Muş’ta ot rekoltesindeki düşüş sebebiyle fiyatların büyük ölçüde artması beklenirken, hayvan sahipleri kuraklığın hayvancılığı ciddi şekilde etkilediğini ifade ettiler. İlkbahar mevsiminde yağmur yağışlarının olmamasından dolayı ot rekoltesinde meydana gelen düşüşten etkilenen hayvan sahipleri kuraklıktan olumsuz etkilendiklerini söylediler. Ot biçme çalışmalarını sürdüren çiftçiler bu yıl ot fiyatlarında artış olacağından endişe ediyorlar.
Muş’ta ilkbahar mevsiminin başlangıcında yağmurların etkili olmaması sebebiyle ot rekoltesinde yaşanan büyük düşüş hayvan sahiplerini tedirgin etti. Muş’ta otun yok denecek kadar az olduğunu söyleyen hayvan sahipleri ot fiyatlarının geçen yıllara oranla çok fazla artış göstereceğini söylüyorlar.
Kırsal Köylerde geçimini büyük ölçüde hayvancılık yaparak sağlamaya çalışan vatandaşlar, yılın yağmurlu geçmemesi sebebiyle kışın hayvanlara yem olarak verilen ot ve samanın geçen yıllara oranla daha yüksek fiyatla olacağını belirterek “hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar zor günler yaşayacak” dediler.
Muş’ta ot rekoltesinde yaşanan düşüş hayvan sahiplerine zor günler yaşatıyor. Kuraklık sebebiyle ot rekoltesinde ciddi bir düşüşün yaşandığını söyleyen hayvan sahipleri il genelindeki bir çok tarlada ot biçiminin bile gerçekleştirilemediğini belirterek, hayvancılığı sıkıntılı günlerin beklediğini söylediler. Tarlalarda ot bitmediğini söyleyen çiftçiler, kuraklığın etkili olduğunu belirterek, “İlkbahar mevsiminde yağışlar yeterince olmadığı için ot yetişmedi. Yağışlar etkili olmaya başladıktan sonra da ota bir faydası olmadı. Bu sebeple ot rekoltesinde ciddi bir düşüş yaşandı. Otun olmaması sebebiyle bu yıl ot adeta karaborsa olacak” şeklinde konuştular.
Hayvan sahipleri geçen yıla oranla bu yıl ot fiyatlarının yükseleceğini söyleyerek, “Geçen yıl samanın tonu 25 YTL civarında seyretti. Ancak bu yıl halen otlar biçilmeden tarlada satılıyor. Ot fiyatları bu yıl 35 ile 40 YTL arasında değişecek. Şu anda halen biçilmeden satılan ot var. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan kuraklıkta ot fiyatlarının yükselmesini ciddi bir şekilde etkilemektedir. Hayvan sahibi vatandaşlar daha yaz mevsiminin ortasında iken kışlık ot ihtiyacını karşılamak için telaş etmeye başladı” diye konuştular.
Köylüler biçtikleri otların taşıması sırasında ziyan olmaması için yaptıkları halatlarla bağlıyorlar. Geçimini yaptıklarını tarım ve hayvancılıkla sağlayan köylüler ekinlerin hasat döneminin başlamasıyla birlikte hummalı bir çalışmanın içine girdiler. Bir yanda biçtikleri otları kümeler halinde toplayarak kurumasını bekleyen köylüler, diğer taraftan taşınması sırasında ziyan olmaması için yine sudan yumuşattıkları otla halat yaparak bağlıyorlar.
Muşun Sesi Gazetesi