Bir yandan sofraları süsleyen balık bir yandan işsiz gençlerin geçim kaynağı haline geldi.
Kış mevsiminin başlaması ile birlikte kentteki birçok işsiz genç balıklardan geçimlerini temin etmeye başladı. İşsizliğin kol gezdiği kentte balık sezonunun başlaması dar gelirli ailelerin başlıca geçim kaynaklarından biri oldu.
Özellikle Murat Nehri çevresindeki köylerde ikamet eden köylüler azgın sulara aldırmadan balık avlıyorlar. Kırsal bölgelerdeki vatandaşlar balık sezonunun başlamasından sonra nafakalarını azgın sularda aramaya başladılar. Öte yandan Murat nehrinde bulunan sazan balıklarının vatandaşlardan büyük ilgi gördüğü ve sofraları süslediği gözlendi.
Kış mevsiminin kendisini iyice hissettirmesi ile başlayan sezon balıkçıların yanı sıra işsiz gençlerin yüzünü de güldürdü. Yaz aylarında seyyar satıcılık yapan işsiz gençler, sezonun açılması ile birlikte nehir ve çaylarda tuttuğu balığı satmaya başladığını söyledi. Balıkçılık yapan vatandaşlardan Hikmet Kaya, “Ben yazın seyyar satıcılık yapıyorum. Havaların soğumasıyla balık satmaya başlıyorum. Murat Nehri ile Bingöl Çayı’nda serpme ağlarla tuttuğum balıkları ilçe merkezinde satarak geçimimi sağlıyorum. Balıkçılık çok zor bir iştir. Önce serpme ağlarla balık tutuyoruz, sonra tuttuğumuz balıkları ilçeye getirip satıyoruz. Gün içerisinde tuttuğumuz balıkları satmak için çırpınıyoruz. Çünkü satamadığımız balıklar bayatlıyor. Balıkçı olarak yer konusunda büyük sıkıntı yaşıyoruz. Balıkçılara ait bir yer olmadığı için ilçe merkezinde kendimizce uygun gördüğümüz yerlerde balık satıyoruz. Bize belediye tarafından bir yer tahsis edilmesini istiyoruz. Nehirde ve çayda tuttuğumuz balıkların kilogramını 3 YTL’den satıyoruz” dedi.
Balık sezonunun açılmasına sevindiklerini belirten vatandaşlar ise lezzetli ve etten daha ucuz olduğu için balığı tercih ettiklerini söyledi. Vatandaşlar, “Balık sezonunun açılmasına sevindik. Burada balık görünce 2 kilogram aldık. Sağlıklı, lezzetli ve etten ucuz olduğu için balık tercih ettik” dediler.
BALIKÇILARIN YÜZÜ GÜLMEYE BAŞLADI
Yaz aylarında sezonu kapanan balıkçılık ticareti havaların soğumasıyla tekrar canlanmaya başladı. Geçimini balıkçılığa bağlayan vatandaşlar “Ben yazın seyyar satıcılık yapıyorum. Sonbaharda havaların soğumasıyla balıkçılık ticaretiyle uğraşıyorum. Bugün Murat Nehri ile Bingöl Çayı’nda serpme ağlarla tutulan 100 kilo balıktır. Balıkçılık işi biraz zor bir meslek. Ama yine de kendi çocuklarımın nasibinin peşinde çabalamaya çalışıyorum. Balığın ilk sezonudur. Bu balıkları bu gün akşama kadar satmam lazım. Satmazsam bu balıklar bayatlayacağından zarar ederim. Ayrıca balıkçılık yapan satıcıların yer sorunu da var. Mesela balıkçılara ayrı bir yer tahsis edilse balıkçılar bir arada istedikleri çeşitleri getirip satacaklar. Ama maalesef ben seyyar tezgahımla kentin işlek yerlerini dolaşıyorum. Şu an balığın kilosunu 3 YTL’den satıyorum. Günlük ne kazanırsam Allah bereket versin deyip akşama işimi kapatıyorum” dedi.
Balık sezonunun açılması ile birlikte tezgahlarda boy gösteren balıklar vatandaşlardan ilgi görüyor. Her yıl Ekim ayında açılan balık sezonunda vatandaşlar sofralarını balıkla süsleme imkanı buluyorlar. Sonbahar mevsiminin gelmesi ile birlikte balık sezonu da açıldı. Muş’ta balık satıcılığı yapan esnaflar Ekim ayının ilk haftasından bu yana yeni sezonu açarken, balıkçı tezgahları dolmaya başladı.
Her yıl Mayıs ayında kapanan ve Ekim ayının ilk haftasından itibaren yeniden açılan balık sezonu kentte işsiz gençlere geçim kaynağı olurken sofraların da süslemeye devam ediyor. Balıkçılık yapan esnaflar Karadeniz’den getirilerek satışa sunulan balıklar vatandaştan büyük ilgi görürken, balıkçı tezgahlarını süsleyen balıklar uzun bir aradan sonra yeniden sofraları süslemeye başladı. Muş’ta balıkçılık yapan bazı esnaflar, balık sezonunun açılması ile birlikte vatandaşların balığa rağbet gösterdiğini belirterek, satışların iyi gittiğini kaydetti.
Muş’ta tarım sezonu bitince işsiz kalan vatandaşlar, Murat Nehri’nin buz gibi azgın sularında balık avlayarak para kazanmaya çalışıyor.
Tarım sezonunun bitmesi ile birlikte balıkçılığa yönelen vatandaşlar, araba lastiklerinin üzerine tahta bağlayarak yaptıkları ilkel sallara Murat Nehri’ne açılıp ağ gererek balık avlamaya çalışıyor. Murat Nehri’nin kendileri için ekmek kapısı olduğunu söyleyen köylüler, yaptıkları işin tehlikeli olduğunu ancak para kazanmak için mecburen çalışmak zorunda olduklarını söyledi.
Murat Nehrinde balık avlayan vatandaşlar, “Sabahın erken saatlerinden gün batıncaya kadar balık avlıyoruz. Kelek adını verdiğimiz salların üzerine çıkarak nehre ağ geriyoruz. Daha sonra nehre taş atarak balıkların ağa takılmasını sağlıyoruz. Bu yöntem ile avladığımız balıkları Muş-Varto karayolu üzerinde veya şehre götürüp satıyoruz. Bazı günler 1 kilogram, bazı günler 100 kilogram balık yakalıyoruz. Balığın kilogramını 2 YTL’den satıyoruz” dediler.
Muşun Sesi Gazetesi