Skip to main content

10 bin 539 çiftçiye kuraklık desteği

Muş Haber Fotoğrafı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın yaz mevsiminde etkili olan kuraklıktan etkilenen çiftçilerin desteklenmesi için başlatılan çalışmalar kapsamında yurt genelindeki tüm çiftçilere ödeme yapıldı. 10 ildeki 235 bin 300 çiftçinin hesabına, 230 milyon 119 bin 315,57 YTL para yatırıldı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığından verilen bilgiye göre, İlkbaharda yaşanan kuraklık nedeniyle çıkarılan ve çiftçinin kuraklık zararlarının karşılanmasını öngören kararname kapsamında, 498 bin 207 çiftçiye toplam 535 milyon 380 bin 29,57 YTL ödeme yapılması kesinleşti.

Kararname kapsamında icmalleri tamamlanan 25 ildeki 262 bin 907 çiftçiye, 21-22 Ekim’de toplam 305 milyon 260 bin 714 YTL destek ödemesi yapılmıştı. Kalan 10 ildeki çiftçiye ise dün itibariyle ödemeler yapılıyor. Söz konusu illerde 235 bin 300 çiftçiye yapılacak 230 milyon 119 bin 315,4 YTL ödemeyle kuraklık desteği ödemeleri tamamlanmış olacak.

Bu yıl ilkbaharda yaşanan kuraklıktan zarar gören çiftçilerin zararlarının karşılanması için ilk olarak 19 Temmuz’da 35 ili ve 211 ilçeyi kapsayan bir kararname çıkarılmış, daha sonra 29 Ağustos’ta çıkarılan kararname ile Sivas ile 33 ilçe daha kuraklık desteği sağlanmasına ilişkin kararname kapsamına alınmıştı.

Kararname, ilkbahar döneminde kuraklık nedeniyle zarar gören Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı çiftçilerin zararlarının telafi edilebilmesi için kuraklık desteği verilmesi ile söz konusu çiftçilerin Ziraat Bankası ve tarım kredi Kooperatiflerine (TKK) olan tarımsal kredi borçlarının (düşük faizli krediler dahil) yüzde 7 faiz ile ertelenmesini öngörüyordu. Kararname, kuru alanda üretimi yapılan buğday, arpa, mercimek, nohut, fiğ, burçak ve mürdümük ekiliş ve ürünlerini kapsıyordu.

Kuraklık nedeniyle, söz konusu ürünleri yüzde 30 ve üzeri zarar gördüğü il/ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenen ÇKS’ye kayıtlı çiftçilere (kamu tüzel kişileri hariç), sertifikalı tohumluk ihtiyacının karşılanması amacıyla, kaybettikleri ürün miktarına karşılık gelen alan için, dekar başına, buğdayda 22 YTL, arpada 13 YTL, mercimekte 22 YTL, nohutta 30 YTL, fiğ, burçak ve mürdümükte 24 YTL kuraklık desteği ödeniyor.

Hazine Müsteşarlığının ödeneği Ziraat Bankasına aktarmasını müteakip, tüm destek ödemeleri çiftçi hesaplarına geçti.

 Topkan Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Meyve Ağaçlarında Aşılama Dönemi Başladı

Muş’ta baharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerde aşılama çalışmaları hız kazandı. Kentte kendi…

Muş’ta Dere Islah Seferberliği: 4 Köyde Çalışmalar Sürüyor

Muş’ta taşkın riskini azaltmak ve su akışını düzenlemek amacıyla başlatılan dere ıslah çalışmaları…

Muş’ta Araç Sayısı 43 Bini Aştı: Mart Ayında Trafiğe Kayıtlar Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Mart ayında ülke genelinde toplam 159 bin 931…

Eğitim Haberleri

Muş’ta Okul Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Muş’ta okul çevrelerinde güvenliğin artırılması amacıyla önemli bir toplantı düzenlendi. Muş Valisi Avni…

Öğretmenlere Silah Değil, Çikolata Layık

Son günlerde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan acı olay, Muş eğitim camiasında…

Okul çevrelerinde denetimler artırılacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla okullar ve…

Kültür Sanat Haberleri

Gençler arası kültür ve sanat yarışmalarında başarı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 11. Gençler Arası…

Kocaeli’de Muş Halk Oyunları Rüzgarı

Kocaeli’de gerçekleştirilen folklor yarışması, Muş kültürünün görkemli bir başarısına sahne oldu. Kocaeli’de yaşayan…

Yarım Asırlık Bir Ses: Mehmet Ciğer, Türküleriyle Muş’un Hafızasını Yaşatıyor

Fırat Demir Muş Kent Haber Gazetesi 1959 doğumlu olan Ciğer, küçük yaşlardan itibaren…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri