Muşta yaz mevsimini geçiren arıcılar, havaların soğumaya başlamasıyla batı illerine göç etmeye başladı. 4 ay boyunca Akdenizde kalacak olan arıcılar, ilkbaharda Muş Ovası ve çevresindeki dağlarda konaklamak için geri dönecekler. İlkbahar mevsimi ile birlikte özellikle Karadeniz bölgesinden Muşa gelen arıcılar ile Muşta arıcılık yapan vatandaşlar, kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte başta Akdeniz bölgesi olmak üzere sıcak yörelere göç etmeye başladılar.
Muşta yaz mevsimini geçiren çok sayıda arıcı yeniden yollara düştü. Yılın dört beş ayını Muşta geçiren ve havaların soğumaya başlaması ile birlikte sıcak illere göç ederek kış mevsimini geçiren arıcılar, ilkbahar mevsimi ile birlikte tekrar Muşa dönüyorlar. Bu göçler büyük maliyet oluşturuyor. Doğudan batı illerine giden arıcılar nakliye için büyük paralar harcamak zorunda kalıyor. 100 kovan arıya sahip bir üretici, yıllık gelirinin neredeyse yarısını bölgeler arasındaki nakliye giderine ödüyor. Bunun yanı sıra yaptıkları konaklama gideri arıcıları oldukça zor durumda bırakıyor.
Kış mevsimi ile birlikte göçe başlayan arıcılar, önemli bir merkez olan ve kuraklık sebebiyle bu yıl bekledikleri verimi alamadıkları Muşta, bal kalitesinin tartışılmaz olduğunu vurguladılar. Muş Ovası ve çevresindeki dağlarda konaklayan arıcıların her yıl çok iyi verim aldığını anacak bu yıl kuraklık sebebiyle verimde düşüş olduğunu kaydederek, arıcılar için Muşun önemli bir merkez olduğunu söylediler.
Arıcılık yapan Halit Yıldırım isimli vatandaş arıcılığın çok zor bir iş olduğunu söylüyor. Arıcılık yapanların gurbet hayatını göze almaları gerektiğini anlatan Yıldırım, Kovanı bir yere bırakıyorsun bal dolunca alıp satıyorsun diye yanlış bir öngörü var. Arılarla besi hayvanları kadar ilgilenmen gerekiyor. En önemlisi yılda üç dört kez bölgeden bölgeye göç etmeyi göze almalısın. Biz yaz mevsiminde Muşta konaklıyoruz. Kış mevsimi yaklaşınca da arılarımızı Akdeniz bölgesine veya daha ılıman iklime sahip başka illere götürüyoruz dedi.
Muş Manşet Gazetesi