İlimizde Ağustos ayı itibariyle buğday ve arpa hasadını tamamlayan üreticiler, sonbaharda yapacakları ekim için tohum hazırlığına başladılar.
Bu yıl ilkbahar aylarında yağışın bol olmasıyla bereketlenen hububatların, yaklaşık 20 günlük hasat döneminin ardından bir kısmı satılırken önemli bir kısmı da sonbaharda ekilmek üzere tohumluk olarak ayrıldı. Brandaların üzerine serilen tohumlar, hastalık ve çürümeye karşı ilaçlandıktan sonra harmanlanarak 50 kiloluk torbalara doldurulduktan sonra nemlenmeye karşı kapalı alanlarda istifleniyor. Emek verdiği ürününü bu şekilde bir sonraki yıl için tohumluk olarak hazırlayan üreticiler, ara vermeden çalıştıkları yaz aylarında şu sıralar kışa hazırlık yapıyorlar.
40 ton tohumluk buğday ayırdık Bin bir zahmetle ekip hasat ettiği ürününü tohumluk olarak hazırlamaya başladıklarını ifade eden Veysel Sönmez adlı üretici, Ekim ayında tarlalarını ekmeye başlayacaklarını ifade etti. Sonbaharla birlikte buğday ekimi için aralıksız olarak çalıştıklarını ve yağışlar gelmeden çalışmalarını tamamlamak istediklerini belirten Sönmez: Ağustos ayı itibariyle arpa ve buğdayın hasadını tamamladık. İlimizde yaklaşık 20 günlük bir hasat dönemi var. Bu sürede ürünümüzü tarladan kaldırdık ve önemli bir kısmını sattık. Kalan kısmını da Ekim ayında ekmek üzere tohumluk olarak hazırlıyoruz.
Bu yıl 40 ton tohumluk buğday ayırdık. Bu tohumluk buğdayları brandaların üzerine serdikten sonra çeşitli hastalıklara karşı ilaçlıyoruz. İlaçlama yaptığımız tohumlukları kürekle harmanladıktan sonra 50 kiloluk çuvallara dolduruyoruz şeklinde konuştu. Tohumluk olarak ayırdıkları 40 ton buğdayı bin 200 dönüme ekeceklerini ifade eden Erhan Bağlı ise: Yaklaşık 10 gün önce tohum hazırlamaya başladık. Bu buğday tohumlarını halk arasında rastık ve sürme denilen hastalıklara karşı ilaçlıyoruz. Önümüzde sonbahar mevsimi var. Yağışlar gelmeden tohumluk hazırlığımızı bitirmek zorundayız. Aksi takdirde yağışla birlikte tohum bozulabilir.
Güneşli havalar geride kaldığında zaten ürünü kurutma şansımızda yok. Burada ilaçlayıp harmanladığımız tohumları çuvallara dolduruyoruz. Daha sonra bu çuvalları üzerini kapatıp istifleyeceğiz. Ekim ayında, bu 40 tonluk tohumla bin 200 dönümlük arazide buğday ekimi yapacağız açıklamasında bulundu.
Muş Ovası Gazetesi