Gayri Safi Milli Hasıla’dan en az payı alan ve işsizliğin had safhada olduğu Muş’ta okulların tatil olmasından sonra çalışarak para kazanmaya çalışan çocukların yaşantıları, kentte fakirliği gözler önüne serdi
2009-2010 eğitim ve öğretim döneminin tatile girmesi ile iş hayatına atılan minikler ayakkabı boyacılığı ve işportacılık yaparak okul masraflarını çıkarmaya çalışıyorlar. Bir yandan okul masraflarını çıkarmak için uğraşan çocuklar bir yandan da aile bütçesine katkıda bulunmaya çalışıyorlar.
Okul masraflarını çıkarmak ve aile bütçelerine katkıda bulunmak amacı ile yaz tatilinde çalışmaya başlayan öğrenciler, tatil süresince elde ettikleri gelir ile hem aile bütçesine katkıda bulunduklarını hem de okul masraflarını çıkardıklarını söylediler. Karnelerini altıktan sonra soluğu sokaklarda para kazanmanın yollarını aralamakta alan çocuklar, akranlarının yaşantılarına aldırmadan mücadelelerini sürdürüyorlar.
2009-2010 eğitim ve öğretim döneminin tatile girmesi ile birlikte çocuklar çalışıp para kazanmak için tempo arttırmak zorunda kaldı. Yaşıtlarının parklarda oynamasına aldırmayan minikler şimdiden iş hayatına atıldılar.
Gayri Safi Milli Hasıla’dan en az payı alan ve işsizliğin had safhada olduğu Muş’ta çalışarak para kazanmaya çalışan çocukların yaşantıları, kentte fakirliğin ne denli olduğunu gözler önüne seriyor.
Okulların tatil olması ile birlikte sayılarında artış olduğu gözle görülür bir şekilde fark edilen minik boyacılar, yaz tatilinin tadını çıkaran akranlarının aksine aile bütçesine katkı sağlamanın yollarını arıyorlar. Boyacılık yaparak para kazanmaya çalışan çocuklar gün boyu vatandaşın yoğun olduğu bölgelerde ellerindeki terlikler ve boya malzemeleri ile dolaşıyorlar.
Okulların tatile girmesi ile iş hayatına atılan çocuklar, okul masraflarını çıkarmak için çalışmalarını hızlandırırken, sokaklarda çalışan çocuk sayısında büyük artış olduğu gözlerden kaçmıyor. Yaşıtları yaz tatilinin tadını çıkarıp gönüllerince eğlenerek eğitim ve öğretim yılının stresini atmaya çalışırken, Muş’taki yüzlerce çocuk çalışarak para kazanma telaşı ile tatillerini geçirmenin güçlüğünü yaşıyor. Okulların açılmasına uzun bir süre kalmasına rağmen çalışmalarını aksatmadan sürdüren çocuklar, okul masraflarını çıkarmak için boyacılık, tartıcılık ve seyyar satıcılık yaparak sokaklarda daha sık görülmeye başladılar.
Tatil süresinde çalışarak para kazanmanın yollarını aralayan çocuklardan adını açıklamadığımız biri “Yaz tatilinin başlaması ili birlikte boyacılık yaparak para kazanmaya çalışıyorum. Çalıştığım sürece aile bütçesine destek olmaya, okul masraflarımı çıkarmaya çalışıyorum. Okullar açılıncaya kadar da bu şekilde çalışmaya devam edeceğim. Daha fazla çalışıp daha çok kazanarak okul masraflarımı kendim çıkarıyorum” dedi.
Boyacılık yaparak geçimini sağlayan 7-8 yaşlarındaki minik çocuk ailesinin dar gelirli olduğunu ve boyacılık yaparak aile bütçesine katkıda bulunduğunu söylüyor. Adını soyadını dahi söylemekte güçlük geçen minik çocuk, gün boyu çarşı pazar dolaştığını ve elde ettiği geliri ise ailesine verdiğini belirterek, babasının işsiz olduğunu söyledi.
Bir kısım çocuk babasının işine yardımcı oluyor, bazıları ise yevmiye karşılığında tarlalarda çapa yaparak çalışıyor ama hepsinin tek gayesi eve ekmek parası götürmek ve gelecek senenin eğitim masraflarını karşılamak.
Özellikle kırsal bölgelerde maddi durumu iyi olmayan binlerce öğrencinin kaderi hep aynı. Yıl boyunca birçok olumsuzluğa rağmen derslerine çalışarak sınıfı geçme mücadelesi veren öğrenciler, sıcak yaz günlerinde ise yaşıtlarının aksine ekmek mücadelesi veriyor. Her yaz dönemini çalışarak geçiren öğrenciler, tatil avantajının çok uzağında…
“Bizim akranlarımız denize girerek tatilini geçiriyorlar biz ise hem aile ekonomimize katkı sağlamaya çalışıyoruz hem de 2010-2011 eğitim ve öğretim dönemi için okul masraflarımızı karşılamak için çalışıyoruz” diyen öğrenciler, hayatlarında hiç tatil yapmadıklarını vurgulayarak, “bizim gibi dar gelirli birçok öğrenci, aileleriyle birlikte batı illerine giderek tarla işlerinde çalışıyor” diye konuştular. Muş`un Sesi Gazetesi