Muş Merkeze bağlı 250 nüfuslu köyde, çocuk sayısı yok denecek kadar az. Aile planlamasının tam anlamıyla uygulandığı Suboyu Köyü İlköğretim Okulunda sadece 16 öğrenci bulunuyor.
İlköğretim 4 ncü sınıfının bulunmadığı okulda öğrenim görenlerin, hepsi birbirine akraba. 16 kişilik sınıftaki öğrencilerin 10 kişisi Akar, 2 kişisi Akın, 2 kişisi Mutlu ve 1 kişisi de Balkaya soyadını taşıyor. 16 öğrenciden 3 tanesi kız öğrenci. 1 dersliğin bulunduğu okulda, bir öğretmen bulunuyor. Kardeş, amca çocuğu, dayı çocuğu olan öğrenciler arasında, 4 öğrenci Ahmet adını taşıyor.
Soyadları da aynı olan çocuklar, çoğu zaman karışıklığa neden oluyor. Sınıfta eğitim gören kardeşler, okullarını evleri gibi gördüklerini söylediler. Okulda kardeşiyle beraber eğitim gören Kübra Akar; “Okulda az sayıda öğrenciyiz. Hepimiz birbirimize akrabayız. Okulda kardeşimle beraber eğitim görüyorum. Okul sanki evimiz gibi, hiç yabancılık çekmiyoruz. Okul dışında akrabalarımla nasıl oyun oynuyorsak, okulda ders aralarında da aynı şekilde oynuyoruz. Yani okul sanki bizim evimiz gibi” dedi. Öğrencilerden Fırat Akın ise şunları söyledi; “Okulda öğrenim gören öğrencilerin hepsi birbirine akrabalar. O yüzden hiç yabancılık çekmiyoruz. Evimizde, sokağımızda nasıl berabersek, okulda da beraberiz. Okulumuzda zaten bir derslik var. Hep beraber, bir arada ders görüyoruz. Hepimiz akraba olduğumuzdan, çok iyi anlaşıyoruz” dedi. Okul Öğretmeni Eyüp Sığınç ise şunları söyledi; “Okulumuz bir derslik ve 16 öğrenci bulunuyor. Öğrencilerin hepsi birbirine akraba, çoğunluğu da aynı soyadını taşıyor. Birbirlerine kardeş olan öğrencilerimiz de var. Bu köyden çok göç olduğundan ve biraz da aile planlaması uygulandığından, öğrenci sayımız az. Zaten köyün genelinde de çocuk sayısı çok az. Okulumuzdaki öğrencilerden 10 öğrencinin soyadı Akar, 2 öğrencinin soyadı Akın yine 2 öğrencinin soyadı Mutlu ve bir öğrencimizin de soyadı Balkaya. Zaten öğrencilerimizin hepsi birbirine akrabalar. 4 öğrencimizin adı ve soyadları da aynı. Bu durum da bazen karışıklıklara neden olabiliyor” dedi. Köylülerden Erhan Mutlu; “Köyümüzden çok göç oldu. Bir kısmı Muş Merkeze göç ederken, bir kısmı da Batı İllerine göç ettiler. Ayrıca aile planlaması da köyümüzde uygulandığından, çocuk sayısı köyümüzde az. Ben 5 yıllık evliyim ve 1 çocuğum var” dedi. Nevzat Akar ise şunları söyledi; “Köyümüz yaklaşık 500 nüfus civarındaydı. Göç nedeniyle bu sayı düştü. Haliyle çocuk sayısı da oldukça azaldı. Köyümüzün çoğunluğu yetişkin nüfustan oluşuyor. Köyümüzde oynayan, koşuşan çocuklara çok az rastlanır, çünkü köyde yok denecek kadar az çocuk var” dedi.
Muş Ovası Gazetesi