sakinleri, İl Özel İdaresinin yapmış olduğu zam oranlarına tepki göstererek, çok zor durumla karşı karşıya kaldıklarını söylediler.

İstasyon Caddesi güzergahında bulunan Muş Ticaret Merkezi’nde (MUTİM) faaliyet gösteren esnaflar krizden sonra artan zam oranları ile şok oldular. Piyasalardaki durgunluktan olumsuz etkilenen esnaflar, ekonomik krizi atlatmanın hesabını yaparken kiralara gelen zam oranı ile adeta ikinci bir krizi yaşadılar.

İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine ait Muş Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi altında bulunan 52 işyerine yapılan zamma esnaf tepki gösterdi. Kiracı oldukları işyerlerine yüzde 100 zam yapıldığını belirten esnaflar ise ya kiralarının indirilmesi yada iş yerinde bulundukları dükkanların mülkiyetlerinin satışa çıkarılmasını istediler. Hafta sonu bir araya gelen esnaflar kiralarında yüzde yüz artışın yapıldığını ve çok zor duruma girdiklerini ifade ettiler.

Mülkiyeti İl Özel İdaresine ait Muş Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi altında bulunan 52 adet iş yerinde kiracı olan esnaflar yapılan zamdan dolayı adaletsizliğin yapıldığını dile getirdiler. Esnaflardan bazıları daha önce kiralarının yıllık 19 Bin 600 YTL’den 31 Bin 400 YTL’ye, 14 Bin 740 YTL olanın ise 31 Bin 490 TL’ye çıktığını belirttiler.

İş yerlerine % yüz yapılan zamlardan dolayı şikayetçi olduklarını belirten esnaflar, yaptıkları açıklamalarda “biz bu iş merkezinde 13 yıllık esnafız. 1996 yılında buranın ihalesi yapıldı. Biz mülkiyet fiyatına bu iş yerlerini kiraladık. Daha önce buranın ya otel yada üniversite olması söz konusu oldu. Bizde bu söylentilere istinaden korkarak durduk. Şimdi ise yapılan zamla birlikte bizi perişan hale koydular. İşsizlikten dolayı biz iş yapamazken yüzde yüz yapılan zamdan dolayı bu kiraları nasıl vereceğiz. Bunu adaletsizlik olarak nitelendiriyoruz. Biz daha eski borçlarımızı veremezken şimdi ise yapılan zammı nasıl vereceğiz. Bizimde bugün burada toplanmamızın nedeni bu zamların düşürülmesi ya da bu iş yerlerinin mülkiyetlerinin bize satılmasını istiyoruz” dediler.

Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi altında Muş Ticaret Merkezinde İl Özel İdaresine ait iş yerlerinde kiracı olan esnafların yapılan zamdan dolayı şikayetçi olduklarını ve zam oranlarının enflasyon durumu göz önünde bulundurularak belirlenmesini istediler.

Türkiye’nin kalkınmada son ili Muş olduğunu belirten esnaflar, kalkınma için arayışların yapıldığını ama yapılan zamlarla geçimini sağlayan esnafların ise iş yerlerine yapılan zamların uygunsuz olduğunu ifade ettiler. Esnaflar, yaptıkları açıklamalarda “Muş Türkiye’nin kalkınmada son ili olduğunu hepimiz biliyoruz. Sayın Valimiz kalkınma için her gün bir yenilik yapıyor diye biz seviniyoruz. Ve bu çalışmaları takdir ile karşılıyoruz. Bu kalkınma arayışlarına örnek verecek olursak Tekelin depolarının sanayi alanına dönüştürülmesi ve buna benzer diğer atılımların çalışması yapılırken neden bu uygulama bize yapılıyor. Bu pasajda 52 adet iş yeri var biz eski borçlarımızı ödeyemezken yapılan yeni zamla ne biz kalkınırız nede kendi geçimimizi yaparız. Evet, ilimiz kalkınsın istiyoruz. Ama burada ikamet eden esnafa da destek olunması gerekiyor. Sayın Valimizi bu esnafların dertlerini sorunlarını dinlemesini ve bize yardımcı olmasını istiyoruz. Devlet esnafa destek çıkmak için birçok kredi ve yenilik yaparken bu esnaflar sahipsiz kalmasın ve yardımcı olunsun” dediler.

 Muşun Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri