Skip to main content

Merdivenaltı tatlılara dikkat!

Muş Haber Fotoğrafı

Şeker-İş Sendikası Muş Şube Başkanı Sancar’dan vatandaşlara uyarı, Ramazan ayının gelmesi ile birlikte halk arasında “merdiven altı tatlıcıları” olarak tabir edilen tatlıcıların sayısında artış olduğunu belirten Sancar, vatandaşları sağlıklı ürünler almaları konusunda uyardı.

Konu ile ilgili olarak yazılı açıklamada bulunan Sancar, Pancardan elde edilen şekerin yerini almaya çalışan yapay ya da kimyasal tatlandırıcıların, son yıllarda gündelik hayatta kontrolsüzce yaygınlaştığını belirterek, “Özellikle Ramazan ayında tatlı tüketiminin artmasına paralel olarak yapay tatlandırıcıların tüketimi de giderek artmaktadır. Şekerden yüzlerce kat daha tatlı olan alternatif tatlandırıcıların 20 kuruşluk miktarı, 2 TL civarındaki bir kilogram şekerin işlevini görürken insan bedeninde yaptığı tahribatın boyutlarının büyüklüğü sağlık çevreleri tarafından da sürekli olarak gündeme getirilmektedir.Kanundaki Şeker Tanımında yer almamasına rağmen şekeri ikame eden ve ayrıca sağlıklı insanların fazla miktarda kullanmasının sakıncaları olduğu bilinen, 1 kilogramının tatlılık değeri 200 kilogram pancar şekerine eşdeğer olan, tamamı ithal edilen yapay tatlandırıcılardan aspartam ve sakarinmarket raflarındaki diyet kola, düşük kalorili yoğurt ve şekersiz sakızın yanı sıra açıktan satılan baklava, reçel, helva ve süt tatlıları gibi birçok üründe kullanılmakta, insanlar ise aldığı birçok ürünün içinde kimyasal tatlandırıcı kullanıldığını bilmeden bu ürünleri tüketmeye devam etmektedirler. Fransa, Hollanda ve İngiltere, bu nedenlerle tedbir alarak Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) olarak da adlandırılan mısır şurubu üretimini sıfırlamış, en büyük üretici ABD ise üretim kotasını düşürmüştür. Türkiye’de ise Danıştay’ın kesinleşmiş kararına rağmen Bakanlar Kurulu kotayı her yıl NBŞ’ler lehinde artırmaya devam etmektedir. Kotanın artmasıyla merdiven altı olarak bilinen alkollü, gazlı, kolalı içeceklerde, baklava, bisküvi ve her türlü unlu mamul sanayiinde kullanılan NBŞ’ler başta obeziteye bağlı kanser olmak üzere karaciğerde yağlanma, yüksek tansiyon, trigliserit düzeyinin artması gibi insan sağlığını olumsuz etkileri sürekli tartışılmaktadır. Üstelik bu tatlandırıcıların yalnızca tat verici olarak değil, fermantasyon, raf ömrünü uzatma, nem dengesini koruma amacıyla da kullanıldığı iddia edilmektedir. En büyük üretici konumundaki ABD’nin Gıda ve İlaç İdaresi FDA da Nisan 2008’de “içeriğinde yüksek fruktoz olan NBŞ suni tatlandırıcıdır” yönündeki açıklamaları dikkat çekicidir.”dedi.

UZAKDOĞU’DAN İTHAL EDİLEN TATLANDIRICILARA DİKKAT!
“Genellikle Çin, Singapur, Tayvan, Hollanda, Amerika, Almanya gibi ülkelerden ithalat ya da bavul ticareti yoluyla gelen bu yapay tatlandırıcılar, ülkemiz ihtiyacının çok üzerinde ithal edilmektedir.” Diyen Sancar açıklamasına şöyle devam etti. “Genellikle yiyecek ve içeceklerde gıda kodeksi ve üretim standartları hiçe sayılarak büyük oranda kullanılan bu tatlandırıcılar ve gıda katkı maddeleri maalesef sağlıksız nesillerin yetişmesinin de zeminini oluşturmaktadır.

TATLANDIRICILAR MASUM DEĞİL
Pancarı, kamışı, üzümü kaynattığınızda pekmez oluyorsa, bu ürünlerden elde edilen sakaroz ve glikoz doğaldır. Çünkü bu ürünlerden elde edilen şekerler, doğada var olduğu şekliyle yani karbon bağ yapısına hiçbir müdahalede bulunulmadan soframıza gelmektedir. Oysa tatlandırıcılar hiç de masum değildir. Tatlı tüketiminin çok fazla olduğu ülkemizde özellikle Ramazan ayında sofralarımızın vazgeçilmezi olan baklava tarzı tatlılar insanların ekonomik zaafından faydalanan bazı merdiven altı imalatçılar tarafından emsallerinden düşük fiyatlarda piyasaya sürülmektedir. Bu tür imalat yapanlar ‘çok düşük maliyet, daha çok kar’ mantığıyla insan sağlığını gözetmeden hareket etmektedirler. Şeker-İş Sendikası olarak insanlarımızı sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğu iddia edilen bu ürünleri satın alırken dikkatli olmaya davet ediyoruz. Vatandaşlarımız mutlak surette pastanelerde pancar şekerinden üretilen kaliteli tatlıları tercih etmelidirler. Piyasada çok düşük fiyatlara satılan tatlılara rağbet ederek Ramazan sofralarının tadını kaçırmamalıdırlar.

İstatistikler, her yıl ülke nüfusumuzun yaklaşık yüzde 2 arttığını göstermektedir. Buna paralel pancar şekeri üretimimizin ve tüketimimizin artması gerekirken, maalesef yanlış politikalar sonucu şeker stoklarımız her geçen yıl artmaktadır. Bu durumdan en büyük zararı sağlığını kaybetme riskiyle karşı karşıya olan toplumumuz ve her geçen gün üretim kotaları daraltılan ÜLKEMİZ ÇİFTÇİSİ VE SANAYİSİ GÖRMEKTEDİR.” Muş`un Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI 680 PERSONEL ALACAK

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, merkez ve taşra teşkilatlarında görevlendirilmek üzere 680 sözleşmeli…

Muş’ta Meyve Ağaçlarında Aşılama Dönemi Başladı

Muş’ta baharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerde aşılama çalışmaları hız kazandı. Kentte kendi…

Muş’ta Dere Islah Seferberliği: 4 Köyde Çalışmalar Sürüyor

Muş’ta taşkın riskini azaltmak ve su akışını düzenlemek amacıyla başlatılan dere ıslah çalışmaları…

Eğitim Haberleri

Muş’ta Okul Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Muş’ta okul çevrelerinde güvenliğin artırılması amacıyla önemli bir toplantı düzenlendi. Muş Valisi Avni…

Öğretmenlere Silah Değil, Çikolata Layık

Son günlerde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan acı olay, Muş eğitim camiasında…

Okul çevrelerinde denetimler artırılacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla okullar ve…

Kültür Sanat Haberleri

Gençler arası kültür ve sanat yarışmalarında başarı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 11. Gençler Arası…

Kocaeli’de Muş Halk Oyunları Rüzgarı

Kocaeli’de gerçekleştirilen folklor yarışması, Muş kültürünün görkemli bir başarısına sahne oldu. Kocaeli’de yaşayan…

Yarım Asırlık Bir Ses: Mehmet Ciğer, Türküleriyle Muş’un Hafızasını Yaşatıyor

Fırat Demir Muş Kent Haber Gazetesi 1959 doğumlu olan Ciğer, küçük yaşlardan itibaren…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri