Muş’un Varto İlçesi Sağlık Grup Başkanlığı tarafından Kanser Haftası nedeniyle seminer verildi.
Halk Eğitimi Merkezi’nde gerçekleştirilen seminerde kursiyerler ile Merkez Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) ve Varto Çok Programlı Lise (ÇPL) öğrencilerine ayrı ayrı seminer verildi. Seminerde, kanser sebepleri ve korunma yöntemleriyle ilgili bilgiler veren Varto Merkez Sağlık Ocağı Hemşiresi Gazel Atıcı, kanserin tüm dünyada hastalıklar dışında en sık ikinci ölüm nedeni olduğunu belirtti. Kanser nedeninin çok çeşitli olduğunu anlatan Gazel Atıcı, en belirgin olanları ailesel yatkınlık, sigara, alkol, dengesiz beslenme, güneşin zararlı ışınları, kimyasal ürünler ve çevre kirliliğidir.
“Kanser dünyada olduğu gibi ülkemizde de öldürücülüğü yanında, bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur” diyen Atıcı; “Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan kanserle mücadelede hedef, 2020 yılına kadar ülkemizde 65 yaş altı nüfusta tüm vücut kanserlerini yüzde 10, 2030 yılına kadar da akciğer kanserlerini yüzde 25, tüm vücut kanserlerini ise yüzde 15 oranında azaltmaktadır” dedi.
Atıcı yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Her üç kanserin biri beslenme hataları, biri de tütün kullanımı ile ilgilidir. Bu her üç kanserli hastadan ikisinin bilinçli bir toplum yaratılarak kanser olmaktan kurtulabileceği anlamına gelmektedir. Bu gerçekten hareketle bölgemizde ve dolayısıyla ilçemizde de sigara kullanım oranının yüksek olması ve beslenme alışkanlıklarının kırmızı et ile hayvansal yağ ağırlıklı olması ve sebze-meyve tüketiminin az olması nedeniyle, bu beslenme kültürüne bağlı olarak, yemek borusu ve mide kanseri görülme oranı akciğer kanserinden sonra en yüksek olan kanser türüdür.”
Varto’daki tüm öğrencilere ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayan Atıcı “2030 yılında 24 milyon insanın kansere yakalanacağı, 17 milyon insanın aynı yıl kanser nedeni ile yaşamını yitireceği ve 2030 yılında 75 milyon insan kanserle yaşayacağı gerçeğinden hareketle; 2030 yılında yetişkin bireyler olacak ilköğretim, lise ve yüksek okullardaki öğrencilerinin kanser hastalığı ile mücadelede; sağlıklı beslenme, sigara ve güneş ışınlarından korunma, güvenli su kullanımı, erken teşhis ve tedavinin önemli konularında bilinç düzeylerini yükseltmek sureti ile kanser hastalığının insan sağlığı üzerindeki etkilerini azaltmak amacıyla, Kanser Haftası etkinliklerinde özellikle öğrenciler en önemli hedef gurubumuzu oluşturmaktadır. Özellikle uzun süreli geçmeyen öksürük, tuvalet alışkanlığında ciddi değişiklik, vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen anormal kanamalarda, karın ağrısı, ele gelen kitle, vücutta gözle görülür şişlikler, büyüyen kıllanan ve sınırları bozulmuş ağrılı, kaşıntılı benler kanser habercisi olabilir. Tüm bu semptomlardan her hangi birini taşıyan kişi mutlaka doktora başvurmalıdır” diye konuştu.
Varto Merkez Sağlık Ocağında görevli Hemşire Nurgül Orhan ise, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’ndeki bayan kursiyerlere verdiği özel seminerde, meme kanseriyle ilgili olarak slayt gösterimi ile açıklamalar yaparak, katılımcıların sorularını cevaplandırdı.
Şark Telgraf Gazetesi


