Sosyal paylaşım sitelerinde takipçi sayısı günden güne artan Varto çoban köpekleri, Türkiyenin dört bir yanına nam salıyor.
Dış görünüş itibariyle son derece iri yapılı olan ve beyaz hafif sarımtırak tüy yapısına sahip Varto köpekleri, siyah renkteki ağız çevresi, gözleri, ve burnu ile kutup ayılarına olan benzerlikleri ile dikkat çekiyor. Karakter olarak insanlar ve diğer köpeklerle son derece uyumlu olan ve saldırgan olmayan Varto çoban köpeklerinin beğenilmesinin en büyük sebebi kurt, domuz ve ayı gibi yaban hayvanlara karşı inanılmaz derecede korkusuz ve saldırgan olmaları gösteriliyor.
Genel anlamda ırk Bir tür içinde ortak yapısal ve fizyolojik özelliklere sahip ve bu özellikleri yavrulara kalıtım yolu ile aktarabilme yeteneği gösteren hayvan grupları olarak tanımlanabilir. Bu tanımdan yala çıkıldığında Varto çoban köpeklerinin vücut yapısı ve huy bakımından yöreye has bir ırk olduğu ve ırk özelliklerini yavrularına aktarabildikleri gözlemlenmektedir.
Bazı köpek yetiştiricileri Varto çoban köpeklerinin aslında Kangal köpeğinin de atası olabileceğini ifade etmektedirler.
Doğu Anadolu Çoban Köpekleri Derneği Başkanı İsmail Özen yöremize has bu ırkın mutlaka koruma altına alınması gerektiğini belirterek devlet yetkililerinden gereken ilgiyi göstermeleri gerektiğini belirtti. Bu köpeklerin sosyal paylaşım sitelerinde kurtlarla olan mücadelelerini gösteren videoların zaman zaman yer almasıyla artık tüm Türkiyede tanındığını Sivastan bile pek çok yetiştiricinin Vartoya gelerek yüksek ücretlere köpek almaya çalıştıklarını belirten Özen, bu ırkın ellerinden kayıp gitmeden bir an önce tescillenmesi gerektiğini belirtti.
Varto çoban köpeklerinin tescillenmesi için kamu kurumlarına çağrıda bulunan Özen, Pek çok biyolojik ve arkeolojik çalışmalar göstermiştir ki, Doğu Anadolu Bölgesi hayvanların ilk evcilleştirildiği bölgedir. Bu bakımdan bölgemiz hayvan ırkları bakımından önemli bir gen kaynağına sahiptir. Hayvancılığın binlerce yıl öncesine dayandığı yöremizde böyle çoban köpeklerinin varlığı aslında sürpriz olmayıp son derece tabidir. Günümüzdeki hayvan sayısı azalmış olmasına rağmen Muştaki 1,5 milyona yakın küçükbaş hayvan varlığı da yöremizin kendine has çoban köpekleri olduğunun göstergelerindendir dedi.
Huy ve fiziksel görünüm bakımından böyle bir ırkın yüzlerce hatta binlerce yılda oluşabileceğini belirten Özen Bu bölge hayvancılık bölgesi olduğundan köylüler daima kurtlara karşı saldırgan köpekleri tercih ederken farklı kişilere ait sürülerin barındığı ortak meralarda birbirleriyle dalaşan köpekleri tutmamışlardır. Köylülerin atadan babadan görerek yaptıkları bu seçim sayesinde böyle köpekler varlıklarını korumuş ve sahip oldukları genleri yavrularına aktarabilmişlerdir şeklinde konuştu.
Özen, mera hayvancılığının hakim olduğu bölgemizde sürü sahiplerinin binlerce yıl kurt popülasyonunun çok yüksek olduğu bölgede sürülerini bu tür köpekler sayesinde koruduklarını belirtti.
Muş Manşet Gazetesi