Skip to main content

Bal üretiminde yüzde 50 düşüş yaşandı

Muş Haber Fotoğrafı

Muş konaklayan gezginci ve yerli arcılar zengin bitki örtüsüne sahip Muş Ovası ve çevresindeki dağlarda bal toplama işlemini sürdürürken, verimin düşük olmasından yakındılar. Muş’ta sonbaharla birlikte bal hasadı başladı. Bir haftadır başlayan hasatla birlikte arıcılar kovanları depoluyor. Depolarda serin bir şekilde muhafaza edilen ballar, buradan il merkezi ve ilçeler ile yakın illere pazarlanıyor. Geçtiğimiz yıla göre verimin düşük olduğu ilimizde bu yıl ilkbahar mevsiminin soğuk ve uzun geçmesi nedeniyle bitki örtüsünün etkilendiğini belirten arıcılar, bunun bal verimini olumsuz etkilediğini belirttiler.

Arıcılar, ürettikleri karakovan, petek ve süzme balları satışa sunmak amacıyla depolamaya başladı. Bal Üreticileri Birliği Başkanı Aydın Bağlam, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yıl bal üretiminde, geçen yıllara oranla yaklaşık yüzde 50 düşüş yaşandığını söyledi.

Bu sene Muş Ovası’nda istenen verimi alamadıklarını belirten Bağlam, Birliğimize kayıtlı 50 üyemiz var. Bu üyelerimizle 150 ton bal üretmemiz gerekirken ancak bu yıl üretimde yaşanan düşüşten dolayı istediğimiz verimi alamadık. Muş’ta yıllık bal üretim kapasitesi 630 tondur. Bu yıl 300 ton civarına düştü. Verim bu sene çok düşük. Geçen seneye göre yüzde 40 ila 50 arasında verim düşüklüğü var. Bunu hava şartlarına bağlıyoruz. Muş Ovası her sene çok iyidir ama bu sene ovada ve yaylada istediğimiz verimi alamadık. Elde ettiğimiz balları depolarımızda dinlendiriyoruz. Ambalajdan sonra satışa sunuyoruz dedi.

Hasadın tamamlanmasıyla arıları kışlatmak için batıya ve güneydeki illere gideceklerini bildiren Bağlam, 15 gün içinde bal hasadının sona ereceğini belirtti. Hakiki karakovan balını yaklaşık 120 liradan satışa sunduklarını kaydeden Bağlam, petek balını 25, süzme balıysa 25 ile 50 lira arasında değişen fiyatlarda sattıklarını sözlerine ekledi.

SAHTE BALA KARŞI DİKKATLİ OLUNMALI

Ayrıca sahte balların piyasaya hakiki bal diye sürülmesine karşı olduklarını vurgulayan Bağlam, En çok şikayet ettiğimiz konulardan biri sahte bal. Mısır şurubu çok yaygın şekilde satılıyor. ‘Glikoz veya mısır şurubu satılmasın’ demiyoruz. Mısır şurubunu bal diye satanlara tepkiliyiz. Yetkililerin denetimleri arttırmasını rica ediyoruz. Kahvaltı salonları, oteller ve restoranların, mısır şurubuyla hakiki balı birbirinden ayırmasını istiyoruz. Vatandaşlarımızın arıcı ve bal üreticileri birliklerinin uyarılarını dinlemesini istiyoruz. Sahte ballarla insanların sağlığıyla oynanıyor. İlde satış noktaları belirleyeceğiz. İnsanlarımız o noktalardan güvenli şekilde bal alabilecekler şeklinde konuştu.

Muşta iki tane birlik olduğunu ve bu birliklere üye olan arıcıların istedikleri bal verimine ulaşamadıklarını ifade eden Bağlam: Arıcılar Birliğine 280 üye var. Bizim Bal Üreticileri Birliğinin ise 50 üyesi var. Bizim 150 ton bal üretmemiz gerekirken üretim yüzde 50 düşmüş durumda. Arıcılar Birliğinin de aynı. Yılda Muş kapasiteleri 630 tondu ama bu sene herhâlde 300 ton civarıdır diye konuştu. Muşta üretim sezonunun bitmesiyle Batı ve Güney illere gideceklerini söyleyen Bağlam: Aydın, Muğlada çam balı üretimi için. Ondan sonra Akdenize geçiyoruz kışlatmak için. Sonra Güneydoğudan Diyarbakıra gidiyoruz ve bahar sonu itibariyle Muşa geri dönüyoruz dedi. Bağlam konuşmasının devamında: 15 gün içerisinde biz bu hasadı bitiriyoruz. Depoya ballarımız alıp orada dinlendiriyoruz. Ambalajdan sonra şehir içi ve çevre illerde satış yaptığımız firmalar var balları oralara veriyoruz ifadelerini kullandı.

Bal çeşitleri ve verimle ilgili açıklamalarını sürdüren Bağlam: Bizim 3 sınıf balımız var. Petekli bal, süzme bal ve karakovan balları var. Karakovan 100-120 lira arasında satılıyor, hakiki baldır. Petekli ballar 20-25 liraya satılıyor. Süzme ballar 25 ila 50 lira arasında değişiyor. Şekerli ve şekersiz bal fiyatları değişiyor. Bizim şu an bine yakın arı kovanımız var. Geçen sene 650 kovanımız vardı. Geçen sene 12 ton bal aldık. Bu sene ise bin kovandan 8 ton civarında bal aldık. Verim çok düşük. Bölgemizde bir kovan ortalama 20 kilo bal veriyor. Bu sene biz 10 veya 11 kilo alabildik diye konuştu. Devlet desteklerinden tüm arıcıların faydalanabileceğini de söyleyen Bağlam şöyle dedi: Bir de biz kovan desteği aldık TKDKdan. Arıcılara çağrım bu devlet desteklerinden yararlansınlar.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri