1966 yılındaki depremde 2 bin 529 kişinin hayatını kaybettiği ve bin 788 kişinin de yaralandığı Varto’da, vatandaşlar deprem konusunda ilçede seminer verilmesini istiyor.

Varto Belediye Başkanı Demir Çelik, kuzey ve güney fay hattının kesiştiği bölgede bulunan Varto’da 1966 yılında meydana gelen depremde 2 bin 529 kişinin öldüğünü, bin 788 kişinin de yaralandığını hatırlatarak, tüm masrafları Varto Belediye Başkanlığı’na ait olmak üzere, deprem semineri verilmesini istedi. Belediye Başkanı Çelik, 1966 depreminden 100 bin kişinin etkilendiğini ve 34 bin evin de büyük ölçüde hasar gördüğünü ifade ederken, Varto ilçesinde bir kat binaya müsaade edildiğini, ilçe emniyet müdürlüğüne ait lojman ve emniyet müdürlüğü binasının ise 6 kattan oluştuğunu ifade etti. Fay hattı üzerine yaptırılan Varto Devlet Hastanesi’ne ait 10 dairelik lojman ise artçı depremler korkusu ile hastane personeli tarafından kendi istekleri ile boşalttıklarını belirten Başkan Çelik, “Varto ilçemiz 1946 ve 1966 yıllarında iki şiddetli büyük deprem yaşamıştır. Kuzey ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi fay hattının kesiştiği bir ilçe olan Varto’da, 1966 yılında meydana gelen 6.9 şiddetindeki depremde; 2 bin 529 vatandaşımız hayatını kaybederken, bin 788 vatandaşımız da yaralanmıştı. Vatandaşımız toplumsal afete maruz kalmıştır. Depremden Varto’da 21 bin 700 kişi, Muş genelinde ise 100 bin vatandaş etkilenmiştir. Deprem esnasında 34 bin bina hasar görürken, bunlardan yaklaşık 3 bini tamamen yıkılmıştır. Kuzey ve Güney Anadolu fay hatlarının kesiştiği yerin 42 kilometre doğusunda bulunan Varto’da, geçmişte ders alarak, gerekli önlemleri almak durumundayız. Gerek belediye ve gerekse kaymakamlık olarak olası bir depremde vatandaşımızın canını ve malını en az zararla kurtarmanın çabası içerisine girdik. Sivil Akut ekipleri başta olmak üzere, Kızılay’ı da devreye sokarak kaymakamlıkla ortaklaşa çalışmak istiyoruz. Kent toplantısında akut ekibini oluşturduktan sonra, bu işi profesyonelce yürüten üniversiteler ve Kandilli Rasathanesi’ne girişimde bulunarak bu kurtarma ekibini bir hafta veya 10 gün süre ile eğitim çalışmasına göndermeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Başkan Çelik, olası bir depremde yardım gelinceye kadar kendi yaralarını sarmayı ve kurtarmayı yapabilecek yeni ekibi oluşturma çalışmalarının devan ettiğini ifade ederek, ekibin 50 veya 100 kişiden oluşmasını hedeflediklerini belirtti. Çelik, “Doktor, eczacı, sağlık ekibi, inşaat mühendis veya teknik elemandan kurulacak ekip içerisinde beraberinde de eli kazma kürek tutan genç ve dinamik köylü vatandaşlarımız da ekipte görev yapacaktır.” şeklinde konuştu.

23.03.2005 Mehmet Aydın Muş

NULL