Kırsal kesimlerde vatandaşlar yemeklerini daha hesaplı olduğundan tüp gaz yerine evlerinin önüne kurdukları sobalarda pişiriyor.
Muşta kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar, en az masrafla geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Tüp gaz parası ödememek için evlerinin önüne kurdukları sobaları yakarak, bütün yemekleri bu şekilde pişirmeye çalışan köylü kadınlar, aile bütçesine katkıda bulunuyor. Kurdukları eski sobayı çevreden topladıkları odun ve tezek parçalarıyla yakıp, tüp yerine kullanan köylü kadınlar, zahmetli olsa da bu ucuz yöntemi tercih ediyor.
Kırsal kesimlerde çok sayıda evde yemekler tamamıyla sobada pişiriliyor. Kış mevsiminde evde kurulan sobada yemeklerini pişiren kadınlar, yaz mevsiminde de evlerinin önünde kurdukları sobalarda yemek pişirerek tüpten tasarruf ediyorlar. Bir tüpün 70 lira olduğunu ve nüfuslarının kalabalık olması sebebiyle bazen ayda iki tüp kullanmak zorunda kaldıklarını söyleyen Sabiha Çelik isimli kadın, sobada yemek pişirmenin zahmetli ama maliyetsiz olduğunu söyledi.
Sobada tezek veya odun kullandıkları için para vermediklerini anlatan Çelik, Bize bir tüp ancak 15 gün yetiyor. Bir ayda yaklaşık 150 lira sadece tüp parası vermek aile bütçesine ağır geliyor. Bu sebeple bizde tüpten çok soba da iş yapmaya çalışıyoruz. Tüpü elimizden geldiğince az kullanıyoruz. Daha çok acil iş olduğunda veya misafir olduğunda hızlı yemek pişirmek için tüp kullanıyoruz dedi.
Tüp yerine soba kullandıklarını anlatan bazı vatandaşlarda, Bir tüp kalabalık nüfuslu olan köy evlerinde 15 gün kullanılır veya kullanılmaz. Yani tüp büyük bir yük getiriyor aile bütçesine. Bu sebeple köylüler genellikle yemeklerini evlerinin önüne kurdukları sobaların üzerinde pişiriyor, çay ve su kaynatıyor diye konuştular.
Muş Manşet Gazetesi