Kadınların şeker pancarından yaptığı turşu ve yapraklarını kullanarak yaptıkları dolmalar, kış boyunca sofralarda yerini alıyor. Pancar tarlalarından toplanan ürünleri turşu ve yemek için kullandıklarını söyleyen Hediye Gezer şöyle dedi: Pancarları kurduğumuz ocaklarda kaynatıyoruz, sonra bozulmasın diye tuz septikten sonra bidonlara doldurarak uzun süre bekletiyoruz. Kışın çıkarıp yumurta ile pişiriyoruz Meşakkatli ama ihtiyaç´ 60 yaşındaki Sinem Özcan ise yıllardır tarlalardan pancar sapı topladıklarını ve bu yapraklarla kış boyu yemek yaptıklarını dile getirdi. Özcan, Yedi kızım var; İstanbul´da, Bursa´da Antalya´da yaşıyorlar. Her yıl burada hazırladığım turşuları onlara gönderiyorum. Bu bizim olmasa olmazlardandır. Her yıl pancar sökümünün başlamasıyla birlikte tarlalarda topladığımız pancar sapı ve yaprağını topluyoruz. Bu bizim için çok meşakkatli bir uğraştır. Ama çok da ihtiyaçtır. Doğal ve organik olması nedeniyle çok önemsiyoruz şeklinde konuştu.
Muş Ovası Gazetesi