Yaylacılar dönüş yolunda. İlkbahar ayında Muş yaylalarını dolduran yüzlerce aile, yanlarındaki binlerce koyunla birlikte dönüş yolculuğuna geçtiler.
Özellikle Şenyayla’da büyük çoğunluğu bulunan yaylacılar, çadırlarını söküp, eşyalarını toplayarak, yaklaşık bir ay sürecek olan dönüş yolculuğuna başladılar. Hayvanlarını otlatmak için kışın ovalara, yazın yaylalara göç etmek zorunda kalan binlerce Göçer, tekrar yollara düştüler. Siirt, Batman, Diyarbakır illerinden gelerek Muş’taki yaylalara yerleşen sürü sahipleri, sonbahar ayının gelmesiyle birlikte, tekrar topraklarına geri dönüyorlar.
Zorlu yolculuktan sonra topraklarına dönen göçerler, tekrar yola çıkmak için ilkbahar ayını bekliyorlar. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinden Muş ve çevresindeki illerde bulunan yaylara çıkarak hayvancılık yapan göçerler Şenyayla’da konaklıyorlar. Kış mevsimini yaşadıkları illerde geçiren ve hayvanlarını çadırlarda tutmak zorunda kalan göçerler, ilkbaharla birlikte yaylaların yolunu tutarak, yerleşecekleri Şenyayla bölgesine geliyorlar. Göçerler, hayvanları otlatmak amacıyla yazın yüksek ve serin bölgeleri tercih edip, kış mevsiminde ise sıcak bölgelere göç ediyorlar. Muş, Bingöl ve Erzurum illerindeki dağlık bölgelerde bulunan yaylalara çıkmak için yollara düşen göçerler, otlak alanın verimli olduğu alanlara çadırlarını kurup gezici bir yaşam sürdürüyor. Muş’taki yaylaların da oldukça verimli olduğunu söyleyen göçerler: “Bizler ilkbahar mevsiminde hayvanlarımızı kamyonlara yükleyip kiraladığımız yaylalara çıkıyoruz. Yaz mevsimini bu yaylalarda geçiriyoruz. Hayvancılık yaptığımız için mecburen yaylalara çıkmak zorundayız. Sonbahar mevsiminin yaklaşması ile birlikte hayvanlarımızı otlatarak yani yaya olarak memleketimize dönüyoruz. Yaylaya çıkışımız oldukça rahat oluyor çünkü araçlarla çıkıyoruz. Ama dönüşümüz yaklaşık bir ay sürüyor. Dönerken özellikle akarsu kıyılarını takip edip memleketimize dönüyoruz. Kış mevsimini memleketimizde geçiriyoruz” dediler. Muş Ovası Gazetesi