Skip to main content

Malgirt Ziyaret Tepesi turizme kazandırılacak

Türklere Anadolu’nun kapılarını açan ve Sultan Alparslan’ın komutasındaki askerleriyle Bizanslılara karşı kazanılan Malazgirt Meydan Muharebesi’nin yönetildiği Ziyaret Tepesi turizme kazandırılmayı bekliyor. Muharebenin safhalarını anlatan anıtın yapılması için harekete geçen Patnos Kaymakamı Tuncay Dursun, ilgili yerlerden destek almak için yazışmalarının devam ettiğini belirtti. 2008 yılından bu yana tarihçilerle bölgede incelemeler yapan Kaymakam Dursun, tepenin turizme kazandırılması için herkesin destek vermesi gerektiğini kaydetti.

Malazgirt Muharebesi’nde Büyük Selçuklu Ordusu’nun bugünkü Patnos’un Doğansu ve Özdemir köyleri arasındaki hatta konuşlandığını ifade eden Kaymakam Dursun, muharebe planının da bu hat üzerindeki Ziyaret Tepesi’nde yapıldığını dile getirdi. Sultan Alparslan’ın karargâhının Patnos sınırları içinde yer alması ve muharebenin buradan sevk ve idare edilmesi hususunun bugüne kadar akademik çevrelerce biline geldiğini belirten Kaymakam Dursun, muharebe döneminde bu coğrafyanın da Malazgirt idari sınırları içinde kabul edildiğinin bilinmesi gerektiğini vurguladı.

Muharebenin yaşandığı yıllarda Patnos’un Malazgirt’e bağlı olmasından dolayı muharebenin günümüze kadar sadece Muş’un Malazgirt ilçesinde yapıldığının bilindiğini ifade eden Dursun, “Ancak daha sonra Doğansu’nun Patnos sınırlarına dahil edilmesi muharebe safhasının en önemlilerinden ordunun sevk ve idare edildiği karargâh bölgesini de gündeme getirdi. Bugünkü idari sınırlar dikkate alındığında Malazgirt Muharebesi ile ilgili kutlamalarda Patnos’un da ev sahipliği yapması gerekir. Çünkü Büyük Selçuklu Ordusu ve Ordu karargâhının bu sınırlarda olması, muharebeyi anlamak açısından önemli olmaktadır. Bir muharebe, kazanan ordunun konuşlandığı yerdeki bakış açısı ile daha iyi anlatılabilir. Buna rağmen muharebe çok büyük ölçüde bugünkü Malazgirt coğrafyasında cereyan etmiştir. Bu muharebenin bütün Türkiye’de kutlanması gerekir.” diye konuştu.

Büyük Selçuklu ordusunun konuşlandığı, muharebeye başladığı ve muharebenin sevk ve idare edildiği ordugâhın yer aldığı Patnos’ta da büyük zaferin kutlanmaya başlanmasının milli bir görev olduğunun altını çizen Dursun, tarihçilerin ekseriyetinin savaşın karargâhı konusunda Patnos’un Doğansu köyü sınırlarında yer alan Ziyaret Tepesi’nde mutabık kaldığını ve buranın muharebeyi tema edinen anıtlarla donatılmasının hedef olarak belirlendiğini kaydetti.

Amaçlarının Ziyaret Tepesi’ni yerli ve yabancı turistlerin ziyaret edeceği bir mekân haline getirmek olduğunu söyleyen Dursun, bu kapsamda Doğansu’yu, Patnos’u ve Ağrı’yı da daha iyi tanıtacaklarını açıkladı. Dursun, ”Sultan Alparslan hocası Ebû Nasr Muhammed’in tavsiyesine uyarak savaş zamanını mübarek cuma günü olarak tayin etmişti. ‘Ölürsem kefenim olsun’ diyerek beyaz elbiselerine bürünüp atının kuyruğunu bağlamış ve cenk meydanına öylece çıkmıştır. Bütün İslam coğrafyasında savaşın başarısı için dua edilmiş ve hutbeler okunmuştur. Malazgirt Zaferi dünya çapında bir Hadise olmuştur.” diye konuştu.

Ziyaret Tepesi’ne karargâh tepesini gösterecek tabela dikilmesi ve muharebenin her safhasını anlatacak anıtların yapılmasının yanı sıra her yıl aynı tepede Malazgirt Zaferi’nin elde edildiği 26 Ağustos’ta kutlama programı yapılması planlanıyor. Hatta Patnos Kaymakamlığı’nın organizesiyle geçen sene 26 Ağustos’ta Doğansu köyünde anma programı düzenlenmiş ve her yıl geleneksel hale getirilmesi planlanmıştı. Cihan Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Meyve Ağaçlarında Aşılama Dönemi Başladı

Muş’ta baharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerde aşılama çalışmaları hız kazandı. Kentte kendi…

Muş’ta Dere Islah Seferberliği: 4 Köyde Çalışmalar Sürüyor

Muş’ta taşkın riskini azaltmak ve su akışını düzenlemek amacıyla başlatılan dere ıslah çalışmaları…

Muş’ta Araç Sayısı 43 Bini Aştı: Mart Ayında Trafiğe Kayıtlar Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Mart ayında ülke genelinde toplam 159 bin 931…

Eğitim Haberleri

Muş’ta Okul Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Muş’ta okul çevrelerinde güvenliğin artırılması amacıyla önemli bir toplantı düzenlendi. Muş Valisi Avni…

Öğretmenlere Silah Değil, Çikolata Layık

Son günlerde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan acı olay, Muş eğitim camiasında…

Okul çevrelerinde denetimler artırılacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla okullar ve…

Kültür Sanat Haberleri

Gençler arası kültür ve sanat yarışmalarında başarı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 11. Gençler Arası…

Kocaeli’de Muş Halk Oyunları Rüzgarı

Kocaeli’de gerçekleştirilen folklor yarışması, Muş kültürünün görkemli bir başarısına sahne oldu. Kocaeli’de yaşayan…

Yarım Asırlık Bir Ses: Mehmet Ciğer, Türküleriyle Muş’un Hafızasını Yaşatıyor

Fırat Demir Muş Kent Haber Gazetesi 1959 doğumlu olan Ciğer, küçük yaşlardan itibaren…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri