Skip to main content

500 ton verim bekliyorlar

Muş Haber Fotoğrafı

  Bakir topraklara sahip Muş Ovası, bir damla su, bir avuç tohuma bereketiyle karşılık veriyor adeta.

Bugüne kadar sınırlı ve bilinen temel ürünlerin dışında pek fazla ekimin olmadığı güzel ovamızda, gerek Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü´nün gerekse özel işletmecilerin girişimleriyle farklı ürünlerin de deneme ekimleri yapılıyor. Kiraz, çilek, kaypa biberi gibi ürünlerde elde edilen verim, üreticinin yüzünü güldürüyor, ilin tarım potansiyelinin artmasını sağlıyor. İşte bu özel girişimcilerden biri olan Felemez Yeşilyayla´da çocuklarıyla birlikte 15 yıldır patates ekimi yapıyor.

Farklı bölgelerde tarla kiralayan Yeşilyayla´nın patates yetiştiriciliği işini oğlu Uğur Yeşilyayla devam ettiriyor. Babasından öğrendiği patates yetiştiriciliğini devam ettiren Uğur Yeşilyayla, 2 çalışanıyla birlikte sabah 5 civarında mesaisine başlıyor. Mayıs ayı itibariyle ekime başlayan çalışanlar, şu an ürünün olgunlaşma evresinde sulama safhasıyla uğraşıyorlar. Sabahın erken saatlerinde başlayan çalışma, hava kararıncaya kadar devam ediyor.

Nevşehir ve Ahlât´ın patatesinden çok daha lezzetli 160 dönümlük tarlada patates yetiştiriciliği yapan Uğur Yeşilyayla, Muş´ta yetiştirilen patatesin Nevşehir ve Ahlat patatesinden daha lezzetli olduğunu iddia ediyor. Muş Ovası´nın bakir toprak yapısı sayesinde ilimizde yetişen patatesin çok lezzetli olduğunu vurgulayan Yeşilyayla, Muş´ta patates ekimi yapan üreticilerin artmasını istiyor.

Yeşilyayla, yetiştiricilikle ilgili yaptığı açıklamada: Biz patatesi Mayıs´ın 20´sinde ekmeye başladık. Karaağaç´ta tarla icar ederek patates ekimine başladık. Ekim 10 gün sürdü. Ekim makinesini Ahlat´tan getirdik. Haziran´ın 17-18´i gibi sulamaya başladık. O tarihten beri patateslerimizi sulamaya devam ediyoruz. Sulama işlemine Eylül 15´e kadar devam edeceğiz. Her gün sabah 5 gibi gelir, akşam 7-8´e kadar burada sulama yaparız. Akşam tekrar evimize dönüyoruz. Üç kişi 160 dönüme bakıyoruz.

Bundan 15 sene kadar önce Muş´ta ilk patates ekimini biz yaptık. Kimse patates ekmezdi ama Muş´un patatesi çok lezzetlidir. Nevşehir ve Ahlât´ın patatesinden çok daha lezzetli. Buranın toprakları ham olduğu için ve toprağın fazla işlenmemesinden dolayı buranın patatesi daha lezzetli olur. Biz herhangi bir doğal olmayan tohum veya gübre de kullanmıyoruz ifadelerini kullandı. Bu yıl patates yetiştirici sayısının biraz daha arttığını belirten Yeşilyayla: Biz bundan 3 sene önce Niğdeli bir yetiştiriciyle de ortak ekim yaptık. 3 sene ortaklık yaptık daha sonra ayrıldık.

Biz yetiştiriciliğe devam ettik. Bu yıl 2–3 kişi daha patates ekimi yapmış. 6 dönümlük ekimler yapmışlar. Ben Muş´ta patates ekiminin artmasını isterim. Dönümüne 3 ton verim bekliyoruz. Bu da toplamda 450–500 tonluk bir ürün demek. Buradan toplayacağımız patatesi Muş, Bingöl, Erzurum gibi illere satacağız. Tabi bu iller dışında alıcı olursa yine veririz şeklinde konuştu. 

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri