Skip to main content

Memleket memurun sırtında.

Muş Haber Fotoğrafı

Tatil sezonu bitti başta öğretmenler olmak üzere memurlar terk ettikleri kente zorunlu dönüş yaptı. Binlerce memur alış-verişe çıkınca, aylardır kimi gün siftah bile yapamayan esnafın yüzü biraz gülmeye başladı.

Ancak Muş’un yükü, meydanlarda “yoksulluk sınırının altında yaşıyoruz” diye bağıran memurlara da ağır geliyor. Nüfusunun yaklaşık yüzde 80’i tarımdan geçinen Muş’ta, önemli gelir kaynakları olan pancar ve tütün de kotalarla sınırlandırılınca tarım da önemli bir darbe alıyordu. Kotalar öncesine kadar, esnaftan alış-veriş yapan çiftçi ve köylü ektiği pancar ve tütünden borcunu karşılıyordu. Kotalardan sonra çiftçi ve köylü alış-veriş yapamaz duruma düşünce esnaf da ağır bir kayba uğradı. Esnafın neredeyse tek gelir kaynağı aldığı maaşla kıt kanaat geçinebilen memurun yapacağı alış-verişe kaldı. İlimizde memurun büyük çoğunluğunu oluşturan öğretmenler de, okulların tatil olmasıyla birlikte memleketlerine dönünce son bir kaç aydan bu yana esnaflar büyük çoğunluğu kimi gün siftah bile yapamadan kepenkleri indirmek zorunda kalıyordu. Okulların açılacak olmasıyla birlikte başta öğretmenler olmak üzere memurlar da görev gereği zorunlu olarak Muş’a geldiler. Düne kadar bomboş olan cadde ve sokaklarda hareketlilik başladı. Çay bahçeleri, Cafeler, pastaneler öğretmenlerle dolup taştı. Muş esnafının yüzü, “aldığımız maaş karnımızı doyurmaya yetmiyor” diye sürekli meydanlara çıkan bu memurların yaptığı küçük alış-verişlerle de olsa gülüyor. Sanayisi, ciddi bir üretimin olmadığı ve dolayısıyla sıcak paranın dolaşmadığı ilimizde aylardır süren durgunluğu biraz bozan sadece öğretmenler değil. Okulların açılacak olması nedeniyle öğrenci velilerinin zorunlu alış-verişleri de bu küçük canlılığa katkı sunuyor. Başta kırtasiyeler ve giyim mağazalarında öğrenciler için yapılan alış-veriş nedeniyle hareketlilik yaşanıyor. Her şeye rağmen ne kıt kanaat geçinen memurlar koskoca bir ilin yükünü kaldırabiliyor ne de bu il bu gidişle daha fazla ayakta kalabilecek gibi gözüküyor. Çiftçi ve köylü başta olmak üzere tüm Muşlular, pancar ve tütüne uygulanan kotaların biran önce kaldırılmasını ve sanayi tesislerinin kurulmasını, fakülteler ve üniversite açılmasını tüm bunlar için de devletin gerekli desteği sunmasını istiyor. Haber: Emrullah Özbey

 NULL

Bu Haftanın En Popüler Haberleri..

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

İçişleri Bakanlığı Muş’a Personel Alıyor

İçişleri Bakanlığı çeşitli illerde görevlendirilmek üzere 1608 sözleşmeli personel alımı yapacağını duyurdu. Başvurular…

Eğitim Haberleri

MAUN futsal takımı bölgesel ligde ikinci oldu

Muş Alparslan Üniversitesi Futsal Takımı, 16-20 Nisan tarihleri arasında Erzurum Teknik Üniversitesi’nin ev…

Muş’tan TÜBİTAK Bölge Finallerinde Büyük Başarı

Muş’tan gönderilen 16 proje, TÜBİTAK 2204/B Ortaokul Araştırma Projeleri Bölge Finallerinde dikkat çekici…

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi

“İlimizde Millî Eğitim Bakanlığı’nın Düzenlediği Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi” Millî Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Atık Kartonlarla işlediği resimlerin sergisini açtı

Dekoratif El Sanatları Öğretmeni Mükerrem Sur tarafından atıl durumdaki kartonlardan hazırlanan resim ve…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri