2006–2008 yılları Dağ Kayağı faaliyetlerini ilimizde gerçekleştiren Türkiye Dağcılık Federasyonu 2009 yılı dağ kayağı faaliyetini de gerçekleştirecek. 2006–2008 yıllarında ilimizde gerçekleştirilen TDF faaliyetine toplam 82 sporcu katılmıştı. TDF’nin 2009 yılının ilk faaliyetini de ilimizde gerçekleştirmesi ilimiz için büyük bir gurur kaynağı haline geldi. Yaz ve kış eğitimlerini ülkemizin çeşitli bölgelerinde gerçekleştiren dağcıların, dağ kayağı faaliyetine 30 sporcunun yanı sıra TDF Başkanı Öğretim Görevlisi Alaattin Karaca, ve idarecileri katılacağı belirtildi.
Türkiye Dağcılık Federasyonu(TDF) Basın, ve Mali Kurul Üyesi, Mehmet Çağlayan konuyla ilgili yaptığı açıklamasında; 2006 Yılında 32 sporcu ve idareci, 2008 yılında 50 sporcu 5 idareci, ilimizde 8 gün olmak üzere toplam 16 gün kaldıklarını ve eğitimlerini gerçekleştirdiklerini belirtti. TDF’nin ilimizde gerçekleştireceği 2009 yılı faaliyeti hakkında açıklamalar yapan Çağlayan, “Türkiye Dağcılık Federasyonunun ilimizde yaptığı ve yağacağı faaliyetler kapsamında, il bütçesinden tek lira kullanılmamıştır. Bu yıl yapılacak faaliyette bir ilk gerçekleşecek, Dağ kayağı (Tur Kayağı) Türkiye şampiyonası ilk kez ilimizde gerçekleşecek. Muş’un sporuna katkı sağlayan Sayın Valimiz Erdoğan Bektaş’a, İl Emniyet Müdürü Şükrü Rafet Mert’e, İl Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayraktar’a, Muş Şeker Fabrikası Müdürü Cumhur Mehmet Demirtaş’a, Gençlik Spor İl Müdürü Selim Keleş’e ve Telekom İl Müdürü Nihat Kaya’ya sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.
ÇAĞLAYAN, “MUŞ DAĞCILIKTA BÜYÜK MESAFE KAT ETMİŞTİR”
Muş’un Dağcılıkta büyük mesafeler kat ettiğini ve Muş’un dağcılıkta büyük bir yerinin olduğunu belirten TDF Basın ve Mali Kurul Üyesi Mehmet Çağlayan, Türkiye Dağcılık Federasyonunda 6 yöneticinin yer aldığını söyledi. Çağlayan, yaptığı açıklamasında “ilimiz dağcılıkta büyük bir dereceye gelmiştir. İlimiz için bütün spor dalları gerekli ve önemlidir. Ama Muş ili olarak Dağcılıkta büyük bir konuma gelmişiz. 5’i Muşlu biride antrenör olmak üzere toplam 6 kişi, Türkiye Dağcılık Federasyonu, yönetim kurulu ve kurul üyeliklerine seçilmişlerdir. Bu seçilen arkadaşlarımız; Abit Oruç, Ömer Faruk Gülşen Organizasyon Kurul Üyeliğine, Mahmut Sönmez, Arşiv Dokümantasyon Kurul Üyeliğine Serkan Korkmazer, Mehmet Özkök Spor Tırmanış organizasyon Komisyonuna, Mehmet Çağlayan ise TDF Yönetim Kurulu Yedek üyeliğine, Basın kurul üyeliğine, Mali Kurul Üyeliğine ve Spor Tırmanış Basın Komisyonuna seçilmişlerdir.
ORUÇ, “DAĞCILIK FEDERASYONU FAALİYETLERİ İLİMİZDE SÜRECEK”
TDF Organizasyon Kurulu Üyesi Abit Oruç, dağcılık federasyonun faaliyetlerinin artık devamlı Muş’ta faaliyetlerini sürdüreceğini belirterek Muş’un kalkınmasında ve gelişmesinde önem arz ettiğini söyledi.
KARACA, “MUŞ DAĞCILIĞIN BEL KEMİĞİNİ OLUŞTURUYOR”
Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, Muş’ta yapılacak olan dağ kayağı hakkında açıklamalarda bulunarak Muş’un dağcılıkta bel kemiği konumunda önemli olduğunu söyledi. TDF’nin 2009 yılı faaliyeti hakkında açıklamalarda bulunan TDF Başkanı Karaca, teknik bilgiler aktardı. Karaca, gerçekleşecek olan faaliyet hakkında yaptığı konuşmasında “Muş dağcılıkta oldukça önemli bir konuma gelmiştir. Yapılacak olan 2009 yılı faaliyetimiz Muş’ta gerçekleşecektir. Faaliyetimiz dağ kayağı hakkında verilen eğitimle ilgilidir. Dağcılar dağ kayağı ile tırmanma tekniklerini öğrenerek dağ kayağı nedir? Hakkında bilgi sahibi olacaklardır. Bu nedenle bu eğitimi göreceklerdir. Dağ kayağı nedir diye soracak olursanız? Diğer bir adı ile tur kayağıdır. Dağcıların kullandığı bir tekniktir ve dağcıların kullandığı bir malzemedir. Kayak takımları, kayaklardan biraz daha farklıdır. Özellikle bağlama sistemleri farklı. Yokuş yukarı kış sporunda tırmanış yaparken, bağlama sistemi rahatlıkla sizi atmaya uygun dizayn edilmiştir. Yokuş yukarı altına fok derisi diye adlandırdığımız suni bir deri bağlanıp geriye doğru kaymayan ve karda batmayan özelliklere sahiptir” dedi.
Şahin Şahin