Muş’ta yılın en sıcak günleri yaşanırken, termometreler dün 38 dereceyi gösterdi. Tüm ülkede artan hava sıcaklıkları Muş’ta 38 dereceye ulaştı. Bir süredir serin havanın etkili olduğu Muş’ta son 2 gün bu yılın en sıcak günleri olurken, vatandaşlar gölge olan alanlara akın etti.
Tüm yurtta olduğu gibi Muş’ta da etkisini gösteren sıcak havalar sebebiyle uzmanlar vatandaşlara uyarılarda bulundular. Uzmanlar, ülke genelinde etkili olan aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğine işaret etti. Günün en sıcak saatleri olan 10.00 ile 16.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarıya çıkılmaması uyarısında bulunan uzmanlar, sıcaklığın etkilerini azaltmak için susuzluk hissi olmasa bile günde en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi gerektiğini belirttiler.
Sıcaklık artışları ve sıcaktan korunma yöntemleri hakkında bilgiler veren uzmanlar, sıcakların yaşlı, bebek ve kronik hastalıkları olanlarda metabolizma bozukluklarına neden olabildiğini söyledi. Alkol ve uyuşturucu madde kullanımının sıcak havalarda terlemeyi olumsuz yönde etkilediğine işaret eden uzmanlar, bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısının beyni ve diğer hayati organlarda hasara yol açabildiğinin altını çizdiler. Özellikle 4 yaşından küçük çocuklar, 65 yaş ve üzeri yaşlılar, gebeler, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar, sürekli ilaç kullananlar, sokak çocukları ve evsizlerin sıcak havalarda risk altında olduğunu belirten uzmanlar, “Günün en sıcak saatleri olan 10.00 ila 16.00 arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamasını tavsiye ediyoruz. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysileri tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyucu güneş gözlükleri kullanılmalıdır. Güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya ve sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat edilmeli. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Bu saatler dışında da denize girecekler faktörlü güneşten koruyucu krem kullanmalı, şapka ve gözlük gibi gerekli koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre kesintisiz güneşlenmemelidir. Spor aktiviteleri için sabah ve akşam saatlerinde tercih edilmesi daha uygun bir davranış olacaktır” dedi.
Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için beslenme ve sıvı alımlarına da dikkat edilmesi gerektiğine değinen Uzmanlar, susuzluk hissi olmasa bile günde en ez 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi gerektiğini açıkladı. Kahvaltılarda az yağlı besinler, zeytin ve sebze tüketilmesi gerektiği bilgisini veren uzmanlar, “Kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu veya bitki çayları tercih edilmeli. Yağlı besin ve kızartma tüketiminden kaçınılmalı, az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmeli. Vücut direncini artırmak ve yeterli miktarda vitamin ve mineral alınımını sağlamak için bol miktarda meyve ve sebze tüketilmeli” diye konuştular
Topkan Haber Ajansı