Skip to main content

34 yıldır güvercin yetiştiriyor

Muş Haber Fotoğrafı

  İlimizde güvercin yetiştiricisi sayısı gün geçtikçe artıyor. Adeta gelenek haline gelen güvercin yetiştiriciliği, dededen oğla, toruna devam ediyor.

Yüz civarındaki güvercin yetiştiricisi, bu işi ticaretin yanı sıra çoğunlukla hobi olarak yapıyor. İlimizde yaklaşık 70 yıl önce başlayan güvercin yetiştiriciliğinde son 15 yılda ciddi bir artış meydana geldi. Bir, iki kişiyle başlayan bu uğraş, il merkezinde ve ilçelerde vatandaşlar arasında hızla yayıldı.

Bu güvercin yetiştiricilerinden 62 yaşındaki Kemal Subaşı, şehirler arası yolcu taşımacılığı firmasında otobüs şoförü olarak görev yapıyor. İşten kalan zamanının neredeyse tamamını güvercinlerinin bakımı ile geçirdiğini belirten Subaşı, güvercin yetiştiriciliğine 34 yıl önce başladığını ifade etti. Muş´ta bu işin adeta gelenek haline geldiğini söyleyen Subaşı, 70 güvercininin bakımını hiç aksatmadan sürdürüyor. Yeşilce Köyü´nde ikamet eden Subaşı, deden kalma bu alışkanlığı şimdilerde çocuklarına aktarmaya çalışıyor.

Güvercinlerimin bakımını hiç aksatmam 70 güvercininin bakımına hiç aksatmadan devam ettiğini belirten Kemal Subaşı, Muş´ta güvercin yetiştiriciliğinin çok uzun bir geçmişe sahip olduğunu ifade etti. Yeşilce´deki bir binada güvercin yetiştiren Subaşı, bu işe 34 yıl önce amcasının oğlunun teşvikiyle başladığını belirtti. Subaşı konuşmasında: Muş´ta güvercin yetiştiriciliğinin tarihi 70 yıl evveline dayanıyor. Daha önce babalarımız, dedelerimiz zamanında güvercin yetiştiriciliği pek yokken, daha sonra Muş´ta bir iki kişi ile güvercin yetiştirenler olmuş. Yıllar geçtikçe bu sayı artmaya başladı. Son 15 yıl içinde güvercin yetiştiricisi sayısında önemli bir miktarda artış oldu. Her güvercin yetiştiren en az 100 güvercini 3 kümeste yetiştirebiliyor.

Ben güvercinlerimin bakımını hiç aksatmam dedi.   Akrabalarımı da ben teşvik ettim Güvercin yetiştiriciliğine başladıktan sonra akrabalarının da bu işe başladığını ifade eden Subaşı: Ben 62 yaşındayım. Güvercin yetiştirmeye 34 yıl önce amcamın oğlunun teşviki ile başladım. Benden sonra kardeşlerim, amca çocukları, akrabalarımda güvercin yetiştirmeye başladıklar. Yeşilce Köyü´nde 15 güvercin yetiştiricisi var. Güvercin yetiştirmeye bir merakla başladım. Hiçbir ticari gelirim ve beklentim olmadı. Güvercinleri çok seviyorum, otobüs şoförü olduğum için gittiğim yerlerden güvercin alıp kümesime getiriyorum. 70 güvercin besliyorum. Her seferden geldiğimde zamanımın tamamına yakınını güvercinlerin bakımı, yemlenmesi, suyu vermesi, kuluçkaya yatanların bakımı ile geçiriyorum dedi. Bir dişi güvercinin yılda 5 veya 6 defa yumurtladığını da ifade eden Subaşı: Her bir çift güvercin bir yuvada yaşıyor.

Dişi güvercinler iki yumurta yaparak kuluçkaya yatıyor. Sürekli yavru alıyorum. 19 gün kuluçka döneminden sonra her dişi güvercinden 2 yavru alıyorum. Bir dişi güvercinin bir aylık yavru büyütme dönemi var.

Bir aydan sonra yavru güvercini yuvasından ayırarak tekrar yumurta yapıp kuluçkaya oturtuyorum. Bir dişi güvercin yılda 5-6 defa yumurtluyor. Kahveye gitmem, boş zamanımı güvercinlere yem ve su vererek, bakımı ve hastalıklara karşı ilaçlarını vererek geçiriyorum ifadelerini kullandı.

Güvercinlerinin bir kısmının taklacı olduğunu ve onlar takla atarken herkesin büyük bir ilgiyle güvercinlerini izlediğini ifade eden Subaşı: 100 güvercin ayda 2 teneke buğday tüketir. Van, Mardin ve Irak´tan aldığım güvercinlerin bir bölümü taklacı güvercinlerdir.

Güvercinlerim takla atarken herkesi büyük bir ilgiyle güvercinlerimi izliyorlar şeklinde konuştu.

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Meyve Ağaçlarında Aşılama Dönemi Başladı

Muş’ta baharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerde aşılama çalışmaları hız kazandı. Kentte kendi…

Muş’ta Dere Islah Seferberliği: 4 Köyde Çalışmalar Sürüyor

Muş’ta taşkın riskini azaltmak ve su akışını düzenlemek amacıyla başlatılan dere ıslah çalışmaları…

Muş’ta Araç Sayısı 43 Bini Aştı: Mart Ayında Trafiğe Kayıtlar Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Mart ayında ülke genelinde toplam 159 bin 931…

Eğitim Haberleri

Muş’ta Okul Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Muş’ta okul çevrelerinde güvenliğin artırılması amacıyla önemli bir toplantı düzenlendi. Muş Valisi Avni…

Öğretmenlere Silah Değil, Çikolata Layık

Son günlerde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan acı olay, Muş eğitim camiasında…

Okul çevrelerinde denetimler artırılacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla okullar ve…

Kültür Sanat Haberleri

Gençler arası kültür ve sanat yarışmalarında başarı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 11. Gençler Arası…

Kocaeli’de Muş Halk Oyunları Rüzgarı

Kocaeli’de gerçekleştirilen folklor yarışması, Muş kültürünün görkemli bir başarısına sahne oldu. Kocaeli’de yaşayan…

Yarım Asırlık Bir Ses: Mehmet Ciğer, Türküleriyle Muş’un Hafızasını Yaşatıyor

Fırat Demir Muş Kent Haber Gazetesi 1959 doğumlu olan Ciğer, küçük yaşlardan itibaren…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri