Muş’un Varto ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 93’üncü yıldönümü düzenlenen etkinliklerle kutlandı.
Sabah saatlerinde hükümet konağı önünde bulunan Atatürk büstüne çelenk konulmasıyla başlanılan programa, İlçe Kaymakamı Ahmet Günaydın, İlçe Garnizon Komutanı Yüzbaşı Veysel Fidan, İlçe Belediye Başkanı Vekili Gürsel Taş, Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede, kamu kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı. Çelenklerin bırakılmasının ardından Belediye İş Hanı önünde düzenlenen törene katılan protokol üyeleri, ilk olarak vatandaşların kurtuluş bayramını kutladı.
Törende bir konuşma yapan Kaymakam Ahmet Günaydın, Varto’nun 1915 yılında Rus ve Ermeni işgaline uğradığını ve ilçede yaşayan vatandaşların çok zor günler geçirdiğini söyledi. Sıkıntılı dönemin 3 yıl sürdüğünü kaydeden Kaymakam Günaydın; “Kazım Karabekir komutasındaki ordumuz düşmanı geri püskürtmüş, Rus-Ermeni işgali sona ermiş, 31 Mart 1918’de ilçemiz tekrar bağısızlığına kavuşmuştur” dedi.
Kurtuluş Savaşı’nın ardından ilçede eğitim, öğretim ve kültürel alanlarda önemli adımlar atıldığını dile getiren Günaydın, Varto’yu sadece geçmişiyle değil, bugünü ve geleceğiyle de gurur duyulacak bir şehir haline getirmek için elbirliğiyle çalışmaları gerektiğini belirtti. Birinci Dünya Savaşı’nda Anadolu topraklarında zulmün ve sömürünün temsilcisi olan güçlerin geçmişte yarım bıraktıkları hesaplarını günümüzde devam ettirdiklerini vurgulayan Günaydın; “Bu güçler, günümüzde kardeş kavgasını çıkararak, kardeşi kardeşe kırdırarak ve Ortadoğu bölgesini çatışma ortamına sokarak tamamlamak istemektedirler. Tarihten ders alalım ki, bu gibi işgaller, fitne ayrılık ve gayrlılıklar memleketimize bir daha yaşanmasın, tekerrür ettirilmek istenen tarih tekerrür etmesin. Gidecek başka bir memleketimizin olmadığını hiçbir zaman unutmayalım” diye konuştu.
Çeşitli okul öğrencilerinin okuduğu şiirler ve halk oyunları gösterisiyle devam eden tören, çeşitli dallarda düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesinin ardından resmigeçit töreninin ardından sona erdi.
Şark Telgraf Gazetesi


