Vartoda 2 gün önce çok gergin anlar yaşandı.
PKK tarafından Erzurumda 4 ay önce (23 Ocak 2015) iç hesaplaşma sonucu öldürülen Fehmi Yılmazın cenazesi, vatandaşlar tarafından Varto İlçesine bağlı Kolan Köyüne defnedilmek istenmişti.
Cenazenin, cenaze sahibi köyü olan Bulanık İlçesine bağlı Bostancılar Köyüne defnedilmesi gerektiğini belirten güvenlik güçleriyle vatandaşlar arasında gerginlik başlamıştı. Gerginliğin çatışmaya dönmesiyle 6 kişinin yaralandığı olaylar sonrası cenazeye katılan vatandaşlar Varto-Bulanık yolunu ulaşıma kapattı. Yol üzerinde güvenlik güçlerine taş ve sopalı saldırılarında yaşandığı olaylar ile ilgili olarak Muş Valiliğinden açıklama yapıldı.
HDPli vekil ve belediye başkanlarının da olay yerinde bulunduğu ifade edilen açıklamada: Grubun, cenaze sahibinin köyünde (Bulanık-Bostancılar) cami ve mezar bulunduğu halde ısrarla Bulanık ilçe merkezinde cenaze merasimi yapma isteği, geçmişte meydana gelen benzer olaylar (cenazelerde siyasi amaçlı şov yapılması, tabutun cadde ve sokaklarda gezdirilmesi) dikkate alınarak, cenaze Bulanık ilçe merkezimize alınmamış, yol ayrımından cenaze sahibinin köyüne yönlendirilmiştir.
Ancak söz konusu grup, cenazeyi köyüne defin etmeyerek Varto ilçesi dağlık kesiminde bulunan (Kolan Köyü mevkii) ve terör örgütü tarafından oluşturulan sözde mezarlığa defnetmek için ısrar etmiştir. Söz konusu talep, Bakanlığımız İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 18 Temmuz 2013 tarihli ve 3805 sayılı `Mezarlık Alanları Dışında Defin Yasağı` konulu genelge gereğince grubun talebi reddedilerek, konu hakkında yasal işlem ve müdahale yapılacağı gruba bildirilmiştir ifadelerine yer verildi.
Yurttutan Köyü yakınlarında meydana gelen olaylar esnasında askerler tarafından gruba biber gazıyla müdahale edildi. Olayların yaşandığı bölgeye çok sayıda özel hareket polisi ve jandarma ekipleri sevk edilirken askeri helikopterlerle müdahaleye destek verildi. Yılmazın cenazesinin bir gün sonra defnedilmesiyle yol ulaşıma açıldı.
Muş Ovası Gazetesi


