Enfeksiyon, güneş çarpması ve ishal gibi hastalıkların yaz aylarında küçük çocuklarda sıkça görüldüğünü ifade eden uzmanlar, anne babalara çocuklarının, ev ve yiyeceklerin temizliğine dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
Yaz döneminde yaşanan aşırı sıcaklar ve buna bağlı olarak yaşanan su sıkıntısının enfeksiyon hastalıklarını arttırabileceği uyarısında bulunan Uzmanlar, öğle saatlerinde çocukların dışarı çıkarılmaması gerektiğini ve temizlik kurallarına riayet edilmesi gerektiğini ifade etti. Aşırı sıcaklarda kapalı mekanların dışına çıkan çocukların, güneş ve su gibi kemik gelişimleri için önemli olan unsurların yanında bir çok tehlikenin de beklediğini kaydeden Uzmanlar, Yaz mevsiminde temizlik kurallarına riayet edilmemesi halinde çeşitli enfeksiyon hastalıkları otaya çıkabilir. Anne babalar bu konuda dikkatli davranmalıdır. Dengesiz beslenme, hijyen olmayan ortamlar ve gıda maddelerinin yeterince temizlenmemesi enfeksiyon hastalıklarının yanı sıra ishale de neden olabilir diye konuştular.
Yaz aylarında yaşanan en belirgin hastalıkların başında güneş çarpması geldiğini de ifade eden Uzmanlar, Sarışın ve beyaz tenli çocuklar ile yetişkinler güneş çarpmalarına karşı daha hassas oluyor. Öğle saatlerinde kısa süre de olsa güneş altında kalan çocuklar ve yetişkinler güneş çarpmasına maruz kalabilir. Yazın okulların tatile girmesi nedeniyle çocukların birçoğunu sokakta oynamak için dışarı çıkması kontrol altında tutulmalıdır. Öncelikle güneş çarpmalarından korunmak için 10.00-16.00 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarı çıkılmaması, bol sıvı tüketilmesi, koruyucu güneş kremleri kullanılması gerekir. Anne babaların bu konuları dikkat etmesi ve çocuklarını kontrol altında tutmaları hem kendileri hem de çocuklarının sağlığı için yararlı olacaktır şeklinde konuştular.
Yaz aylarında annelerin çocuklarına bol bol su içirmeleri gerektiğini vurgulayan Uzmanlar, Sıcak havalarla birlikte çocuklarda görülen rahatsızlıkların başında ishal gelmektedir. Akut ishal tüm dünyada akut solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık görülen enfeksiyon hastalığıdır. Özellikle anne sütünün kesildiği dönemde çocuklar ishale daha yatkındırlar. İshale neden olan birçok mikroorganizma dışkı-ağız yolu ile bulaşır. Yine yaz aylarında sık karşılaşılan bir diğer durum da çoğu kez kolibasilinin neden olduğu ve turist ishali olarak bilinen bağırsak enfeksiyonlarıdır. Bu ishal, kanalizasyon suları ile sulanan tarlalarda yetişen ve iyi yıkanmayan yiyeceklerin yenmesi sonucu oluşur. Yine bu kirli suların karıştığı sularda yüzmek veya bir şekilde bu suların bulaştığı yiyeceklerin yenmesi ile alınan bakteri ve parazitlerin neden olduğu amipli ve basilli dizanteri de yazın daha sık görülür dediler.
İçme suları ve yiyeceklerin mide ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olmamaları için suların temiz su kaynaklarından elde edilmiş olmasına özen gösterilmesi gerektiğini ifade eden Uzmanlar, yaz aylarında annelerin daha dikkatli olması gerektiğini belirttiler. Uzmanlar, İshalden korunmanın en etkili yolu ise ellerin sık ve düzenli olarak yıkanmasıdır. Kirli ellerde yerleşen organizmalar, ishal ve diğer enfeksiyonların en önemli nedenidir. İshal etkeni organizmaların bulaşmasında en önemli yol, temiz olmayan gıda ve suların alınmasıdır. Bu nedenle özellikle temiz su kaynaklarının sağlanması, süt ve süt ürünlerinin pastörize edilmesi, meyve ve sebzelerin iyice yıkanması gerekmektedir. İyi pişirilmemiş et ve tavuk ürünlerinden kaçınılmalıdır. Pişirilmiş gıdalar uzun süre açıkta bırakılmamalı, hemen yenmeyecekse mutlaka buzdolabına kaldırılmalıdır. Mutfak gereçleri temiz tutulmalıdır. Açıkta satılan veya uzun süre oda ısısında bırakılan gıdaların tüketilmesinden kaçınılmalıdır şeklinde açıklamalarda bulundular.
Muş Manşet Gazetesi